1.6.14

Κυνισμός και άνοια…



Πολλοί «φίλοι» εκτός από εμπαθή, με κατηγορούν συχνά ότι είμαι και κυνικός.
Διότι, σε αντίθεση με αυτούς, εγώ δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση την ανθρώπινη φύση, οπότε αντιμετωπίζω τον κόσμο και τα τεκταινόμενά του με ειρωνική διάθεση.



Αυτό όμως μάλλον δεν κάνει και πολύ καλό στην ψυχική μου υγεία, διότι όπως αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά, κινδυνεύω να χτυπηθώ από την (γεροντική) άνοια πάνω στον ανθό της ηλικίας μου…




Σύμφωνα λοιπό με μια νέα έρευνα Φιλανδών επιστημόνων, οι κυνικοί εξ ημών κινδυνεύουν να πάθουν άνοια τρεις φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν και ρώτησαν μεσήλικες πολίτες προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα του κυνισμού τους.
Για παράδειγμα, τους ρώτησαν αν πιστεύουν ότι ο περισσότερος κόσμος θα έλεγε ψέματα, προκειμένου να πάει μπροστά.
Στη συνέχεια, επανήλθαν μετά από 8 χρόνια και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα κυνισμού, ήταν ευεπίφοροι στην άνοια!
Πιο συγκεκριμένα, από τους 164 πιο κυνικούς, οι 14 παρουσίασαν άνοια, ενώ την παρουσίασαν μόλις 9 από τους 212 με χαμηλά επίπεδα κυνικότητας.
Σε αυτούς που είχαν μεσαία επίπεδα η αναλογία ήταν 13 στους 246.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν ελπίδες στους ειδικούς ότι η άνοια θα μπορεί να προληφθεί αν αλλάξουμε κάποιους παράγοντες στη συμπεριφορά μας.
Να γίνουμε δηλαδή πιο καλοπροαίρετοι.
Να γίνουμε πιο θετικοί.
Το τελικό βέβαια συμπέρασμα δεν είναι ότι ο κυνισμός προκαλεί την άνοια, απλά υπάρχει μια σχέση.
Όπως λένε οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, οι κυνικοί είναι συνήθως λιγότερο δραστήριοι κοινωνικά, οπότε για αυτό και έχουν μεγαλύτερο ρίσκο… μαλάκυνσης του εγκεφάλου.
Θα δούμε αν ισχύουν  τα παραπάνω εν ευθέτω χρόνω…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου