12.3.14

Οι Εβραίοι στρατιώτες του … Χίτλερ!



Στη διάρκεια του Β’ Π.Π. οι ναζί είχαν έναν ασυνήθιστο σύμμαχο.
Τους Εβραίους της Φιλανδίας.




Στον πόλεμο των Γερμανών και των Φιλανδών εναντίον της Ρωσίας, Εβραίοι στρατιώτες πολέμησαν με τους Φιλανδούς, και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να προσπαθούν να αιτιολογήσουν το πώς και το γιατί πολέμησαν για τον Αδόλφο Χίτλερ…


«Έπρεπε να εκτελέσω το καθήκον μου, όπως όλοι οι υπόλοιποι», λέει σήμερα ο 97χρονος Aron Livson. «Δεν είμαστε Εβραίοι στον φιλανδικό στρατό, αλλά Φιλανδοί που πολεμούσαμε για τη πατρίδα μας».
Οι Εβραίοι στρατιώτες της Φιλανδίας απολάμβαναν του σεβασμού των Γερμανών, ενώ η χώρα τους απέρριψε τους αντισημιτικούς νόμους που ήθελε να της επιβάλλει η Γερμανία.
Μάλιστα, πολλοί Γερμανοί στρατιώτες που πολεμούσαν δίπλα δίπλα με τους Εβραίους, τους χαιρετούσαν όταν αυτοί ήταν αξιωματικοί.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το πώς οι Εβραίοι της Φιλανδίας συμβίωναν με τους Γερμανούς συμμάχους τους, όπως αυτές που θέλουν τραυματίες Γερμανούς να ερωτεύονται τις Εβραίες νοσοκόμες τους, ή άλλους που στο μέτωπο προσεύχονταν σε πρόχειρες συναγωγές μαζί με τους Εβραίους συμπολεμιστές τους.
Υπάρχουν όμως και ιστορίες αντίστασης, όπως αυτή του Εβραίου επιστήμονα που αρνήθηκε τον Σιδηρούν Σταυρό όταν οι Γερμανοί θέλησαν να τον παρασημοφορήσουν επειδή εκκένωσε ένα προκεχωρημένο νοσοκομείο που δέχονταν βολές όλμων.
Το αρνήθηκε φωνάζοντας «πείτε στους Γερμανούς ότι θα σκουπίσω τον κώλο μου με το παράσημό τους».
Πάντως, οι Εβραίοι της Φιλανδίας άκουγαν τα αντιεβραϊκά παραληρήματα του Χίτλερ, και γνώριζαν για την βραδιά Kristallnacht, οπότε αναρωτιέται κανείς γιατί συνέχιζαν να πολεμούν δίπλα δίπλα με τους Γερμανούς;
Η πιο λογική απάντηση είναι ότι οι Εβραίοι πολέμησαν προκειμένου να ξεπεράσουν τον αντισημιτισμό στη Φιλανδία, και για να παραμείνουν πιστοί στις Ιουδαϊκές γραφές, που τους θέλουν να είναι πάντα πιστοί στους νόμους της χώρας.
Αν ήταν ένοχοι για κάτι, αυτό είναι ότι το παράκαναν στη προσπάθειά τους να ταιριάξουν με τους Φιλανδούς συμπατριώτες τους…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου