4.9.14

Τι κερδίζει η ISIS με τους αποκεφαλισμούς ομήρων;



Η ISIS αποκεφάλισε έναν ακόμη Αμερικανό όμηρο.
Μάλιστα αναρτήθηκε βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει την εκτέλεση του δημοσιογράφου Steven Sotloff, που κρατούνταν όμηρος επί μήνες, αλλά που η ομηρία του έγινε γνωστή μόλις πριν από δυο εβδομάδες, όταν εμφανίστηκε στο τέλος του βίντεο με τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του James Foley.



Αν και δεν είδα το δεύτερο βίντεο, οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα παρόμοιο σκηνικό με αυτό του πρώτου, με τον άτυχο άνδρα να είναι γονατισμένος στην έρημο φορώντας πορτοκαλί φόρμα, ενώ δίπλα του στέκεται όρθιος ένας μασκοφόρος μαχητής της ISIS, που κρατάει μαχαίρι.



Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, στο βίντεο ακούγεται ο όμηρος να λέει ότι πληρώνει το τίμημα για την απόφαση του Ομπάμα να κτυπήσει στόχους της ISIS στο Ιράκ.
Ο ίδιος μασκοφόρος άνδρας, με τη βρετανική προφορά, που παρουσιάζονταν και στο πρώτο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Foley, εμφανίζεται και σε αυτό, λέγοντας « Ομπάμα, επέστρεψα, και επέστρεψα εξαιτίας της αλαζονικής σου εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος».
Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό με τη νέα αυτή φρίκη είναι το κατά πόσο ακόμη θα διαρκέσει…
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα  SITE, η ISIS απειλεί και με ένα ακόμη (τρίτο) όμηρο, τον Βρετανό David Cawthorne Haines.
Οι πληροφορίες θέλουν την οργάνωση να κρατάει τουλάχιστον δυο ακόμη Αμερικανούς αιχμαλώτους.
Μάλιστα μεταξύ των δυο υπάρχει μια γυναίκα 26 χρόνων, που εργάζονταν σε διεθνή οργάνωση παροχής βοήθειας.
Τι κερδίζει η ISIS αποκεφαλίζοντας ομήρους;
Ο σκοπός του πρώτου βίντεο είναι ξεκάθαρος: Να φανεί το πόσο αδίστακτη είναι η οργάνωση, και να καταλάβει η Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν συνέπειες για την στρατιωτική της παρέμβαση στο Ιράκ.
Παράλληλα, ο φρικτός τρόπος της εκτέλεσης ίσως να ήταν ένα φιλικό μήνυμα προς τον ιδρυτή της ISIS Abu Musab al-Zarqawi, και μια αντίδραση  προς τους πρώην εταίρους της στην Αλ Κάιντα.
Αν όμως το πρώτο βίντεο υπογράμμισε αυτούς τους στόχους, ποιοι άραγε είναι οι στρατηγικοί στόχοι του δεύτερου;
Σίγουρα δεν θα αποτρέψει την αμερικανική πολεμική παρέμβαση.
Μάλιστα, ο πρώτος αποκεφαλισμός αποτέλεσε την αφορμή για την αμερικανική κυβέρνηση να σκέπτεται να επέμβει στη Συρία.
Παράλληλα, τα βίντεο έχουν επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη, αφού πέρσι τέτοιο καιρό οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Αμερικάνοι που αντιτίθονταν στην επέμβαση στη Συρία ήταν οι περισσότεροι (2/1).
Μια πρόσφατη όμως έρευνα του USA TODAY/Pew Poll, έδειξε ότι οι Αμερικάνοι που θέλουν αεροπορική επίθεση στη Συρία αποτελούν το 54% έναντι του 31% που δεν συμφωνεί.
Το 67% των Αμερικανών θεωρούν την ISIS ως «τεράστια απειλή» για τις ΗΠΑ, μεγαλύτερη δηλαδή από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και αμέσως μετά την Αλ Κάιντα.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό η ISIS αντιμετώπιζε έναν Λευκό Οίκο που δεν ήθελε να μπλέξει περαιτέρω στις συγκρούσεις της Μ. Ανατολής.
Τώρα όμως έχει να κάνει με ένα αμερικανικό κοινό που θέλει δράση, και με μια κυβέρνηση που δύσκολα θα την αποφύγει.
Η ISIS μπορεί να είναι αδίστακτη και φανατική, αλλά διαθέτει και στρατηγική σκέψη, αλλιώς δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο πολύ τόσο γρήγορα.
Οι ηγέτες της γνωρίζουν ότι με αυτά που κάνουν ωθούν τις ΗΠΑ στο να επέμβουν, και μάλλον θα πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελός τους.
Τα κουρδικά και ιρακινά στρατεύματα, με την βοήθεια του Ιράν και της Αμερικής κερδίζουν εδάφη στο Ιράκ, και για αυτό η ISIS θεωρεί πως η μόνη λύση για να παραμείνει ισχυρή και ενεργή στο μέλλον είναι να προκαλεί τρόμο στους εχθρούς της.
Και αυτοί οι εχθροί δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι.
Πρόσφατα η ISIS δημοσιοποίησε βίντεο με αποκεφαλισμούς, ενός Κούρδου και ενός Λιβανέζου στρατιώτη.
Ας ελπίσουμε πως αυτή η φρικιαστική στρατηγική θα γίνει μπούμερανγκ, πριν σκοτωθούν κι άλλοι όμηροι.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου