26.12.14

Για τον Σεραφείμ Φυντανίδη…



Προσωπικά «μεγάλωσα» και γαλουχήθηκα με την παλιά καλή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, οπότε ο αιφνίδιος θάνατος χθες του Σεραφείμ Φυντανίδη με στενοχώρησε πολύ.
Γι αυτό και αντιγράφω τις σκέψεις που ανέβασε στο ΦΒ ένας φίλος.
S.A.



Ο Σεραφείμ Φυντανίδης ανήκε στην παλιά γενιά δημοσιογράφων, που πέρασαν από τη δημοσιογραφία στη διεύθυνση εφημερίδων και κατάφεραν να κρατήσουν υψηλά το επίπεδό τους, θυμίζοντας σε μια χώρα γενικά δύσπιστη προς τα Μ.Μ.Ε., ότι υπάρχουν και εφημερίδες με ποιότητα και σεβασμό στον αναγνώστη...


Η παλιά "Ε", την οποία υπηρέτησε για 3 δεκαετίες, διέθετε επί των ημερών του μια σπάνια για ελληνικό μέσο και πολύτιμη για την ενημέρωση πολυφωνία, έστω και με την παρουσία φωνών που κάποιες φορές υπερέβαιναν τα εσκαμμένα π.χ. Θέμος Αναστασιάδης - Μαύρη Τρύπα και Γιάννης Τριάντης, ενώ φημιζόταν και για την αρίστη διαχείριση των οικονομικών της, τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας, και τις εξαιρετικές προσφορές της στους αναγνώστες. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα "ΙΣΤΟΡΙΚΑ" ή το ένθετο "ΓΕΩ";
Είχε πονέσει την παλιά "Ε", ως εάν να ήταν ιδιοκτησία του και οι φήμες τον ήθελαν κάποια εποχή να περνά ατελείωτες ώρες στα γραφεία της και να κοιμάται ακόμα και στο αυτοκίνητό του.
Οι τελευταίοι μήνες του στην παλιά "Ε" συνέπεσαν με την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της κας. Μάνιας Τεγοπούλου και τις γνωστές ιστορίες, που οδήγησαν στην επεισοδιακή απομάκρυνσή του από τη διεύθυνση της ιστορικής εφημερίδας και αργότερα στο κλείσιμό της.
Αλλά γι' αυτή την κατάληξη δεν ευθύνεται ο ίδιος.
Ο θάνατός του μας θυμίζει με οδυνηρό τρόπο την ελεύθερη πτώση του παραδοσιακού τύπου στη χώρα μας και την απουσία στελεχών ικανών να βάλουν φρένο σε αυτή την πτώση.
Δεν ασπάζομαι την άποψη, ότι παλιά οι εφημερίδες διοικούνταν από αγίους και στελεχώνονταν αποκλειστικά από ανθρώπους με σεβασμό στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας.
Μπορούσε, όμως, κανείς να εντοπίσει μέσα από το συγκεκριμένο χώρο και κάποιους ανθρώπους με ήθος και γνώσεις, που τιμούσαν τη δημοσιογραφία και κρατούσαν ψηλά τον πήχυ της ενημέρωσης.
Και ο Σεραφείμ Φυντανίδης ανήκε σε αυτή την ξεχωριστή και ολιγάριθμη κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου