17.12.14

Αλέξη πέτα τη «γιαγιά» από το τραίνο…



Η ελληνική αριστερά είναι αναλφάβητη οικονομικά.
Ακόμη και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου νομίζουν πως οι αγορές δεν τους αφορούν, ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε πολύ περισσότερο ως κυβέρνηση.



Πιστεύουν ότι η πτώση στο χρηματιστήριο που οδήγησε στον πανικό των απωλειών πάνω από 21% σε τρεις μέρες δεν τους «αγγίζει».
Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουν να μιλάνε περί επίθεσης του χρηματιστικού κεφαλαίου, με λεξιλόγιο του εγχειριδίου «το Αλφάβητο του Κομμουνισμού» του Νικολάι Μπουχάριν, σαν κνίτες των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης…




Αφελώς δρομολογούν στα κομματικά «παπαγαλάκια» να διατυπώνουν δημόσια το ερώτημα: «...και σε τι αφορά τον άνεργο ή το μικρό επαγγελματία η πτώση του χρηματιστηρίου;»
Όλους τους αφορά η πτώση του χρηματιστηρίου. Το χρηματιστήριο είναι το πιο ευαίσθητο βαρόμετρο της οικονομίας. Το αμέσως επόμενο είναι τα ομόλογα και ακολουθούν οι καταθέσεις, τα ακίνητα και τα ράφια...
Όταν πριν το 2010 στην Ελλάδα η ανεργία δεν ξεπερνούσε το 10% τα χαμηλότερα επίπεδα του χρηματιστηρίου ήταν πάνω από τις 2.000 μονάδες κατά μέσο όρο δεκαετίας, οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν κάτω από 2%, οι καταθέσεις στις τράπεζες ξεπερνούσαν τα 200 δισ. Ευρώ και τα ακίνητα είχαν διπλάσιες τουλάχιστον τιμές από σήμερα.
Όταν το χρηματιστήριο έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες για περισσότερο από 6 μήνες η ανεργία εκτινάχθηκε κοντά στο 30%, τα επιτόκια στο «Θεό», τα ακίνητα έχασαν την αξία τους και όσοι τα έχουν βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας από την αδυναμία καταβολής των φόρων.
Οι οικονομικοί σύμβουλοι που σας προτρέπουν να απειλείτε τις αγορές με «νταούλια» και «ζουρνάδες» σας κάνουν ζημιά κ. Τσίπρα.
Επιπλέον κάνουν ζημιά και στην οικονομία. Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πόσες θέσεις εργασίας θα στοιχίσουν σε 6 μήνες: η επίσκεψη των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στο Λονδίνο προκειμένου να κοινοποιήσουν τις ασυναρτησίες που εκλαμβάνουν σαν ρεαλιστικό πρόγραμμα, τα περί ανασύστασης της κρατικής Ολυμπιακής και τα άλλα «μυθικά» της υποτιθέμενης ρεαλιστικής στροφής.
Λες στο 1,5 εκατ. των ανέργων δεν έχει συμβάλει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις η δια βίου συντήρηση των πελατών της παλιάς Ολυμπιακής από τον κρατικό κορβανά, κατάσταση που συνεπάγεται υψηλούς φόρους, η αδυναμία καταβολής των οποίων οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας.
Η δίψα…
Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει να φτάσει στη βρύση και να μην πιει νερό. Τα στελέχη του μισού κομματικού μηχανισμού που αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του νεομπολσεβίκικου αριστερού ρεύματος έχουν ακροβολιστεί στα κανάλια και ζητούν την τήρηση των αποφάσεων του τελευταίου συνεδρίου, δυσκολεύοντας την προσπάθεια ρεαλιστικής στροφής που επιχειρεί η ηγετική ομάδα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο εμφανώς μέχρι παρεξηγήσεως μιμείται στο ύφος ο κ. Τσίπρας, είχε συνδυάσει την αριστερή ρητορική με την ανάθεση καίριων θέσεων και σε κεντρώα στελέχη που είχαν την εμπιστοσύνη της αγοράς (σε μια εποχή που οι αγορές δεν είχαν την βαρύτητα που έχουν σήμερα, λόγω μικρού δανεισμού ο οποίος ήταν εσωτερικός).
Ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πορεία προ της εξουσίας δεν δίστασε να διαγράψει ολόκληρες οργανώσεις του κόμματος που εμφορούνταν από ακροαριστερές απόψεις.
Ο ΑΓΠ έλεγε αριστερές «ασυναρτησίες» έχοντας επίγνωση πως είναι «ασυναρτησίες».
Ο κ. Τσίπρας δείχνει να τις πιστεύει και ο ίδιος.
Σε ανύποπτο χρόνο έχουμε γράψει πως η αδυναμία προσέγγισης της εξουσίας, με το μεταστάν εκλογικό συνονθύλευμα του ΠΑΣΟΚ να πιέζει για την πρόσβαση στο «βάζο με το μέλι», θα θέσει επί τάπητος το θέμα της διαγραφής στελεχών του αριστερού ρεύματος.
Η ώρα να πεταχτούν τα «βαρίδια» από το τραίνο πλησιάζει.
Έχουμε γράψει επίσης πως για τον ίδιο λόγο, για να καλμάρει τις αγορές, θα πρέπει να εμφανίσει υπουργό των οικονομικών εκτός κομματικού μηχανισμού που έχει εργαστεί με τις αγορές και τις αντιλαμβάνεται.
Έχουμε γράψει επίσης πως όλα αυτά είναι δύσκολα έως και αδύνατα για να τα καταφέρει ο ίδιος, διατηρώντας παράλληλα τον κομματικό μηχανισμό όρθιο.
Το άλλο σκέλος του οποίου αποτελείται κυρίως από στελέχη του κομματικού και συνδικαλιστικού παρακράτους, της κομματοκρατίας που ρήμαξε τον τόπο.  
Όλοι γνωρίζουν πως αυτό που του φώναξε μια κυρία από το ακροατήριο σε εκδήλωση του κόμματος προχθές στη Κρήτη, δεν αποτελεί την τοπική εξαίρεση αλλά τον κανόνα.
Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ: «Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσίπρα στο Ηράκλειο, μία γυναίκα τον διέκοψε, καθώς σηκώθηκε όρθια και αγανακτισμένη φώναξε: «Από τους φτωχούς τα πήρανε, οι κλέφτες τα φάγανε και τα τρώνε μέχρι τώρα και εδώ μέσα γεμάτο είναι. Έναν-έναν τους ξέρουν».
Με τα λεγόμενά της κέρδισε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, που γέλασαν με την παρέμβασή της, ενώ ένα χαμόγελο αμηχανίας είχε και ο κ. Τσίπρας που της είπε «Θα σε χρειαστούμε να κυβερνήσουμε μαζί, να μας τους υποδείξεις», πριν συνεχίσει την ομιλία του…»
Η στήλη δεν υποστηρίζει πως το αδιέξοδο στρατηγικής, η διαφθορά αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ ή πως δέσμιος του παρακράτους των πελατών και των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε χειρότερη μοίρα από αυτόν βρίσκονται και τα δύο κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης.
Διέξοδος στο ελληνικό πρόβλημα θα αρχίσει να διαφαίνεται όταν αρχίσουν να αποσύρονται από το προσκήνιο όσοι ευθύνονται για την ελληνική χρεοκοπία: κρατικοδίαιτοι πολιτικοί, κρατικοδίαιτα κοινωνικά στρώματα και κρατικοδίαιτη επιχειρηματική τάξη.
Οι επόμενες μέρες μέχρι την 29η Δεκεμβρίου που θα γίνει η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελούν πορεία δια πυρός και σιδήρου για τη χρηματιστηριακή αγορά, τη νεκρή αλλά ενδεικτική αγορά των ομολόγων και τις τράπεζες.

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου