9.10.14

Το γνωστό Πασόκ…



Όταν διάβασα την Δευτέρα το απόγευμα μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση του ΠαΣοΚ να κατηγορεί τον Σταύρο Θεοδωράκη ως ακροδεξιό, ως φίλο της Χρυσής Αυγής, και άλλα ηχηρά παρόμοια, ένιωσα τεράστια έκπληξη.
Δεν είχα ιδέα ότι κάποιοι από τους απλήρωτους υπαλλήλους του ΠαΣοΚ ακόμα εργάζονται.




Αμέσως πήγα να διαβάσω τι ειπώθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα.
Αναρωτήθηκα μήπως από την προηγούμενη Τετάρτη που του μίλησα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε πάθε κάτι, μήπως είχε χτυπήσει το κεφάλι του με τη βέσπα. Ευτυχώς, τίποτα δεν είχε συμβεί…



Όταν είδα τα κείμενα, είδα ότι είχε πει αυτά που λέει πάντα για το μεταναστευτικό: πλήρη δικαιώματα στους άτυπους μετανάστες, σεβασμό του ασύλου, φροντίδα για όλους τους ανθρώπους και ιδίως τα παιδιά κα τις οικογένειες, κέντρα υποδοχής, αλλά όχι ανοικτά σύνορα και όχι γκέτο εξαθλίωσης στις πόλεις μας.
Είναι αυτά που λέμε ως Ποτάμι από τον Μάρτιο, επαναλάβαμε στα συμπεράσματα του Συνεδρίου και ξανά στις 21 θέσεις της 21ης Σεπτεμβρίου.
Είναι πάνω κάτω αυτά που λένε όλες οι σοβαρές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.
Η επόμενη σκέψη μου ήταν ότι το ΠαΣοΚ είναι ΠαΣοΚ. Χωρίς ντροπή επιτέθηκε στο Ποτάμι με ψευδολογίες.
Πράγματι, αν δει κανείς τα κείμενα με προσοχή, η παραποίηση των λεγομένων του Θεοδωράκη είναι αντάξια της χρυσής εποχής του Αυριανισμού.
Ο Θεοδωράκης είπε: «Εποχιακοί εργάτες γης που έρχονται νόμιμα, έχουν χαρτιά και δεν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Και φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους» .
Το ΠαΣοΚ διάβασε: «Αν μείνουν άνεργοι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους».
Ο Θεοδωράκης είπε: «Η ισότητα των γυναικών, η εκπαίδευση των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), είναι όροι απαράβατοι γι αυτούς που θέλουν να ζουν στην Ελλάδα».
Το ΠαΣοΚ διάβασε, «ανεξάρτητα με το πόσα χρόνια ζουν νόμιμα στη χώρα, κάποια στιγμή θα τους καλέσει ο κ. Θεοδωράκης για να «μετρήσει» την ένταξη τους στην κοινωνία».
Ο Θεοδωράκης είπε: «Κάθε γειτονιά πρέπει να έχει όσους μετανάστες μπορεί να αντέξει. ... Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βάζει κανόνες για το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή και σε συνεργασία με το κράτος να ελέγχει πόσοι μένουν σε κάθε διαμέρισμα και υπό ποιες συνθήκες».
Το ΠαΣοΚ διάβασε ότι «θα περάσουν από τεστ και πιθανότατα και από συνέντευξη για να αποδείξουν ότι έμαθαν ελληνικά και είναι ενταγμένοι στην κοινωνία. Αν δεν τα καταφέρουν θα επιστρέψουν στις εμπόλεμες ζώνες, από τις οποίες προέρχονται!».
Η τελευταία παραποίηση έχει και μια παραπάνω δόση κουτοπονηριάς.
Το ΠαΣοΚ προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η φράση του Θεοδωράκη για την εμπλοκή των δήμων ακολουθεί την πρακτική άλλων χωρών.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων φροντίζουν συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών και τους δίνουν περίθαλψη, στέγαση, τροφή και σχολείο.
Όσοι ζητούν άσυλο στεγάζονται από τους δήμους με συγκεκριμένη γεωγραφική κατανομή.
Αυτό γίνεται με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να μην επωμίζεται μια περιοχή όλο το βάρος, αλλά και να μην μένει κανείς χωρίς προστασία.
Στην Ελλάδα μια τέτοια οργανωμένη διασπορά και προσφορά βοήθειας θα βοηθούσε χιλιάδες ανθρώπους, και θα επέτρεπε και σε άλλους δήμους να οργανώσουν υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές που σήμερα παρέχει ο Δήμος Αθηναίων για άπορους και άστεγους κάθε εθνικότητας.
Και όμως, ένας νέος πολιτικός του ΠαΣοΚ θεώρησε γελοία την παροχή κοινωνικής μέριμνας από τους δήμους. Έγραψε αστειευόμενος ότι με την πρόταση αυτή «θα μαζεύονται οι δήμαρχοι και θα κάνουν ανταλλαγές, όπως παλιά ανταλλάσσαμε χαρτάκια;
Στείλτε, παρακαλώ, τους Ρουμάνους στη Φιλοθέη, τους Αλβανούς στην Εκάλη και τους Πακιστανούς στο Παλαιό Φάληρο;
«Παιδιά, έχω τρεις Αλβανούς, καλά παιδιά, πιάνουν τα χέρια τους. Έχετε να μας δώσετε τίποτα Ρωσιδούλες χορεύτριες να ανοίξει το μάτι μας;».
Η στάση αυτή του Θανάση Χειμωνά και ο φτηνός – τόσο ρατσιστικός όσο και σεξιστικός - σαρκασμός εις βάρος των μεταναστών είναι πιστεύω εύγλωττη έκφραση των πεποιθήσεών και πρακτικών του κόμματός του.
Το ΠαΣοΚ πάντα αδιαφορούσε για τους αδυνάτους. Ασχολείται μαζί τους μόνο αν έχουν διασυνδέσεις, ή προσφέρουν ψήφους προς εξαγορά.
Ποιά ήταν αλήθεια η πολιτική του ΠαΣοΚ για το μεταναστευτικό;
Η ίδια που υπήρξε και σε όλα τα άλλα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Δεν υπήρξε καμμία πρόνοια ή μκροπρόθεσμος σχεδιασμός. Κανένα κέντρο υποδοχής. Καμμία μέριμνα για οικογένειες και παιδιά. Κανένας σεβασμός στο άσυλο. «Κόψτε τον λαιμό σας» έλεγε στους εξαθλιωμένους που ζητούσαν καταφύγιο στη χώρα μας και τους άφηνε αβοήθητους στην Αθήνα.
Γι αυτό επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ καταδικάστηκε η χώρα μας στην υπόθεση M.S.S. εναντίον Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια υπόθεση που διαβάστηκε σε όλη την Ευρώπη, οδήγησε στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την αμοιβαία αναγνώριση αρμοδιότητας ασύλου που κανονικά ζητά το δίκαιο της ΕΕ και έκανε τους έλληνες νομικούς που παρακολουθούν το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θλίβονται για την χώρα τους και την ηθική της χρεοκοπία.
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για συστηματική αδιαφορία προς τους μετανάστες και για την κακομεταχείριση και βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται από τις αρχές. Αυτό έγινε επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου για γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και κατά την θητεία της (η απόφαση του Grand Chamber, εκδόθηκε την 21.1.11, ενώ η αίτηση είχε γίνει το 2009, αίτηση 30696/09)).
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια ηχηρή καταδίκη του ελληνικού κράτους.
Και όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως και η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από αυτή, ακόμα και μετά την καταδίκη δεν έδειξε παρά ελάχιστο ενδιαφέρον να λύσει το πρόβλημα. 




Ποτέ δεν στήθηκαν μηχανισμοί υποδοχής των απελπισμένων όπως μας ζητούσε η ΕΕ – μηχανισμοί που ο κ. Χειμωνάς τώρα ειρωνεύεται.
Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.
Κατά τη θητεία των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ η ανισότητα στην Ελλάδα μεγάλωσε, η διαφθορά γιγαντώθηκε ενώ η κοινωνική κινητικότητα συρρικνώθηκε.
Το «κοινωνικό κράτος» που δήθεν έκτισε το ΠαΣοΚ, προβλέπει σήμερα 90% των ανέργων να μην έχουν καμμία προστασία (στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι 0%) ενώ δύο εκατομμύρια έλληνες είναι σήμερα ιατρικά ανασφάλιστοι (στην υπόλοιπη ευρωζώνη ο αριθμός έιναι κοντά στο 0).
Η φιλοσοφία του ΠαΣοΚ είναι να προστατεύει τις κοινωνικές ομάδες που το ψηφίζουν, όχι να προστατεύει τους αδυνάτους.
Το ΠαΣοΚ έτσι έκανε την χώρα μας να συναγωνίζεται την Λατινική Αμερική σε ολιγαρχικά προνόμια, σε φτώχεια, σε ανισότητα και διαφθορά.
Η κατάρρευση της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κυνισμό, την ανικανότητα και αδιαφορία των στελεχών του που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης, έβαλαν τον εαυτό τους, την ψηφοθηρία ή το κόμμα πάνω από όλα και διέλυσαν πρώτα την δημόσια διοίκηση και μετά την οικονομία.
Αυτό είναι το ΠαΣοΚ.
Ας μην το ξεχνάμε...

Παύλος Ελευθεριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου