29.1.15

Ο λαϊκισμός καλά κρατεί…



Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου στις προγραμματικές του δηλώσεις ήταν πιστός στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Είχε δώσει τρελές υποσχέσεις, είχε πει για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ και τα γνωστά που έχουν γραφτεί στην ιστορία. Λίγους μήνες αργότερα βεβαίως, πήρε πολλά πίσω και λίγα χρόνια μετά, όταν οδήγησε την οικονομία στα Τάρταρα άρχισε τα προγράμματα λιτότητας.




Τα πρώτα δείγματα που έδειξε η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια λαϊκίστικη πολιτική με τον Α. Παπανδρέου.
Όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα…


Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Α. Τσίπρα κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου: «Να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, είμαστε όλοι υπό τη δική τους κρίση».
Σας θυμίζει κάτι;
Πάντως, το μόνο που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να κατεδαφίσουν τα πάντα. Ακόμη και αυτά για τα οποία όλος ο κόσμος είπε μπράβο στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάρτε για παράδειγμα τον κοτσιδάκια υπουργό Τάσο Κουράκη ο οποίος πιστεύει ότι η Παιδεία είναι ποιηματάκια και κομματικός συνδικαλισμός. Αφού είπε ότι θα επαναφέρει όλους όσοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα ανακοίνωσε και την επιστροφή όλων των αιωνίων φοιτητών.
Θα μπουν ξανά στα πανεπιστήμια και ελεύθερα θα σπουδάζουν όσο θέλουν.
Είναι 10 χρόνια στην ίδια σχολή; Είναι 20; Δεν έχει καμιά σημασία. Μέχρι να πεθάνουν θα έχουν τον τίτλο του φοιτητή.
Αυτή κι αν είναι προοδευτική διακυβέρνηση…
Από την άλλη, μια σειρά από υπουργοί ανακοίνωσαν φιλολαϊκά μέτρα, από αυτά που χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου και λένε «μπράβο Τσιπραντρέου, γι’ αυτό σε ψηφίσαμε».
Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων:
- Επανέρχονται στο δημόσιο όλοι όσοι απολύθηκαν αντισυνταγματικά, ακόμη κι εκείνοι που έχουν μπει στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
- Ανατροπές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων
- Εξορθολογισμός του ενιαίου μισθολογίου
- Διακόπτεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
- Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
- Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις. Από τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων
- Θα επιστραφούν τα 360 ευρώ στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους του ΟΓΑ
- Επαναφορά των απολυμένων της ΕΡΤ στις θέσεις τους
- Καταργείται από εφέτος η «Τράπεζα θεμάτων» για τις πανελλαδικές
- Καταργούνται από εφέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου
- Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
- Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει την διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
- Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους.
- Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
- Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
- Καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.
- Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και του ενός ευρώ ανά συνταγή και μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.
- Θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών.
- Παγώνει η ιδιωτικοποίηση των 12 περιφερειακών αεροδρομίων
- Μπαίνει σε εφαρμογή η χορήγηση δωρεάν ρεύματος σε 300.000 .
-Σταματούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.
-Καταργείται το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ας μην είμαστε μεμψίμοιροι. Οι άνθρωποι το πρόγραμμά τους εφαρμόζουν, το ήξερε ο κόσμος όταν τους ψήφιζε και καλά κάνουν και είναι συνεπείς σ’ αυτό. Υπό δύο αιρέσεις.
Στην ερώτηση «που θα βρείτε βρε παιδιά τα λεφτά», συνεχίζουν την προεκλογική τους τακτική «λεφτά υπάρχουν».
Και καλά, η 13η σύνταξη θα δοθεί σε 10 μήνες, μέχρι τότε μπορεί να μην είναι στην κυβέρνηση. Τους μισθούς των επαναπροσλαμβανόμενων πώς θα τους πληρώσουν; Υπάρχουν λεφτά στα ταμεία;
Γιατί απ’ ότι ξέρουμε είναι άδεια.
Είναι καλό πράγματι να μην πληρώνει ο κόσμος το εισιτήριο στα νοσοκομεία αλλά όταν επιβλήθηκε το μέτρο έγινε υπό το βάρος της κατάρρευσης των εσόδων στο ΕΣΥ. Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία; Από πού τα σχολεία για να πληρώσουν σχολικούς φύλακες;
Μπορούν τα πανεπιστήμια να αντέξουν τους εκατοντάδες χιλιάδες αιωνίους φοιτητές για τον… αιώνα τον άπαντα;
Τι να απαντήσουν οι υπουργοί του Τσίπρα. Από την τσέπη τους θα τα βάλουν;
Στη δεύτερη ερώτηση: Μα όλα αυτά τα μέτρα μας φέρνουν σε σύγκρουση με την τρόικα απαντούν: «Εμάς μας ψήφισε ο λαός για να τα αλλάξουμε όλα, δεν δίνουμε λόγο στους δανειστές».
Μπράβο σας, μαγκιά σας που είστε πατριώτες και δεν καταλαβαίνετε Χριστό.
Μήπως να μας πείτε κι εμάς πώς θα κάτσετε στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές για να συζητήσετε όταν τους προλαβαίνετε με τέτοια μέτρα;
Το πιο πιθανό είναι λοιπόν ότι επέρχεται νωρίτερα η ρήξη, ότι η σύγκρουση με τους δανειστές είναι αναπόφευκτη και ότι ο στραγγαλισμός της χώρας θα έρθει πιο κοντά.
Όταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να ξοδέψει περισσότερα έχει δύο επιλογές για να βρει τα λεφτά αυτά: Ο πρώτος είναι να επιβάλει φόρους. Ο δεύτερος είναι να βάλει χέρι στις περιουσίες του ελληνικού λαού, κινητές και ακίνητες, καταθέσεις ή όχι.
Εδώ θα είμαστε και να μας το θυμηθείτε.
Οι μαύρες ημέρες είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι πιστεύατε.
Αλλά τα ξέρατε, η ευθύνη βαραίνει τον καθένα από εσάς, κι από εμάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου