7.1.15

Οι εκλογές και η τύχη της Ελλάδας…



Ορισμένες φορές οι εκλογές μπορούν να αποβούν μοιραίες για την τύχη ενός έθνους.
Τέτοιες ήταν, για παράδειγμα, οι εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933 στη Γερμανία της Βαϊμάρης, οι πέμπτες κατά σειρά από το 1928 (1928, 1930, 1932 δύο φορές, 1933) που έφεραν στην εξουσία τον ναζισμό και μετά τον πόλεμο.



Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι οι εκλογές κάνουν πάντοτε καλό, ενίοτε προκαλούν απροσμέτρητο κακό…



Δεν χρειάζεται όμως να ανατρέχουμε στην εμπειρία των άλλων, έχουμε το δικό μας ιστορικό παράδειγμα, τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920. Τις οποίες τις κέρδισε θριαμβευτικά, με τη βοήθεια και του ισχύοντος τότε πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, η ενωμένη αντιβενιζελική αντιπολίτευση «δεκαεξακέφαλη, ακέφαλη και ανεγκέφαλη», για να οδηγήσει την Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων στη μικρασιατική καταστροφή.
Σχεδόν το ίδιο αυτοκαταστροφικές μπορεί να αποδειχθούν και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αν οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία θα βγει χαμένη κυρίως η χώρα μας, που θα υποχρεωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε έξοδο από την Ευρωζώνη και σε επιστροφή στη δραχμή και τελικά σε έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ μεγάλο λάθος αν πιστεύει ότι με την τυχόν επικράτησή του στις εκλογές θα ξεκινήσει μια διαδικασία αλλαγής του status quo στην Ευρωζώνη.
Κατά την παρούσα φάση, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση και δεν αφήσει ούτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μια πραγματική «ποσοτική χαλάρωση», την οποία προσδοκά η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιφέρειας του ευρώ.
Η αλλαγή παραδείγματος στην Ευρωζώνη είναι πιθανόν να γίνει, αλλά με σταδιακό τρόπο.
Αυτό όμως δεν θα έχει πια σημασία για την Ελλάδα, αν έχει βρεθεί έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαράλαμπος Ανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου