11.6.15

Ψευδαισθήσεις ή...;



Τη φράση πως «ακόμη και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια» θα την έχετε ακούσει. Και φυσικά ξέρετε ότι επιστρατεύεται για να περιγράψει καταστάσεις που έχουν υπερβεί τα όρια της λογικής.



Κατά συνέπεια είναι η ιδανική για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται συνολικά η ηγεσία, τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα δημοσιονομικά και άλλα προβλήματα του τόπου.
Ιδιαίτερα όταν κοντά στα τελεσίγραφα (πείτε τα και «σκληρές διαπραγματευτικές θέσεις» αν σας βολεύει) των εταίρων έρχονται να προστεθούν και οι προφανέστατα εκβιαστικές πιέσεις των αδιάλλακτων της συριζαϊκής παρέας…



Προσπαθώ φιλότιμα να καταλάβω τι άλλο αν όχι την εξώθηση της χώρας στα βράχια της χρεοκοπίας μπορεί να επιδιώκουν όσοι ακόμη ελπίζουν (;) ότι είναι πιθανή μια υποχώρηση των εταίρων ή όσοι επιλέγουν αυτήν ακριβώς τη στιγμή για να προβάλουν την απαίτηση της «εδώ και τώρα» εφαρμογής του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» ή έστω κάποιου μέρους του.
Κι άλλοτε έχω ομολογήσει ότι δεν τρέφω καμία απολύτως εκτίμηση στις πολιτικές ή άλλες ικανότητες των ανθρώπων που η πολιτικοοικονομική συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο. Αλλά ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να μη διαθέτουν ούτε καν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που προφυλάσσει από ενέργειες και πρωτοβουλίες, οι οποίες διαφαίνεται ότι θα είναι μοιραίες.
Οπως είναι δηλαδή όσες συνθέτουν την κυβερνητική στάση έναντι των εταίρων και δανειστών αλλά και όσες λειτουργούν ως μοχλός πίεσης προς την ηγεσία του κόμματος από τα γκρουπούσκουλα και τους μεμονωμένους ανευθυνοϋπεύθυνους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γιατί δικαίωμά τους είναι να ζουν με τις ψευδαισθήσεις και τις φαντασιώσεις τους πως τελικά οι επιλογές τους μπορεί και να δικαιωθούν, αλλά από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χωρίς ρητές και δεσμευτικές συμφωνίες οι Ευρωπαίοι δεν ξανανοίγουν το πορτοφόλι είναι προφανέστατα αυτοκαταστροφική ηλιθιότητα η εμμονή στο ανέφικτο.
Εκτός κι αν οι πρακτικές τόσο της μιας όσο και της άλλης πλευράς είχαν και έχουν τον ίδιο στόχο.
Τα βράχια και τη δραχμή που μας περιμένει εκεί και όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες για να βρουν σε ποιους και πώς θα φορτώσουν τις ευθύνες.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου