26.8.15

Ψυχοπάθεια και… χασμουρητά!



Όλα αυτά τα περίεργα, όλες αυτές οι αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές που βλέπουμε καθημερινά (εδώ και 7 μήνες) στην πολιτική σκηνή του τόπου, με έχουν κάνει να ανησυχώ για την πνευματική υγεία των πολιτικών μας. Όχι όλων.




Οι περισσότεροι όμως βουλευτές, ειδικά του Σύριζα, που βλέπω στα παράθυρα, είναι συνήθως αλλού γι αλλού.
Και αυτό μάλλον οφείλεται είτε στο πιοτό (ακόμη και σε πρωινές τους εμφανίσεις), είτε σε κάτι άλλο πιο ισχυρό, είτε απλά στο γεγονός ότι δεν παίζουν με ολόκληρη την τράπουλα… δηλαδή από κάπου χάνουν λάδια.
Αλλιώς δεν εξηγείται…



Ψάχνοντας όμως ως ποταπός και περίεργος που είμαι να βρω την επιστημονική αιτία αυτής της γενικευμένης ανισορροπίας, ανακάλυψα κάτι ενδιαφέρον.
Όχι, δεν φταίει το νερό της βουλής που σερβίρουν στους εθνοπατέρες μας οι περίφημοι νερουλάδες. Κάτι άλλο είναι…
Μια ανθρώπινη συμπεριφορά που συχνά είναι μεταδοτική, και μπορεί να λύσει οριστικά το μυστήριο του αν κάποιος (πολιτικός ή μη) είναι ψυχοπαθής!
Χασμουριέστε; Είστε μια χαρά. Δεν χασμουριέστε; Να το κοιτάξετε παρακαλώ…
Αυτό αναφέρει μια επιστημονική εργασία που δημοσίευσαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences, ερευνητές του  πανεπιστημίου Baylor της Αμερικής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματά τους, άτομα που έχουν τάσεις και χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας, ψυχρότητα, εγωισμό, ναρκισσισμό, έλλειψη φόβου, θράσος, αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεων τους, κυριαρχική συμπεριφορά (σας θυμίζουν κάποια;), και άλλα τέτοια διάφορα, συνήθως δεν … χασμουριούνται όταν δίπλα τους χασμουριέται κάποιος άλλος!
Η μεταδοτικότητα του χασμουρητού, που είναι γενικευμένη στους ανθρώπους, συνήθως οφείλεται στην συναισθηματική σύνδεση που ο κανονικός άνθρωπος έχει με τους συνανθρώπους του, και αυτό έχει μετρηθεί στο παρελθόν σε άλλες αντίστοιχες επιστημονικές μελέτες.
Όπως σκέφτηκαν λοιπόν οι ερευνητές του Baylor, αν όντως το χασμουρητό προϋποθέτει συναισθηματική και άλλη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, τότε σίγουρα οι αντικοινωνικοί ψυχοπαθείς θα χασμουριούνται πολύ λιγότερο!
Και αυτό ακριβώς έψαξαν και μελέτησαν.



Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής της ομάδας Brian Rundle, υπέβαλλαν σε δοκιμασμένα ψυχολογικά τεστ 135 φοιτητές, προκειμένου να δουν το πώς κατατάσσονται στο «φάσμα» της ψυχοπάθειας. Στη συνέχεια τους τοποθέτησαν ηλεκτρόδια, και τους κάθισαν μπροστά σε οθόνες Η/Υ, που έδειχναν ανθρώπους να γελάνε, ή να χασμουριούνται, ή να παραμένουν απαθείς.
Τα ηλεκτρόδια μετρούσαν συσπάσεις και αντιδράσεις μυών και νεύρων, συν το πόσες φορές το άτομο χασμουριόταν.
Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι όσο λιγότερη συναισθηματική σύνδεση με τους συνανθρώπους τους (βάσει του αρχικού τεστ) είχε κάποιος, τόσο λιγότερες φορές χασμουριόταν.
Βέβαια, διευκρινίζεται πως το ότι κάποιος δεν χασμουριέται συχνά δεν σημαίνει απαραίτητα και το ότι είναι ψυχοπαθής. Απλά ίσως να μη μπορεί να «συνδεθεί» συναισθηματικά με κάποιον ξένο. Κι αυτό είναι ανθρώπινο.
Είναι όμως ένας μπούσουλας.
Γι αυτό, από σήμερα κιόλας θα αρχίσω να παρατηρώ τους εθνοπατέρες μας, και να δω το κατά πόσο χασμουριούνται… ειδικά την Ζωζώ… θέλω να δω κάτι.

Dr Strange Attractor

ΥΓ- Με βάση τα παραπάνω ο Βούτσης σίγουρα δεν είναι ψυχοπαθής.
Το αντίθετο, αφού όχι μόνο χασμουριέται συνεχώς, αλλά τον περισσότερο χρόνο μέσα στη Βουλή κοιμάται κανονικά (και όρθιος).
Όσο για την Ζωζώ, όχι μόνο δεν χασμουριέται ποτέ, αλλά αντέχει και χωρίς ύπνο για ολόκληρα 24ωρα…
Άρα;

Εδώ η πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου