11.1.15

Ποιοι είναι πλούσιοι;



Προ τριημέρου, σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Λαφαζάνης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα απλούστατο ερώτημα, αλλά όσο κι αν πιέστηκε απέφυγε να απαντήσει.
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό ακριβώς το ερώτημα αποφεύγουν συστηματικά να απαντήσουν όσοι και όποιοι Συριζαίοι ερωτηθούν.




Ετσι οδεύουμε προς μια εκλογική αναμέτρηση όπου το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις μάς διαβεβαιώνει ότι αν σχηματίσει κυβέρνηση θα επιβαρύνει φορολογικά τους πλούσιους, αλλά αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να μας πει ποιους θεωρεί πλούσιους.


Ο μόνος που επιχείρησε να δώσει κάποια απάντηση ήταν ο Γλέζος.
Είχε μιλήσει, αν θυμάμαι καλά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, που σημαίνει μηνιαίο λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 1.500 ευρώ.
Η δήλωση αυτή δεν επαναλήφθηκε και όχι άδικα.
Αν αυτούς θεωρεί πλούσιους ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πάμε για σφαγή.
Αλλά το ερώτημα παραμένει. Και είναι από αυτά που εύλογα αναμένουν απάντηση. Διότι αν αληθεύουν τα όσα διατείνονται οι Συριζαίοι για το πρόγραμμά τους, τότε το όριο του πλούτου είναι ήδη καθορισμένο.
Οταν διακηρύσσεις πόσα θα εισπράξεις από τη φορολογία, σημαίνει ότι έχεις προσδιορίσει πόσα θα πάρεις και από ποιους θα τα πάρεις.
Γιατί, λοιπόν, δεν σπεύδουν να λύσουν την απορία;
Τι είναι αυτό που δεν θέλουν να πουν;
Οτι το όριο του πλούτου είναι χαμηλό και άρα προβλέπεται φορολογική σφαγή ανάλογη εκείνων που μας επιφύλαξαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις ή ότι δεν υπάρχει καμιά σοβαρή μελέτη και δεν είναι σε θέση να ξέρουν από ποιους και πόσα θα χρειαστεί να μαζέψουν;
Υπάρχουν ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις υπάρχουν, αλλά δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιηθούν.
Οπως, για παράδειγμα, η αντίδραση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αν οι εταίροι δεν δεχτούν τους όρους της.
Υπάρχει το επιχείρημα ότι δεν δημοσιοποιείς τη διαπραγματευτική τακτική σου. Λογικό είναι. Αλλά εδώ δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι.
Αντίθετα εδώ οφείλεις να είσαι ειλικρινής και σαφής έναντι του εκλογικού σώματος.
Κι όταν δεν το κάνεις, τότε εύλογα δικαιούται να υποθέτει ο καθένας ότι κάπου τον εξαπατάς.
Ο,τι κι αν υποκρύπτει η ενέργειά σου.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου