12.4.14

Το Σωματεμπόριο Νεαρών Ιθαγενών Κοριτσιών στο Καναδά.



 Η Kimmy (*δεν είναι το αληθινό όνομα της) ήταν μόλις 12 ετών την πρώτη φορά που αναγκάστηκε να παίξει μαλακία σε έναν ενήλικο άνδρα έναντι χρημάτων.
Η 13χρονη αδερφή της βοήθησε και όσο πιο γλυκούλες και αθώες το παίζανε, τόσα περισσότερα χρήματα έβγαζαν.
«Ήταν περίεργο» λέει η Kimmy. «Είναι μια από εκείνες τις φορές που λες: Συμβαίνει πραγματικά αυτό»;




Η Kimmy μπήκε στη βιομηχανία του σεξ από την βιολογική αδερφή της, όταν ζούσε σε μια ανάδοχη οικογένεια στο βόρειο Οντάριο.
Είναι μόνο ένα από τα πολλά νεαρά ιθαγενή κορίτσια στον Καναδά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή σωματεμπορίας.
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι νταβατζήδες, οι πελάτες ή οι συμμορίες που δημιουργούν τη σωματεμπορία.
Ολοένα και περισσότερο, συμμετέχουν σε αυτό το έγκλημα και οι ίδιες οι οικογένειες των κοριτσιών και οι συγγενείς, ενώ το έγκλημα εκτυλίσσεται σε κοινότητες ή πόλεις των αυτοχθόνων, σε όλη τη χώρα.



Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το καναδικό σύστημα δικαιοσύνης, σωματεμπορία συμβαίνει συνήθως λόγω βίας, απειλών ή εξαναγκασμού.
Ωστόσο, μία εθνική ομάδα κρούσης για την σωματεμπορία επιδιώκει να αλλάξει το νομικό ορισμό: «Οι σωματέμποροι έχουν αλλάξει τον τρόπο στρατολόγησης, το πώς δελεάζουν και ελέγχουν τις γυναίκες» λέει η Diane Redsky, διευθύντρια έργου για την ομάδα Human Trafficking Task Force στο καναδικό ίδρυμα Canadian Women's Foundation. Η Redsky κατάγεται από το Shoal Lake 40 First Nation στο δυτικό Οντάριο.
Σήμερα, λέει, οι αυτόχθονες γυναίκες που είναι θύματα σωματεμπορίας δεν φοβούνται απαραιτήτως για την ασφάλεια τους, ούτε και τις τακτικές που πάντα χρησιμοποιούνται.
«Το σωματεμπόριο αυτόχθονων γυναικών και κοριτσιών γίνεται με πολύ διαφορετικό τρόπο» λέει η Redsky. «Τα θύματα έχουν «τραυματικό δεσμό» με τους σωματέμπορους τους».
Η Redsky λέει ότι αυτός ο «τραυματικός δεσμός» έχει να κάνει λιγότερο με τον φόβο και περισσότερο με ένα ισχυρό αίσθημα αφοσίωσης: «Σωματέμποροι γίνονται οι μπαμπάδες και οι σύζυγοι των θυμάτων» εξηγεί η Redsky.
Στην περίπτωση της Kimmy, ήταν η ίδια της η αδερφή.
Η Kimmy λέει ότι έκανε σεξ όχι μόνο λόγω της αφοσίωσης στην αδερφή της -αλλά και λόγω ενοχής.
Μία επιθυμία να βοηθήσει και να προστατέψει.
«Υπάρχει ένας σφιχτός δεσμός, ιδιαιτέρως ανάμεσα σε νεότερα παιδιά και εφήβους -παρομοιάζοντάς το με το νταβατζιλίκι- υπάρχει μία ισχυρή οικογενειακή σχέση εδώ» λέει η Helen Roos.
Η Roos είναι η βασική ερευνήτρια πίσω από μία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την ανθρώπινη σωματεμπορία στο Nunavut, την βορειότερη επικράτεια του Καναδά. Η έκθεση έγινε για λογαριασμό του ιδρύματος Canadian Women's Foundation.
Παιδιά και νέοι με Fetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD -σημ. Διαταραχές λόγω έκθεσης σε αλκοόλ κατά την εμβρυακή ηλικία) ή μαθησιακές δυσκολίες επίσης κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σωματεμπορίας προκειμένου να φέρουν χρήματα ή υλικά αγαθά για την οικογένεια, λέει η Roos.
Η Roos αναφέρει ότι η φτώχεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών από μέλη της οικογένειας τους ή φίλους, και αντίστοιχα οι ηλικίες των παιδιών μικραίνουν όλο και περισσότερο.
Η έρευνα της αποκάλυψε ότι σε επίπεδο κοινότητας, κορίτσια ήδη από την ηλικία των 10-11 ετών εκπορνεύονται.
«Η ζήτηση θέλει όλο και νεότερα κορίτσια -αυτό είναι ακραίο σεξουαλικό φετίχ» λέει η Roos.
Για την έρευνα αυτή, το ίδρυμα Canadian Women's Foundation συνεργάστηκε με περισσότερους από 250 οργανισμούς και 160 επιζώντες σεξουαλικής εκμετάλλευσης την περίοδο 2013-2014.
Το πρότζεκτ εντάσσεται σε μια στρατηγική αντιμετώπισης της σωματεμπορίας όπου έχουν επενδυθεί 2 εκατομμύρια δολάρια.
Το ίδρυμα αναπτύσσει επίσης προτάσεις και μία στρατηγική κατά της σωματεμπορίας για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ωστόσο γνωρίζουν ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα.
«Αυτό που γνωρίζουμε για το σωματεμπόριο στον Καναδά είναι ότι οι σωματέμποροι θα κερδίσουν οικονομικά περισσότερα για ένα ανήλικο κορίτσι από ότι για μια ενήλικη γυναίκα» λέει η Redsky. Όταν μπουν στα 20, τα κορίτσια δεν θεωρούνται τόσο πολύτιμα από τους σωματέμπορους πλέον και εκείνα που παραμένουν στη βιομηχανία της πορνείας αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους επίσης.
«Πεθαίνουν μέχρι τα 40 τους» λέει η Redsky.
«Τα σώματα μας δεν είναι φτιαγμένα για να κάνουν σεξ με 10-15 άνδρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα».
Η Roos ισχυρίζεται ότι τα παιδιά έχουν αναισθητοποιηθεί έναντι της σεξουαλικής εκμετάλλευσης -αλλά λέει επίσης ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση αρχίζει να γεφυρώνει γενιές.
«Η γιαγιά μου ήταν στη δουλειά επίσης» λέει η Kimmy. Εν συνεχεία μπήκε στη δουλειά και η κόρη της Kimmy που βρίσκεται σε κύκλωμα πορνεία στο Βόρειο Οντάριο επίσης.
Το Canadian Women's Foundation που τώρα σχεδιάζει τις προτάσεις του για αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να τις παρουσιάσει στο καναδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδιάζει επίσης και μια στρατηγική κίνηση κατά της σωματεμπορίας.
«Θα έχουν όλοι ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, των ΜΚΟ, των πηγών χρηματοδότησης, και του ιδρύματος» λέει η Redsky.
«Όλοι θα έχουν ρόλο στον Καναδά».
Η στρατηγική για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2014.

Martha Troian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου