29.9.14

Άνθρακας ο θησαυρός.



Μολονότι έχουν παρέλθει αρκετές ημέρες από την ομιλία του κ. Τσίπρα στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και έχει σχολιαστεί και κριθεί από πολλούς, θα ήθελα και εγώ να σχολιάσω τις «δεσμεύσεις» του, για καλύτερη κατανόηση της άγνοιας, της ανευθυνότητας αλλά και του απύθμενου λαϊκισμού που αποκαλύπτουν.



Σε σύγκριση με τις ριπές των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Τσίπρα, που υποσχέθηκε, όπως συνηθίζει, τα πάντα στους πάντες, η διαβεβαίωση του «Γιωργάκη» προς τους ψηφοφόρους ότι «λεφτά υπάρχουν» υπήρξε ένα αφελές προεκλογικό ψέμα, που το πλήρωσε ο ελληνικός λαός πολύ ακριβά…


 
Ο κ. Τσίπρας με τις «δεσμεύσεις» του αυτές ξεπέρασε τους Μαυρογιαλούρους όλων των εποχών.
Ευτυχώς όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός στο μεγαλύτερο ποσοστό «δεν τσίμπησε».
Για να πείσει τους ευκολόπιστους και κυρίως τους αδαείς για τη σοβαρότητα των υποσχέσεών του, μας είπε, ο κ. Τσίπρας, ότι τις κοστολόγησε και βρήκε τις πηγές χρηματοδότησης και τα αναγκαία ποσά, με ασφάλεια και βεβαιότητα, λες και έχει όλα τα χρήματα στην τσέπη του. 
Ο ίδιος βέβαια από οικονομικά δεν γνωρίζει, και όπως έχει αποδείξει με τα λόγια του, έχει πλήρη άγνοια των θεσμών της Ε.Ε. και του Eurogroup, που έχουν σχέση με το χρήμα και τον τρόπο λήψης των σχετικών αποφάσεων.
Αγνοεί επίσης την κουλτούρα της επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης και των ανωτάτων οργάνων της Ε.Ε.
Στο πρόσωπό του συγκεντρώνεται η απολυτότητα της άγνοιας, ο αριστερός ακτιβισμός, ο επαρχιωτισμός και η ξιπασιά από την απότομη άνοδο.
Με αυτά τα όπλα θα διαπραγματευθεί «σκληρά» με τους εταίρους και δανειστές μας, θα τους τρίξει τα δόντια και κυρίως στην «μαντάμ» Μέρκελ και αυτοί αμέσως θα διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.
Θα πρέπει να κατανοήσει ο κ. Τσίπρας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. δεν είναι οι πανεπιστημιακές αίθουσες στις οποίες ασκούσε την «πειθώ» του με καταλήψεις και άλλες βίαιες πράξεις. 
Προς πληρέστερη κατανόηση της σκέψης των Συριζαίων, θα αναφερθώ στην περίπτωση ενός από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε τηλεοπτική συζήτηση και σε ερώτηση για τη διαγραφή του χρέους, το εν λόγω στέλεχος απάντησε επί λέξει: «όταν χρωστάς λίγα, έχεις εσύ πρόβλημα, όταν όμως χρωστάς πολλά, έχουν πρόβλημα οι δανειστές σου».
Υπονοώντας βέβαια ένα ανήθικο εκβιασμό προς τους εταίρους μας.
«Ή μας διαγράφετε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ή δε σας πληρώνουμε καθόλου και χάνετε όλα τα χρήματά σας».
Αυτή είναι η «ηθική» των διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ!
Το ελληνικό χρέος, τα 300 δις ευρώ, συγκρινόμενο με το χρέος της Ιταλίας και της Γαλλίας μαζί, που ανέρχεται σε πολλά τρις ευρώ, είναι μηδαμινό.
Άλλωστε, η Ε.Ε. είναι σήμερα έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα προέλθει από κάποιο ατύχημα.
Ένα τέτοιο «ατύχημα» μπορεί να είναι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μία εκβιαστική «διαπραγμάτευση».
Αν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. μας κρατούν εντός του Ευρώ, το κάνουν διότι δε θέλουν η Ελλάδα, για ιστορικούς και συναισθηματικούς κυρίως λόγους, να μείνει εκτός Ε.Ε. και να κατρακυλήσει στα τάρταρα.
Σημαντικό ρόλο στη στήριξή μας στην Ευρωζώνη έπαιξε η «κακιά» κ. Μέρκελ, η οποία επέμενε στη σωτηρία της χώρας μας στην κρίσιμη στιγμή, αντιτιθέμενη στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
Τώρα όμως αν εμείς δεν θέλουμε να σωθούμε τότε δεν σωζόμαστε.
Η λυδία λίθος όλων των προεκλογικών υποσχέσεων είναι η χρηματοδότησή τους. Που θα βρεθούν τα χρήματα;
Όχι μόνο για τον πρώτο χρόνο αλλά και για τα πολλά χρόνια που θα ακολουθήσουν, αφού οι υποσχέσεις αυτές έχουν μακριά ουρά.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Τσίπρα υπολογίζουν το κόστος των υποσχέσεων σε 11 με 13 δις ευρώ το έτος.
Το Υπουργείο Οικονομικών το υπολόγισε σε περισσότερα από 20 δις ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι τεράστια και πολύ απέχουν από τις υπάρχουσες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.




Κατά τον κ. Τσίπρα τέσσερεις είναι οι πηγές χρηματοδότησης των προεκλογικών του υποσχέσεων:
1.Η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
2. Η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, του παράνομου πλουτισμού και του μαύρου χρήματος.
3. Οι πόροι από το ΕΣΠΑ και
4. Οι πιστώσεις υπέρ της χώρας μας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως είναι γνωστό και η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.
Θα το ήθελε πολύ για να μην αναγκάζεται να παίρνει αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα με πολιτικό κόστος. Όμως φαίνεται ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.
Η φοροδιαφυγή είναι όπως η Λερναία Ύδρα και η ανίκανη και διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση κάθε άλλο κατάλληλη είναι για γρήγορα, σοβαρά επιτεύγματα.
Όσον αφορά το μεγάλο πλούτο, πόσοι είναι οι πλούσιοι;
Τι μπορεί να αποδώσει η φορολόγησή τους;
Τον πρώτο χρόνο κάτι μπορείς να πάρεις.
Τα επόμενα χρόνια όμως ο πλούτος θα φύγει και μαζί πολλές επιχειρήσεις. Επίσης, το μαύρο χρήμα ξέρει να κρύβεται καλά και χρειάζονται χρονοβόρες έρευνες και δικαστικές αποφάσεις, που διαρκούν χρόνια.
Σχετικά με τις πιστώσεις από το ΕΣΠΑ, αυτές χρησιμοποιούνται ήδη από την κυβέρνηση και μάλιστα κατά καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας. Επομένως, δεν είναι χρήματα επιπλέον για υποσχέσεις.
Τα χρήματα του Τ.Χ.Σ. δεν είναι σε κάποιο ντουλάπι για να τα πάρει ο κ. Τσίπρας να τα μοιράσει σε παροχές. Είναι πιστώσεις ειδικού σκοπού και βασικά προορίζονται για την τήρηση της σταθερότητας του Τραπεζικού Συστήματος, διατίθενται δε με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε. και όχι του κ. Τσίπρα.
Άνθρακας ο θησαυρός συνεπώς!
Παροχές μπορούν να γίνουν ακίνδυνα μόνο με νέο χρήμα που θα προέλθει από την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.
Όμως ποιοτικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης δε διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και στην παραγωγή.

Γεώργιος Συκιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου