3.7.15

Η ειλικρίνεια του Τσακαλώτου…



Ο Τσακαλώτος δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Και αυτό, του δίνει ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουν άλλοι.
Μιλάει σαν κανονικός άνθρωπος, χωρίς ξύλινα λόγια, χωρίς να αποφεύγει την ουσία των ερωτήσεων που του κάνουν οι δημοσιογράφοι, ενώ είναι σχετικά ειλικρινής. Σίγουρα περισσότερο από πολλούς άλλους.

Τσάκαλος...


Σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί, είπε κάτι που όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζαμε, αλλά δεν το είχαμε ακούσει από κυβερνητικά χείλη.
Πως αν η κυβέρνηση έφερνε τη συμφωνία στη Βουλή, αυτή δεν θα ψηφιζόταν και η κυβέρνηση θα έπεφτε…


Και πραγματικά έτσι είναι. Η συμφωνία δεν θα ψηφιζόταν, όχι από τη Βουλή (θα την ψήφιζαν Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ίσως Ν.Δ.), αλλά από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση αντικειμενικά δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της. Οι εκλογές θα ήταν η επόμενη εξέλιξη και μάλιστα εκλογές με περισσότερες από 3-4 εβδομάδες κλειστές τράπεζες. Τόσο απλά.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, επέλεξε αυτό που όλοι σήμερα βιώνουμε για να μην λαβωθεί η συνοχή της και για να μην πάψει ο Στρατούλης να είναι υπουργός.
Το είχαν κάνει και πολλές κυβερνήσεις του παρελθόντος. Όλα για την εξουσία και την παραμονή σ' αυτή. Και ας σημαίνει αυτό παράπλευρες απώλειες στις ζωές κυρίως οικονομικά αδύναμων ομάδων. Είναι το τελευταίο που τους απασχολεί.
Η εξουσία σβήνει εύκολα οποιασδήποτε μορφής ευαισθησίες, ιδεολογικά προτάγματα και λογικές.
Το παράδοξο ωστόσο συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την ιστορία, είναι πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψήφιζαν μια συμφωνία έχουν δίκιο. Άλλα υποσχέθηκαν προεκλογικά, διαφορετικές διαβεβαιώσεις έδιναν για πολλούς μήνες στην ήδη δοκιμασμένη κοινωνία, έλεγαν πως έχουν έτοιμη μια λύση χωρίς μνημόνια, που θα τα έσκιζαν, και χωρίς εξαρτήσεις από τους δανειστές.
Με αυτά πήραν την πολυπόθητη -όπως αποδεικνύει η ηγεσία τους- εξουσία. 
Αυτό ωστόσο που δεν υπολόγισαν αυτοί οι βουλευτές, είναι πως η ηγεσία τους, δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκαναν οι πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων που βρέθηκαν στην εξουσία τα προηγούμενα χρόνια. Έδινε υποσχέσεις με πλήρη συνείδηση ότι αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αρκεί να κερδίσουν ψήφους.
Υποσχέσεις, που σε μια κοινωνία που ήδη βιώνει πέντε άγρια χρόνια λιτότητας, ανέχειας και ανεργίας, ήταν έτοιμη να ακούσει τα πάντα...
Η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Γιάννης Παντελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου