7.6.14

Αυτό είναι το μέλλον μας…



Εκτός από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα πανταχού παρόντα συστήματα CCTV (που υποτίθεται καταπολεμούν την εγκληματικότητα, παρά τα στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο), τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και έναν καταιγισμό νομοθετικών πρωτοβουλιών που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν την ηλεκτρονική μας δραστηριότητα και τις επικοινωνίες μας.



Κάθε ιστότοπος που επισκεπτόμαστε, και κάθε μήνυμα που στέλνουμε, θεωρητικά καταγράφεται και επιτηρείται…
Αυτό όμως γεννά κάποια σοβαρά ζητήματα ελευθερίας.


Όχι μόνο αντιμετωπιζόμαστε όλοι σαν εν δυνάμει εγκληματίες, αλλά ανοίγει ο δρόμος για κατάχρηση από κάποια μελλοντική αυταρχική ή φασιστική κυβέρνηση, στα πλαίσια της νέας παγκόσμιας τάξης.
Και όπως όλα δείχνουν ανοίγει επίσης ο δρόμος για τη μελλοντική τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ στον καθένα από εμάς, σε μια εποχή όπου δεν θα υπάρχει καθόλου ιδιωτικότητα.
Ήδη, αυτά τα μικροτσιπ τοποθετούνται σε κατοικίδια, σε διμοιρίες στρατιωτών και αστυνομικών, και αν δεν υπάρξει σοβαρή αντίδραση, η διαδικασία αυτή θα επεκταθεί παντού.
Στο μέλλον, μια ηλεκτρονική εμφυτευμένη ταυτότητα θα κανονίζει την κάθε μας οικονομική συναλλαγή, και τη κάθε μας κίνηση.
Γεννώντας το εύλογο ερώτημα του τι θα συμβεί όταν κάποιοι από εμάς, δίκαια ή άδικα, στοχοποιηθούν από τις αρχές, ως ανατρεπτικοί.
Τα εμφυτεύματα θα μπορούν να σβήσουν αυτομάτως, μετατρέποντας τον οποιονδήποτε σε περσόνα νον γκράτα, σε παρία, και σε περιθωριακό, από τη μια στιγμή στην άλλη.
Όσοι περιμένουν πως και πως μια τέτοια εξέλιξη μάλλον αγνοούν ότι τον κόσμο μας δεν τον κυβερνούν άγγελοι, και ότι ακόμη και οι ίδιοι μπορούν κάλλιστα να πέσουν θύματα χειραγώγησης και ελέγχου.
Κάποιοι συνομωσιολόγοι βλέπουν πιο μακριά, ανησυχώντας ότι αργά ή γρήγορα, τα εμφυτεύματα αυτά θα μπορούν να ελέγχουν ακόμη και τη σκέψη μας.
Οι δε φανατικοί θρησκόληπτοι θυμίζουν το σημάδι του θηρίου, το 666, χωρίς το οποίο κανένας δεν θα μπορεί να αγοράζει ή να πουλάει, υπογραμμίζοντας ότι ο Ιωάννης είχε προβλέψει την έλευση του αντίχριστου, μέσω μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, που σε λίγο καιρό θα επιτρέπει την διάδραση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους Η/Υ (ήδη υπάρχουν πετυχημένα πειράματα), τα κέρδη της συνεχούς σύνδεσης του ατόμου με τα σόσιαλ μίντια, και το διαδίκτυο θα τρομάξουν τους παλιότερους, αλλά θα είναι άκρως επιθυμητά για τη γενιά εκείνη που μεγάλωσε συνδεδεμένη με τους υπολογιστές.
Η ανησυχία είναι ότι ένας ολόκληρος πολιτισμός θα είναι έρμαιο, και θα μπορεί να ελέγχεται μέσω της τεχνολογίας.
Ο παγκόσμιος αυτός εγκέφαλος, που το διαδίκτυο σηματοδοτεί την απαρχή του, θα είναι ευπρόσβλητος σε μια απολυταρχική επιρροή από πλευράς κυβερνήσεων.
Ήδη βλέπουμε πως όλος ο κόσμος θεωρεί (για παράδειγμα) την Wikipedia ως την απόλυτη έγκυρη ορθοδοξία, επί παντός επιστητού, άσχετα αν το περιεχόμενό της είναι πολλές φορές μεροληπτικό και υποκειμενικό, κόντρα σε κάθε εναλλακτική θεώρηση των πραγμάτων.
Όταν όλοι πίνουμε από την ίδια δεξαμενή, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνει γεωμετρικά.
Παράλληλα αρχίζουμε και βλέπουμε μια υφέρπουσα λογοκρισία στο διαδίκτυο, τώρα που όλες ανεξαιρέτως οι αρχές έχουν αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται, και πως το εν πολλοίς ανεξέλεγκτο τζίνι βγήκε από το μπουκάλι.
Η ελευθερία του διαδικτύου, μαζί με όλα τα καλά του, δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη.
Ήδη βλέπουμε μια σειρά από δρακόντεια περιοριστικά μέτρα να λαμβάνονται για το ίντερνετ, υπό το κάλυμμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα που εισάγονται νέα, πιο γρήγορα, και πιο αποδοτικά συστήματα και εφαρμογές, που όμως συνοδεύονται από νέους νόμους περί αδειοδότησης, και από πακέτα αγοράς που αργά αλλά σταθερά θα περιθωριοποιήσουν τις ανεξάρτητες διαδικτυακές φωνές, και άρα όλους μας.
Αυτό δεν θα γίνει με κάποια ξαφνική απαγόρευση, αλλά ήδη συμβαίνει μέσα από  σταδιακές διαδικασίες, και την μέθοδο του social conditioning, που μας κάνει να «αυτοαστυνομευόμαστε», χωρίς την ανάγκη άμεσης παρέμβασης από πλευράς των κυβερνώντων…
Αυτό είναι άραγε το μέλλον;

Strange Attractor
(Με στοιχεία από το βιβλίο: Conspiracies: The Facts, the Theories, the Evidence, του Andy Thomas).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου