14.5.14

Μια κομμώτρια… πλαστογράφος!




Το μόνο «εργαλείο» που χρειάστηκε ήταν ένας εκτυπωτής 3 σε 1 Hewlett-Packard inkjet.
Μιλάμε για μια μαμά πλαστογράφο, από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που μέσα σε δυο χρόνια κατάφερε να πλημμυρίσει την αγορά με πλαστά χαρτονομίσματα.




Πρόκειται για την 34χρονη κομμώτρια Tarshema Brice, που δήλωσε την ενοχή της, δηλώνοντας πως ότι έκανε το έκανε για να μεγαλώσει τα έξι παιδιά της.


Σύμφωνα με τον δικηγόρο της μεγάλωνε μόνη της έξι παιδιά, με πενιχρό εισόδημα, και άρα αναγκάστηκε να παρανομήσει τυπώνοντας τα δικά της δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα, εκτύπωνε και διακινούσε χαρτονομίσματα των $50 και των $100.
Και όπως γράφει το Bloomberg, η περίπτωσή της είναι ενδεικτική του πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία τα τελευταία 20 χρόνια, αφού τότε για να τυπώσει κάποιος πλαστό χρήμα θα χρειάζονταν τεράστια και πανάκριβα εκτυπωτικά μηχανήματα.
Σήμερα, το 60% όλων των πλαστών χαρτονομισμάτων που ανακαλύπτει η αστυνομία προέρχονται από ψηφιακούς ή λέιζερ εκτυπωτές, από αυτούς που  ο καθένας μας μπορεί να αποκτήσει για ελάχιστα χρήματα.
Το μυστικό της επιτυχίας της πονηρής κομμώτριας ήταν το ότι τα αρχικά χαρτονομίσματα που πλαστογραφούσε ήταν αληθινά. Συνήθως των $5, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονταν, τα θέρμαινε σε φούρνο μικροκυμάτων, αφαιρούσε την μελάνη με οδοντόβουρτσα, και τα περνούσε μέσα από τον εκτυπωτή αλλάζοντας την ονομαστική αξία τους.
Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό ώστε να ξεγελιούνται οι τοπικοί έμποροι και καταστηματάρχες, όπως και τα απλοϊκά μηχανήματα εντοπισμού πλαστών που διέθεταν. Αν και στα περισσότερα χαρτονομίσματα της Brice το υδατογράφημα ήταν λάθος.
Στο τέλος συνελήφθη, μαζί με τρεις άλλους συνεργούς της, και παραπέμφθηκε σε δίκη με σοβαρές κατηγορίες.
Όσον αφορά στο γιατί η σκληρά εργαζόμενη μαμά δεν τύπωσε εκατομμύρια, όπως απαντάει ένας πράκτορας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, «η φτηνή τεχνολογία σου στερεί αυτή την ευκαιρία, αφού σου δίνει το δικαίωμα να τυπώνεις απλά το χαρτζιλίκι που χρειάζεσαι για να τα βγάζεις πέρα στη καθημερινότητα…».

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου