17.8.14

«Γκάζια» από Δευτέρα…



«Γκάζια» από Δευτέρα με ορίζοντα τα κρίσιμα μέτωπα του Σεπτεμβρίου.
Οι είκοσι κρίσιμες ημέρες που θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Οι εκκρεμότητες με ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα φοροελάφρυνσης.
Εξόρμηση στην περιφέρεια προγραμματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.



Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, περνά μερικές στιγμές χαλάρωσης ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή το Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο το μυαλό του βρίσκεται στα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.
Το επόμενο εικοσαήμερο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς θα πρέπει να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες ενόψει του καθοριστικού ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην οποία ποντάρει πολλά το Μέγαρο Μαξίμου.



Από τη Δευτέρα το σύνολο των υπουργών θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, όπως τους συνέστησε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τους στενούς του συνεργάτες, χαράσσοντας τα επόμενα βήματα.
Στην κυβέρνηση προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα θετικό κλίμα προς την κοινωνία, ύστερα από τις πρόσφατες... ατυχείς πρωτοβουλίες με τον ΕΝΦΙΑ και τις κατ' οίκον επισκέψεις της Εφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε χθες ότι «ξεπαγώνουν» οι επιστροφές φόρου που μπλόκαραν λόγω του ΕΝΦΙΑ, ενώ έγινε γνωστό ότι αντικείμενο επεξεργασίας γίνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες δεν θα έχει την υποχρέωση να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο. Εξάλλου, σύντομα και σίγουρα πριν από τη ΔΕΘ, το υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνει γνωστό το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ στις 25 Αυγούστου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Σε διεθνές επίπεδο κρίσιμη θεωρείται η νέα συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Ζ. Κλ. Γιουνκέρ στις 30 Αυγούστου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την στήριξη του ισχυρού άντρα της Κομισιόν στις επόμενες κινήσεις της.
Αισιοδοξία υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για την αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, παρόλο που μέχρι τώρα η τρόικα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν το εργασιακό και το ασφαλιστικό, για τις αλλαγές των οποίων επιμένουν οι δανειστές.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουν όσα κατάφεραν οι πολίτες με τις μεγάλες τους θυσίες, ωστόσο, από τη στιγμή που τηρούνται οι δεσμεύσεις της χώρας μας, σημειώνει, δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρό λόγο και να τον θέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση των αδικιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται μια σειρά μέτρων που θα αποτελέσουν τον νέο οδικό χάρτη για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, μέρος του οποίου θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ άλλων, εφόσον βγαίνουν και τα νούμερα, προγραμματίζει να ανακοινώσει τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και κατά το ήμισυ, την προοδευτική μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.
Εφόσον όλα πάνε όπως τα υπολογίζουν στην κυβέρνηση, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, θα ανεβάσει στροφές, καθώς θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πολύ σύντομα.
Ήδη προγραμματίζονται τέσσερις συνδιασκέψεις αλλά και εξορμήσεις των στελεχών του στην περιφέρεια, όπου δεν αποκλείεται να δώσει το παρόν σε κάποιες από αυτές και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.
Πιθανότατα μάλιστα να μεταβεί στη συμπρωτεύουσα δύο φορές, την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου για να δώσει το παρόν στις διαδηλώσεις και τη δεύτερη, στα μέσα του μήνα, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου