11.5.15

Ένα άλλο Grexit

Κι όμως, υπάρχει ένα είδους Grexit το οποίο ονειρευόμαστε. Και δεν αφορά την αποπομπή της χώρας μας από συμμαχίες δεκαετιών και από τα οράματα στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη Ελλάδα.

Δεν αφορά ούτε την έξοδο τη δική μας από την Ελλάδα. Των νέων επαγγελματιών και επιστημόνων που ασφυκτιούν. Που πνίγονται και αισθάνονται φυλακισμένοι πίσω από τα κάγκελα της γραφειοκρατίας και την μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας.

Όχι. Πρόκειται για την εξωστρέφεια των ιδεών, των ταλέντων, της δουλειάς μας. Μέσα από την Ελλάδα και για την Ελλάδα. Για την Ελλάδα που θέλουμε κι ονειρευόμαστε.
Καινοτόμες startup, είτε μέσα στην Ελλάδα, είτε από Έλληνες στα πέρατα του κόσμου (το δεύτερο δυστυχώς πιο συχνά από το πρώτο) αντλούν πλέον σημαντικά ποσά από επενδυτικά σχήματα για να ανοίξουν τα φτερά τους.

Απασχολούν Ελληνικά μυαλά και προωθούν Ελληνικές ιδέες. Με κεφάλαια από ολόκληρη την υφήλιο. Και ανά την υφήλιο. Σπάνια όμως με επίκεντρο την Ελλάδα. Γιατί όχι?

Γιατί να εξάγουμε άνευ αντικρίσματος το «χαβιάρι» της Ελλάδας, τα γόνιμα μυαλά που στοίχισαν τις περισσότερες φορές το αίμα και τον ιδρώτα των γονιών μας και ημών των ιδίων για να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα. Γιατί να μην κρατάμε αυτό το δυναμικό εδώ και να μπολιάζουμε με αυτό την Ελληνική οικονομία?

Το μόνο που πρέπει να… κάνει EXIT από την Ελλάδα είναι τα κακώς κείμενα της λειτουργίας της οικονομίας μας.

Αλλά και οι ιδέες μας. Όχι, φυσικά, σαν αποπαίδια μιας στείρας λατρείας στην μετριότητα. Σαν εξόριστοι καταδικασμένοι λόγω αριστείας. Αλλά σαν πρεσβευτές μας εκεί έξω. Σαν φάροι της Ελλάδας, που θα προσελκύσουν εδώ το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά βαθιών τομών και σοβαρών μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονταν σε διάφορα στάδια σχεδιασμού ή και υλοποίησης, και τις οποίες οι πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου, με την τύχη τους έκτοτε να αγνοείται.

Για αυτές τις προτάσεις όμως θα επανέλθουμε σύντομα.

Δημήτριος Κ. Ζώτος, Dipl.Eng.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου