17.3.14

Κόντρα Δύσης-Ρωσίας με φόντο τη Κριμαία.




Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Κριμαίας αναφέρουν πως το 96.7% των ψηφοφόρων επέλεξαν την ένωση της χώρας με την μαμά Ρωσία.



Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θεωρούν το δημοψήφισμα της Κριμαίας ως παράνομο, και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν το αποτέλεσμά του.


Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η Αμερική, αλλά και η διεθνής κοινότητα,  δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η Δύση προετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι ηγέτες της Κριμαίας αναμένεται να υποβάλλουν επίσημο αίτημα ένωσης με την Ρωσία, ίσως και σήμερα, αν και η ρωσική Δούμα θα συζητήσει το θέμα αργότερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Πάντως, όλα δείχνουν πως η απορρόφηση της Κριμαίας στη Ρωσία μπορεί κάλλιστα να γίνει με την τρέχουσα ισχύουσα νομοθεσία της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε έναν καταστροφικό κύκλο οικονομικών και άλλων αντιποίνων, με την ΕΕ να είναι έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις  αλλά και απαγόρευση ταξιδίων, πάγωμα καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, πολλών Ρώσων και αξιωματούχων της Κριμαίας.

S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου