20.4.15

Άλυτο πρόβλημα…



Στα Μαθηματικά, λένε, δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Στην πολιτική ομως φαίνεται ότι υπάρχουν.
Ενα τέτοιο πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό.
Οι μεταναστεύσεις λαών είναι φαινόμενο διαχρονικό που φθάνει οπισθοχωρητικά μέχρι το κατώφλι του ανθρώπινου πολιτισμού.
Εμείς οι Ελληνες το γνωρίζουμε καλύτερα από τους άλλους λαούς, γιατί είμαστε οι πιο πλάνητες στον... πλανήτη Γη.



Κατά παράξενο ωστόσο λόγο είμαστε από αρχαιοτάτων χρόνων και οι πλέον κρυπτορατσιστές, άσχετα αν δεν το δεχόμαστε.
Μην ξεχνάμε ότι η φράση «πας μη Ελλην βάρβαρος» είναι αρχαία και ελληνική. Να μη διαμαρτυρόμαστε λοιπόν, αν έχει προκύψει στις μέρες μας η Χυσή Αυγή. Υπήρχε η προδιάθεση και μόλις δόθηκε η αφορμή πετάχτηκε με... ορμή και φόρεσε πανοπλία πολιτική, ως «Χρυσή Αυγή»...



Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στις μέρες μας υπάρχει πρόβλημα όχι απλά μεταναστευτικό, αλλά παλιρροϊκό χιλιάδων ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική με προορισμό την Eνωμένη Ευρώπη στην οποία ανήκει και η χώρα μας. Και επειδή δεν βρισκόμαστε στο Μεσαίωνα με ασχημάτιστα κράτη και ασαφή σύνορα, αλλά σε συντεταγμένα κράτη με σύνορα και νόμους που προστατεύουν τους εντός των ορίων τους πληθυσμούς, τα πράγματα ακολουθούν πορεία εντελώς διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος.
Δεν μπορεί λ.χ. ο κάτοικος του Τσιμπουτί ή του Πακιστάν να παίρνει τη βαλίτσα του και να μεταβαίνει στις χώρες της Ευρώπης χωρίς ταυτότητα, διαβατήριο, βίζα και χρήματα και να... αράζει, όπου τον βολεύει, ακόμη και υπαιθρίως.
Ποιος το λέει αυτό; Ο νόμος.
Η συνθήκη Σένγκεν των ευρωπαϊκών λαών που υπέγραψε και η Ελλάδα το 1992, αν θυμάστε καλά.
Και ξέρετε τι λέει το σχετικό εκείνο ανέκδοτο με την υπογραφή σας...
Αλλά δεν υπογράψαμε μόνο τη συνθήκη Σένγκεν στην ομώνυμη πόλη του Λουξεμβούργου. Ο δικός μας ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός των Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη υπέγραψε το σωτήριον έτος 2003 την ομώνυμη πάλι συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙ.
Και τι λέει αυτή η συμφωνία; Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αν κάνουμε την εξυπνάδα και ξαποστείλουμε «λόγω πληρότητας» τους παραπανίσιους λαθρομετανάστες στις χώρες της ΕΕ, θα μας τους επιστρέψουν με το ίδιο εισιτήριο, χωρίς άλλες περιστροφές, γιατί αυτό προβλέπει το Δουβλίνο ΙΙ, αφού οι λαθραίοι δεν έχουν μαζί τους έγγραφα χώρας καταγωγής και έτσι θα επιστρέφουν de iure στη χώρα πρώτης «εισαγωγής».
Τουτέστιν, ήγουν, δηλαδή, με άλλα λόγια «πάρ' τους και στο γάμο σου να σου πουν και του χρόνου». Μονά ζυγά δικά τους.
Λεφτά δίνουν με το σταγονόμετρο για την περίθαλψη των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Από κει και πέρα, μας λένε «κόψτε το λαιμό σας, σε εμάς μόνο μην τους στέλνετε». Και μπορεί ο κ. Πανούσης να απειλεί ότι θα καταργήσει τη Σένγκεν ή το Δουβλίνο, αλλά από αυτά δεν καταλαβαίνουν ούτε στο Δουβλίνο, ούτε στο Βερολίνο κι ας βαράνε ο Πετράκος κι ο Πανούσης το δικό τους... μαντολίνο.
Στου ισχυρού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Δεν τους νοιάζει αν η χώρα μας γίνει άσυλο των κατατρεγμένων όλου του κόσμου. Θα τη θυμάστε ασφαλώς εκείνη τη στροφή του εθνικού μας ύμνου; «Μοναχή το δρόμο επήρες, εξανάρθες μοναχή, δεν είναι εύκολες οι θύρες, εάν η χρεία τις κουρταλεί».
Υπάρχει λοιπόν λύση; Ο ευρών αμειφθήσεται.
Θα αποτολμήσω ωστόσο να δώσω μία πιθανότητα:
Το πρόβλημα δε θα το λύσει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, τωρινή ή αυριανή. Θα το λύσει η χώρα μας, αν ομονοήσουν τα κόμματα στη Βουλή, για να βρουν από κοινού μια λύση ανθρώπινη που απαιτούν οι καιροί και ο πολιτισμός μας.
Γιατί τότε διαφορετικά θα μας δουν και οι συν-εταίροι στην Ευρώπη. Φοβάμαι όμως ότι τώρα βάζω ένα ακόμη πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο από το πρώτο!
Στην Ελλάδα, όποιο πρόβλημα κι αν θίξεις, σε πληγώνει...

Παντελής Αφθονίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου