21.2.15

Aπό το μνημόνιο στο… γεφυρόνιο…



Στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ντεϊσελμπλούμ τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης προς Πέμπτη, για να «εξηγήσει» ότι δε θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση από το Eurogroup, χρησιμοποίησε μια φράση που ακούστηκε σιβυλλική: «Δεν καταφέραμε να έχουμε ένα συμπέρασμα για το πώς θα συνεχίσουμε στα επόμενα βήματα. Θα πρέπει να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία, πριν ξεκινήσουν οι εμπειρογνώμονες οποιαδήποτε εργασία».



Για μας τίποτα το σιβυλλικό δεν υπήρξε στη δήλωση του Ντεϊσελμπλούμ.
Μιλώντας για «πολιτική συμφωνία», ο πρόεδρος του Eurogroup εννοούσε να δώσει το ΟΚ ο Τσίπρας, ο οποίος λίγο πριν είχε αδειάσει μεγαλοπρεπέστατα τον αντιπρόεδρό του και τον υπουργό του των Οικονομικών, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει στην κοινή ανακοίνωση, με τον πρώτο μάλιστα να την υπογράφει.





Ο Τσίπρας ήθελε η «πολιτική συμφωνία» να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για να την καταγράψει στο ενεργητικό του: «ήταν αυτός που έγειρε την πλάστιγγα». Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν του έκαναν αυτή τη χάρη.
Το πρωί της Πέμπτης, αφού πήρε μερικές ώρες ύπνο και φρεσκάρισε τα μπουκλάκια του, ο Ντεϊσελμπλούμ τηλεφωνούσε στον Τσίπρα και σε λίγη ώρα βρισκόταν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η ελληνική αποστολή. Συζήτησε με τον Τσίπρα, έφυγε για να διαβουλευτεί με τα «μεγάλα αφεντικά» και νωρίς το απόγευμα, μετά από νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ντεϊσελμπλούμ-Τσίπρα, η «πολιτική συμφωνία» είχε κλείσει.
Οι Τσιπραίοι ήθελαν να την κρατήσουν κρυφή, αλλά τους έδωσε στεγνά ο Τουσκ: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ντεϊσελμπλουμ είπαν ότι θέλουν να υπάρξει τεχνική βοήθεια», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Την ώρα που διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής, έναν όροφο παραπάνω τα «τεχνικά κλιμάκια» είχαν ήδη πιάσει δουλειά.
Στον Τσίπρα δεν προσφέρθηκε η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την Μέρκελ, τον Ολάντ και «τ’ άλλα παιδιά» του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Δεν διαπραγματεύθηκε με τους ομολόγους του, αλλά με έναν υπάλληλό τους, τον Ντεϊσελμπλούμ.
«Η Ελλάδα δεν μας απασχόλησε πολύ στις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου η Μέρκελ, μ’ εκείνο το γνωστό χαμόγελο, κάτι ανάμεσα σε ειρωνεία και χλευασμό.
Η «πολιτική συμφωνία» προβλέπει ότι τα «τεχνικά κλιμάκια» θα εργαστούν εντατικά με την ελληνική πλευρά και το Παρασκευοσαββατοκύριακο, ώστε τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρχει έτοιμο ένα σχέδιο συμφωνίας. Ποια είναι, όμως, αυτά τα «τεχνικά κλιμάκια»;
Η τρόικα αυτοπροσώπως! Ο Ρίτσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι αυτοί που διαπραγματεύονται με τον Δραγασάκη, τον Μπαρουφάκη, τον Τσακαλώτο και τους συνεργάτες τους (τον πρόεδρο του ΣΟΕ Χουλιαράκη, την πρώην στενή συνεργάτιδα του Γιωργάκη και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναρίτη και τους υπόλοιπους τεχνοκράτες που έχουν μαζί τους). Στο παιχνίδι συμμετέχει και ο Βίζερ του EuroWorkingGroup, καθώς και ο πανταχού παρών στο ευρωκτίριο των Βρυξελλών Τόμσεν, με τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει πλέον, ως α/α της Λαγκάρντ στην Ευρώπη.

Πάντως τη λέξη τρόικα δεν πρόκειται να την ξανακούσουμε.
Πλέον θα ονομάζονται «ευρωπαϊκοί θεσμοί» (το ΔΝΤ δεν είναι και τόσο… ευρωπαϊκό, αλλά ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες), η δε παρουσία τους θα είναι σχετικά διακριτική.
Μπορεί να έρχονται κατά μόνας, μπορεί να έρχονται και σε εξάδα (αντί της τρόικας σεξτέτο!), μπορεί να στέλνουν μόνο αθόρυβους εμπειρογνώμονες και η διαπραγμάτευση με τους υπουργούς να γίνεται στις Βρυξέλλες.
Θα δούμε πώς θα λειτουργεί το σχήμα από τώρα και στο εξής, αλλά το βέβαιο είναι πως επιτήρηση -και μάλιστα σκληρή- θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
Τι κάνουν αυτά τα «τεχνικά κλιμάκια»; Βάζουν τα φρουΐ γλασέ στο νέο μνημόνιο, το οποίο όμως δε θα ονομάζεται μνημόνιο αλλά… γεφυρόνιο. Μια γέφυρα στηρίζεται σε τουλάχιστον δύο βάθρα.
Το ένα βάθρο το γνωρίζουμε: είναι το μνημόνιο (το «υπάρχον πρόγραμμα», όπως αποκαλείται πλέον).
Το άλλο βάθρο δεν το γνωρίζουμε: είναι η νέα συμφωνία που η συγκυβέρνηση ζητά να συναφθεί το καλοκαίρι (ο χρόνος παίζει μεταξύ Ιούνη και Αυγούστου). Τι θα περιλαμβάνει το… γεφυρόνιο;
Το μνημόνιο σε περιτύλιγμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό λέμε ότι η τούρτα είναι έτοιμη και απομένουν τα φρουΐ γλασέ.
Ο Γιούνκερ υπήρξε σαφής: όποιο μέτρο του μνημονίου αφαιρείται θα πρέπει να αντικαθίσταται από ισοδύναμα μέτρα.
Δεν ξέρουμε αν θα προλάβουν να τα ετοιμάσουν όλα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, αλλά το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι.
Τα υπόλοιπα αφορούν την «επικοινωνιακή διαχείριση» στην Ελλάδα, την οποία ήδη κάνει ο Παππάς από την Πέμπτη με συνεχείς διαρροές προς τα παπαγαλάκια. Προσπάθησε να καλύψει το άδεισμα του Δραγασάκη από τον Τσίπρα με τη θεωρία ότι… έστησε προβοκάτσια ο Σόιμπλε και με την «είδηση» ότι οι Δραγασάκης-Μπαρουφάκης εισηγήθηκαν στον Τσίπρα να απορρίψει την κοινή ανακοίνωση (τότε γιατί δεν την απέρριπταν οι ίδιοι, ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα;). Προσπαθεί να πείσει πως είναι οι δανειστές αυτοί που υποχωρούν, την ώρα που ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για το αντίθετο.
Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο των βαρόνων των ΜΜΕ, που στηρίζει τη συγκυβέρνηση, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση.
Πολύ σύντομα, όμως, αυτό το μέτωπο δε θα έχει καμιά αποτελεσματικότητα στον ελληνικό λαό.
    Γιατί θα φανεί καθαρά η αλήθεια, όπως φάνηκε και με τα διαδοχικά μνημόνια. Πλέον  
      υπάρχει και μνήμη…

     Κόντρα-Εξέγερση





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου