16.5.14

Χρωστάς μια συγνώμη και ένα ευχαριστώ, Αλέξη...



«Στο βιβλίο του ΄Stress Test΄, που μόλις κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναφέρει πως η συζήτηση είχε γίνει στα τέλη Ιουλίου του 2012, σε γεύμα που είχαν οι δύο υπουργοί στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα.



Τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είπε πως ΄υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μια πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική΄.



Όπως εξηγεί, η ιδέα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη και η Ευρώπη θα προχωρούσε σε ισχυρότερο τείχος προστασίας.
΄Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό΄, τονίζει χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ και σημειώνει ότι, μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, μετέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα τη βαθιά ανησυχία του για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης»...
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το χθεσινό ρεπορτάζ...
Η συνισταμένη της στρατηγικής του  ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια της χρεοκοπίας ίστατο (και συνεχίζει) στην εκτίμηση πως η αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ είναι αδύνατη και ως εκ τούτου υπήρχαν και υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής μονομερούς  διαπραγμάτευσης.
Ακόμη και στελέχη που έδειχναν να διατηρούν κάποια επαφή με την πραγματικότητα και υποστηρίζουν την ένταξη και παραμονή στο ευρώ, όπως ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Σταθάκης υπεράσπιζαν ενθέρμως την άποψη πως δεν υπάρχει πιθανότητα αποπομπής της χώρας.
Ουσιαστική διαπραγμάτευση ή και αποχώρηση υποστήριζε  ένα  ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο ναζιστών, σταλινικών, πελατών του κράτους, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και λοιπών αριστερών της δημόσιας ζωής.  Επί της ουσίας, οι μισοί πόνταραν στο εκβιασμό της χρηματοδότησης του παρασιτικού οικονομικού μοντέλου και οι άλλοι μισοί στην έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ προκειμένου οι μεν να πάρουν ρεβάνς για τον εμφύλιο και οι δε να επαναφέρουν το μετεμφυλιακό δεξιό κράτος του τρόμου και των διακρίσεων.
Οι πληροφορίες του βιβλίου Γκάιτνερ συμπληρώνουν το παζλ των σχετικών αποκαλύψεων για την ύπαρξη σχεδίων αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως ο κίνδυνος αποπομπής και ανεξέλεγκτης κατάρρευσης (τις οποίες υιοθετούσε και η στήλη) ήταν υπαρκτός.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2012 είχε αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάρρευση τη χώρα.
Αντιλαμβάνονται εκεί στην Κουμουνδούρου την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύτηκαν και τις συνέπειες που θα είχε η επικράτησή των απόψεών τους ακόμη και στους ίδιους; Ή πιστεύουν πως η χώρα θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα έκλειναν και τα ράφια θα άδειαζαν και οι ίδιοι θα διατηρούσαν την εξουσία;
Το μέγεθος της άγνοιας κινδύνου για τους ίδιους και τη χώρα αλλά και της πολιτικής σύγχυσης και υποκρισίας της ελληνικής αριστεράς, αποτυπώνεται στη προχθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα στη Μόσχα.
«Για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι ΄η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει υποτελείς κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα΄».
Το να πηγαίνει κάποιος στη Μόσχα για να καταγγείλει την Ευρώπη για έλλειμμα δημοκρατίας, είναι σαν ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς να είχε επισκεφθεί το Βερολίνο του Χίτλερ και να κατηγορούσε τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ για έλλειμμα δημοκρατίας...
Άγνοια ή δημαγωγία και ψάρεμα στα θολά νερά;...
Πολύ φοβάμαι πως πρόκειται για το πρώτο χωρίς το δεύτερο να είναι λιγότερο επικίνδυνο.
Βέβαια, η ζημιά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία είναι η εξασφάλιση της πολιτικής επιβίωσης της πολιτικής σκηνής που χρεοκόπησε τη χώρα ηθικά και οικονομικά.
Εξασφάλιση μέσω της ενσωμάτωσης του μεταστάντος σκληρού πυρήνα του διεφθαρμένου ΠΑΣΟΚ των φοροφυγάδων, των αργυρώνητων συνδικαλιστών και κάθε μηδενιστικού παρασιτικού στοιχείου, αλλά και την επιβίωση (όσων ευθύνονται επίσης για τη χρεοκοπία) μέσω της ΝΔ που λειτούργησε σαν αντίπαλος πόλος συσπείρωσης για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης κατάρρευσης.
Κατά συνέπεια ο κ. Τσίπρας χρωστάει μια συγνώμη για τον κίνδυνο στον οποίο εξέθεσε την ελληνική κοινωνία με την άγνοια ή τη δημαγωγία και ένα ευχαριστώ γιατί η κοινωνία τον προφύλαξε από τα χειρότερα...

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου