19.6.15

Μπαρουφάκης ο … κυνικός!



Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν μια μοντέρνα εκδοχή του αρχαίου φιλοσόφου Διογένη. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή του ο Κώστας Μήλας, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Ο κ. Μήλας παρομοιάζει τον "ασυμβίβαστο" Γιάνη Βαρουφάκη με τον Διογένη τον Κυνικό, με αφορμή και τη στάση του στη Βουλή.




Προσφάτως, ο κ. Βαρουφάκης καθόταν στη Βουλή, κάτω στο πάτωμα, σε στάση οκλαδόν, κάτι που όπως λέει ο κ. Μηλιός θυμίζει τη στάση του Διογένη ο οποίος ξεκουράζεται στα σκαλιά της Αγοράς της Αθήνας, παραπέμποντας μας στον πίνακα του Ραφαήλ η "Σχολή των Αθηνών"…



"Ο Διογένης, όπως ο Βαρουφάκης, ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Συνήθιζε να ασκεί κριτική στις κοινωνικές αξίες και στους θεσμούς, τους οποίους θεωρούσε πως ήταν είτε διεφθαρμένοι είτε σε σύγχυση", αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Μήλας και συνεχίζει: "Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφτηκε τον Διογένη και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να κάνει κάτι για αυτόν, εκείνος απάντησε "ναι, σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο".
"Μια τέτοια στάση -αντίστοιχα της ελληνικής κυβέρνησης- αντανακλά ένα σημαντικό πρόβλημα στην ισχύουσα χάραξη της ελληνικής πολιτικής. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει πως η άρνηση της οικονομικής πραγματικότητας φέρνει την χώρα πιο κοντά στην χρεοκοπία". "Και σε αυτήν την περίπτωση δε θα υπάρχει κανένα φως να απολαύσουν", σχολιάζει.
"Παρόλο που η κυβέρνηση είναι απόλυτα ειλικρινής, βαδίζει σαν τη χελώνα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες", τονίζει και σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται πραγματικά να προχωρήσει σε στέρεες δεσμεύσεις. "Γα παράδειγμα, θα μπορούσε να δεχθεί το τελευταίο σχέδιο διάσωσης, και να πάρει τη συγκατάθεση των πιστωτών για ένα φιλόδοξο πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους".
"Αν η Ελλάδα καταγράψει θετική αύξηση του ΑΕΠ αλλά αποτύχει να παρουσιάσει βελτίωση βάσει του δείκτης αποτελεσματικότητας, τότε το κόστος του ελληνικού χρέους θα είναι υψηλότερο από ότι θα ήταν αν είχε τόσο θετικό ρυθμό ανάπτυξη όσο και βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας", αναφέρει και τονίζει πως "καθώς η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό, μια χρεοκοπία είναι επικείμενη εάν δεν υπάρξει κάποιο πακέτο διάσωσης. Προς το παρόν, βέβαια, δεν είναι ξεκάθαρο αν μια χρεοκοπία θα σημαίνει και αυτόματα Grexit".
"Αν γίνει κάτι τέτοιο, μάλλον η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί να υιοθετήσει μια νένα εκδοχή της δραχμής", σημειώνει.

Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου