4.7.14

Εξ απαλών ονύχων...



Πριν από λίγες μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Α΄ λυκείου, όπου το 40% των μαθητών έμειναν μετεξεταστέοι.
Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα ήταν η εφαρμογή του συστήματος της τράπεζας θεμάτων.
Δηλαδή, τα μισά θέματα δεν τα έβαζε ο καθηγητής της τάξης, αλλά κληρώνονταν από μια τράπεζα θεμάτων...



Όπως παρατηρούν άνθρωποι της εκπαίδευσης, αυτό που συνέβαινε σε πολλές περιπτώσεις ήταν ο καθηγητής να μην κάνει σωστά ή και καθόλου το μάθημα και στο τέλος της χρονιάς, να έδινε στους μαθητές τα θέματα που θα έβαζε στις εξετάσεις για να γράψουν όλοι καλά και να μην φανεί η ανεπάρκεια ή τεμπελιά του.


Όσοι αμφισβητούν την τράπεζα θεμάτων ή οποιονδήποτε τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, είτε είναι μαθητές, είτε γονείς, είτε καθηγητές είτε κόμματα έχουν την εντύπωση πως προσφέρουν καλές υπηρεσίες στα παιδιά πρώτα απ’ όλα και μετά στην κοινωνία...
Πως αντέδρασαν οι γονείς;
Το παρακάτω εδάφιο από κάποιο μπλογκ είναι χαρακτηριστικό: «...Κύριε Λοβέρδο είχατε την ευκαιρία να μπείτε με το δεξί στα σπίτια 15000 μαθητών, το χάσατε πριν καν κλείσετε μήνα στο υπουργείο.
(μπράβο στους ελάχιστους  καθηγητές που βοήθησαν κάποια παιδιά στα θέματα)
Οι περισσότεροι (καρδινάλιοι) καθηγητές τι θα πάθαιναν αν βοηθούσαν τα παιδιά;»
Ο υπουργός από την άλλη πλευρά οσφραινόμενος  εκλογές και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται τα πάντα σε όλους, ανέκρουσε ήδη πρύμναν και δεσμεύτηκε πως θα επανεξετάσει το θέμα...
Βαριά ασθένεια... 

Η ελληνική κοινωνία είναι βαριά άρρωστη από λαϊκισμό και ρουσφέτι.
Η ελληνική κοινωνία είναι μια μη κυβερνήσιμη πλέον κοινωνία που διαλύεται.
Οι πολιτικοί προκειμένου να κερδίσουν εύνοια και ψήφους όχι μόνο δεν υπόσχονται αυστηρή και έντιμη αξιοκρατία, αλλά τρόπους παράκαμψής της.
Οι πολίτες συνήθισαν να βολεύονται στην ευκολία και παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως η γενίκευση αυτού που επιδιώκει ο καθένας χωριστά οδηγεί στη γενική απαξίωση, τη σήψη και την κατάρρευση.
Κάποιες κοινωνίες συνέρχονται από το σοκ της κατάρρευσης, άλλες πάλι ποτέ. Καταλαμβάνονται από άλλες πιο δυναμικές και πειθαρχημένες εξανδραποδίζονται και εξαφανίζονται.
Δεν πάμε καλά...

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου