5.5.15

Ο Σάκης της πολιτικής…



Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Συμπεριφέρεται σαν τον Σάκη της πολιτικής...
Δίνει συνεντεύξεις, φωτογραφίζεται, μιλάνε γι αυτόν ο μπαμπάς του, ο πεθερός του και η σύζυγός του, δημοσιεύονται φωτογραφίες από τα παιδικά του χρόνια, είναι ένας σταρ.




Η αλήθεια είναι πως προσελκύει τη δημοσιότητα.
Είτε λόγω των δηλώσεων που κατά καιρούς κάνει, είτε λόγω του ντυσίματός του, είτε λόγω των αντιφατικών -ωστόσο πρωτότυπων- δηλώσεών του, είτε λόγω του δήθεν αντικομφορμιστικού τρόπου με τον οποίο κινείται…



  
Ως εδώ, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ανάλογα με την αισθητική που έχει ο κάθε ένας, παρακολουθεί ή αδιαφορεί για τη συγκεκριμένη παρουσία.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο Βαρουφάκης δεν είναι ένας δήθεν ατημέλητος μεσήλικας, με μοναδική ιδιότητα αυτού που προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, συνεντευξιάζεται και φωτογραφίζεται.
Εξακολουθεί να είναι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας.
Μιας χώρας, η οποία εδώ και εβδομάδες κινείται σε οριακά σημεία, μια χώρας που μαζεύει ευρώ προς ευρώ για να συμπληρώσει τα ποσά που απαιτούνται για τις συντάξεις, μιας χώρας που αναζητεί μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις μια νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες ζούμε ένα πολιτικοοικονομικό θρίλερ στις διαπραγματεύσεις αυτές, ένα θρίλερ το οποίο είναι φανερό πως πλησιάζει στο τέλος του. Ένα τέλος ωστόσο που κανένας δεν μπορεί με ασφάλεια και σιγουριά να προβλέψει.
Οι συνομιλίες με την τρόικα τη μια μέρα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, την επόμενη φαίνεται να παίρνουν κακή τροπή.
Η αγορά έχει στεγνώσει, τα δημόσια ταμεία το ίδιο και οι παρενέργειες από την παρατεταμένη αβεβαιότητα παίρνουν ολοένα και δυσκολότερο χαρακτήρα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Σάκης της πολιτικής, παρότι τυπικά παραμένει υπουργός Οικονομικών, περνάει αμέριμνος και γελαστός τα Σαββατοκύριακά του στην Αίγινα και φωτογραφίζεται.
Είναι προφανές πως έχει παροπλισθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη θέση του απέναντι στους δανειστές έχει αναλάβει ο Τσακαλώτος και η ομάδα του. Είναι ενδεικτικό ότι κανένας από την παλιά ομάδα διαπραγμάτευσης του Βαρουφάκη δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Εκείνο που όμως δεν είναι προφανές ως φαίνεται για τον ίδιο, είναι η συνειδητοποίηση των στιγμών που περνάει η κοινωνία. Και έστω και παροπλισμένος, ο υπουργός Οικονομικών έχει δυο λύσεις να επιλέξει αντί να περιφέρεται ως τύποις υπουργός Οικονομικών, τροφοδοτώντας με παραπολιτικό υλικό ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Ή να παραιτηθεί, αφού έτσι κι αλλιώς του αφαιρέθηκαν οι σημαντικότερες αρμοδιότητές του, ή να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και να κάτσει σπίτι του περιμένοντας το κατάλληλο timing, που θα έλεγε και ο ίδιος, ώστε να κριθεί η περαιτέρω τύχη του.
Και αυτά και για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και, το κυριότερο, για λόγους σεβασμού σ’ εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που ζει έναν διαρκή εφιάλτη...

Γιάννης Παντελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου