27.10.14

Μοναχικοί λύκοι ή αδέσποτα σκυλιά;



Ο άνδρας με το τσεκούρι που επιτέθηκε στους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης δεν είχε καμία σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό, πλην όμως είχε δείξει εξτρεμιστικές τάσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, «έγινε εξτρεμιστής από μόνος του…».



Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το τι οδήγησε τον Zale Thompson στο να κάνει αυτό που έκανε, αλλά κάποιοι αναφέρουν τα φιλοϊσλαμικά του συναισθήματα, όπως ο ίδιος τα ανέβαζε στο διαδίκτυο.
Άλλοι πάλι μιλούν για φυλετικό μίσος, και όχι τζιχάντ.
Και τα δυο όμως μπορεί να ισχύουν, ειδικά όταν μιλάμε για αυτού του είδους τους περιθωριακούς χαρακτήρες που τελευταία εμπλέκονται όλο και πιο πολύ στον ιερό πόλεμο εναντίον δυτικών στόχων…


Η ISIS στοχεύει σε ένα παγκόσμιο Χαλιφάτο.
Η Αλ Κάιντα σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον του «μακρινού εχθρού», δηλαδή εναντίον όλων ημών.
Και οι δυο διδάσκουν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει το ιερό του καθήκον δολοφονώντας έναν ή περισσότερους άπιστους.
Εκείνοι όμως που από τον θυμό περνούν στη πράξη, συνήθως ταιριάζουν στο προφίλ ψυχωτικών παρά σκληροπυρηνικών θρησκόληπτων.
Όπως οι δολοφόνοι που έσπειραν τον τρόμο στην Οτάβα, έτσι και αυτός της Νέας Υόρκης χαρακτηρίζεται ως «μοναχικός λύκος», ότι δηλαδή έδρασε από μόνος του.
Ο ειδικός όμως επί της τρομοκρατίας της Rand Corporation, Brian Jenkins, σε μια πρωτοποριακή εργασία του το 2010, ανέλυσε 80 τέτοιες περιπτώσεις από την εποχή της 9/11 και κατέληξε σε έναν καλύτερο χαρακτηρισμό για αυτούς τους εξτρεμιστές.
Σύμφωνα με τον Jenkins, ο όρος «μοναχικός λύκος» είναι ρομαντικός, και προϋποθέτει έναν πολυμήχανο θανατηφόρο θηρευτή. Κάποιοι από αυτούς που μελέτησε επεδείκνυαν αυτή την θανατηφόρα αποφασιστικότητα, αλλά οι περισσότεροι δρούσαν  από μόνοι τους με μια συμπεριφορά που θυμίζει μάλλον «αδέσποτους σκύλους» παρά λύκους.
Οι δολοφόνοι του Καναδά ταιριάζουν απόλυτα με αυτό το προφίλ, και αυτό μάλλον θα είναι το είδος του τρομοκράτη που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον.
Ο Michael Zehaf-Bibeau ήταν ένας μικροκακοποιός με ποινικό μητρώο για ναρκωτικά, που σύμφωνα με τη μητέρα τους δεν ταίριαζε με κανέναν, ενώ όπως έλεγε σε φίλους «τον κυνηγούσε ο σατανάς».
Και όμως, αν και πολλά οργανωμένα σχέδια επίθεσης έχουν αποτραπεί από τις αρχές, ο περιθωριακός  Zehaf-Bibeau πέτυχε στο δικό του.
Λίγες μέρες πριν, ο Martin Rouleau-Couture χτύπησε με το αυτοκίνητό του δυο Καναδούς στρατιώτες, σκοτώνοντας τον έναν, σε μια επίθεση που είχε ως κίνητρο την τρομοκρατική ιδεολογία, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης του Καναδά.
Τόσο ο Zehaf-Bibeau όσο και ο Rouleau είχαν πρόσφατα προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, και είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Αντί για αυτό, τελικά αποφάσισαν να φέρουν την τζιχάντ στη πατρίδα τους.
Και οι δυο έδρασαν από μόνοι τους, αν και ο Zehaf-Bibeau μάλλον εμπνεύσθηκε από τον Rouleau, με τον Thompson στη συνέχεια να έχει εμπνευσθεί από τους Καναδούς, καθώς και από τον βομβαρδισμό των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να «κολλήσει», όπως κολλάει και μεταδίδεται μια επίθεση αυτοκτονίας όταν διαδίδεται συνεχώς από τα ΜΜΕ.
Τα τελευταία χρόνια τα τρομοκρατικά δίκτυα έχουν συνδεθεί με δυτικά ακροατήρια, αν και έχουν αποκοπεί από τη Δύση.
Η αποτελεσματική αντιτρομοκρατική δράση έχει αποτρέψει τα σχέδια της Αλ Κάιντα που προσπαθούσε να συντονίσει ευρείες επιθέσεις, κάνοντας δύσκολη την επικοινωνία της με πυρήνες στη Δύση.
Με τη βοήθεια όμως του ίντερνετ είναι εύκολη πλέον η πρόσβαση σε μεμονωμένους δυτικούς που μπορούν να πειστούν ή να εξαπατηθούν προκειμένου να διεξάγουν επιθέσεις από μόνοι τους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι «μοναχικοί λύκοι» ή τα «αδέσποτα σκυλιά», μπορεί να μην έχουν διασυνδέσεις και εμπειρία, αλλά μέσα από το διαδίκτυο βρίσκουν την έμπνευση.
Ένας άνθρωπος κλειδί σε αυτή τη φάση των επιθέσεων, που ενθαρρύνει τις ατομικές δράσεις, ήταν ο γεννημένος στην Αμερική κληρικός Anwar al-Awlaki της Αλ Κάιντα. Πριν σκοτωθεί από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Αμερικανών το 2011, αποτελούσε έμπνευση και καθοδηγητή για τους Αμερικανούς τζιχαντιστές, μέσα από αναρτήσεις και επικοινωνίες του στο διαδίκτυο.
Σε ένα ακουστικό μήνυμα που αναρτήθηκε τον περασμένο μήνα, ένας εκπρόσωπος της ISIS καθοδηγεί τους οπαδούς του Ισλάμ λέγοντας: «Στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά… μην απέχετε από τον πόλεμο, όπου και αν είστε. Επιτεθείτε στους στρατιώτες, στους αστυνομικούς, και στις δυνάμεις ασφαλείας των τυράννων, καθώς και στις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και στους συνεργάτες τους.
Αν μπορείτε να σκοτώσετε Αμερικανό ή Ευρωπαίο άπιστο, έναν βρώμικο Γάλλο, έναν Αυστραλό ή Καναδό, δεν χρειάζεστε διαταγή από κανέναν. Κάντε το. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για άμαχο ή στρατιώτη. Η ποινή είναι μία. Ολοι τους είναι άπιστοι, άρα εχθροί…».
Ο εκπρόσωπος ισχυρίζεται πως το Χαλιφάτο είναι το θύμα της Δύσης και όχι το ανάποδο. Παράλληλα υπόσχεται αμοιβές στους ιερούς πολεμιστές όταν η τζιχάντ θριαμβεύσει.
«Όταν τελειώσει ο πόλεμος εμείς θα κυριεύσουμε τις χώρες σας, και όχι εσείς τις δικές μας. Θα εισβάλλουμε στη Ρώμη σας, θα σπάσουμε τους σταυρούς σας, θα πάρουμε σκλάβες τις γυναίκες  σας, με τη βοήθεια του Αλλάχ.
Αυτή είναι η υπόσχεση του… και θα πραγματοποιηθεί θέλετε δεν θέλετε.
Και αν δεν το πετύχουμε εμείς, θα το πετύχουν οι γιοι και τα εγγόνια μας, που θα πουλήσουν ως σκλάβους τους δικούς σας γιους και εγγονούς…».
Αν και η ISIS δεν διαθέτει τους πόρους για να οργανώσει ευρείες και σύνθετες επιθέσεις στη Δύση, εντούτοις μπορεί να στέλνει τέτοιου είδους μηνύματα και να τσιμπάει εθελοντές.
Έτσι καταφέρνει τους στόχους της για βία στη Δύση, με ελάχιστο κόστος.
Οι επιθέσεις των μοναχικών λύκων που προκύπτουν, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, αλλά επειδή είναι ανοργάνωτες, και εκτελούνται από άπειρους παίκτες, η κλίμακά τους είναι μικρή.
Παράλληλα, αυτού του είδους τα μηνύματα βρίσκουν απήχηση μάλλον σε ψυχοπαθή άτομα παρά σε αποφασισμένους ιδεολόγους.
Σε άτομα που προκαλούν βία σε άλλους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους εσωτερικούς δαίμονες…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου