11.2.15

Μια Ελβετίδα στη Θεσσαλονίκη…



Μια ευγενής 45χρονη Ελβετίδα από τη Γενεύη εμφανίστηκε χτες σε Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και διηγήθηκε την απίστευτη περιπέτειά της με την ελληνική γραφειοκρατία.



Η γυναίκα θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση πώλησης τουριστικών πακέτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία μέσω του Ιντερνετ.
Πήγε, λοιπόν, στην εφορία, όπου της ζήτησαν μια σειρά από δικαιολογητικά, ανάμεσα στα οποία και η εγγραφή της στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών...


Από τα γραφεία του ΟΑΕΕ της Θεσσαλονίκης της εξήγησαν ότι όσοι ασκούν αυτή την δραστηριότητα γράφονται στο Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων, που ναι μεν υπάγεται στον ΟΑΕΕ, αλλά δέχεται εγγραφές μόνο στην έδρα του στην Αθήνα.
Της έδωσαν, μάλιστα, ένα τηλεφωνικό νούμερο για να επικοινωνήσει. Εναν αριθμό, που παρότι τον επιβεβαίωσε από την ιστοσελίδα του Ταμείου, δεν απαντούσε ποτέ.
Τελικά έμαθε ότι το ΤΑΝΠΥ άλλαξε διεύθυνση και τηλέφωνο, αλλά η ιστοσελίδα δεν έχει ακόμη ενημερωθεί.
Με τα πολλά έφτασε στην είσοδο του ΕΟΤ, που είναι υπεύθυνος για την έκδοση άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων τουρισμού.
Εκεί –η γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γενεύη- άκουσε εμβρόντητη ότι λόγω της αλλαγής στην ονομασία του υπουργείου στο οποίο υπάγεται ο ΕΟΤ, δεν υπάρχουν προς το παρόν καινούργιες σφραγίδες.
Οι υπάλληλοι, μάλιστα, την κάλεσαν να ξαναπεράσει σε κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, προκειμένου να έχουν παραλάβει τη νέα σφραγίδα και να της σφραγίσουν την άδεια!
Ολα αυτά που σε μας τους Ελληνες φαίνονται αναμενόμενα –αν όχι φυσιολογικά- εννοείται ότι... φρικάρουν οποιονδήποτε άλλο κάτοικο του πλανήτη Γη.
Εκτός ίσως από όσους μεγάλωσαν στον σκληρό πυρήνα του σταλινισμού και διδάχθηκαν από μικροί ότι το αποτέλεσμα μιας δουλειάς δεν έχει και μεγάλη σημασία, σε αντίθεση με τις διαδικασίες που είναι... ιερές.
Οτι η ουσία μπορεί να περιμένει, αρκεί να τηρηθούν οι διαδικασίες, έστω ψευδεπίγραφα.
Τα πρωτόκολλα, οι σφραγίδες, οι εξουσιοδοτήσεις, τα έγγραφα, τα πρακτικά συγκροτούν μία βιτρίνα, που όσο περνάει ο καιρός δεν μπορεί να κρύψει το απόλυτο τίποτα που έχει από πίσω της.

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου