30.9.15

Μετά τον Σαμαρά το χάος…



Έχει περάσει περίπου 1,5 χρόνος αλλά μοιάζει με μια ζωή. Ήταν ο Αντώνης Σαμαράς πρωθυπουργός και απόλυτος κυρίαρχος στη Νέα Δημοκρατία και τότε έκανε ένα μεγάλο λάθος.
Ήταν όταν είχε μιλήσει, διόλου τυχαία, για τη Νέα Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκεφτόταν να γκρεμίσει το παλιό, γηρασμένο πολιτικό σύστημα που βρίσκεται στο χώρο της κεντροδεξιάς.




Ήταν τότε που όσοι σοβαροί είχαν μείνει στη ΝΔ του έλεγαν να πάρει μπουλντόζα και να γκρεμίσει τη ΝΔ. Ονόματα, σύμβολα, πολιτική κατεύθυνση. Δυστυχώς το μεγάλο του λάθος ήταν ότι δεν σάρωσε τα πάντα όταν μπορούσε. Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας και ίσως και της Ελλάδας ολόκληρης αν έκανε το μεγάλο βήμα...


Όμως, τότε ο Σαμαράς είχε δύο μεγάλα βαρίδια που τον κράτησαν πίσω. Το πρώτο ήταν οι φατρίες στη ΝΔ που δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτε στο «μαγαζάκι» τους. Διότι ο Σαμαράς μπορεί να ήταν αρχηγός στη ΝΔ αλλά ποτέ δεν τον άφησαν οι «ιδιοκτήτες» να πάρει το κόμμα στα χέρια του.
Όλοι αυτοί τράβηξαν τη ΝΔ πίσω. Μην τυχόν κι αλλάξει ο… πυρσός. Μη τυχόν και αλλάξει το… brand name. Μη τυχόν και αλλάξει ο… ιδεολογικός προσανατολισμός. Λες και 41 χρόνια μετά την ίδρυσή του το κόμμα έπρεπε να είναι το ίδιο.
Τάχαμου θεματοφύλακες των ιδεών και των αρχών του Καραμανλισμού και «πράσινα άλογα».
Η Ελλάδα σύντροφοι είχε αλλάξει 10 φορές από τότε αλλά ποτέ δεν το καταλάβατε γι’ αυτό και δεν αφήσατε τον Σαμαρά να πάρει σκούπα.
Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα.
Μας μάραναν τα ονόματα και τα σύμβολα τρομάρα μας.
Όλοι αυτοί που φοβήθηκαν μη χάσουν τον φιλελευθερισμό τους δεν καταλαβαίνουν ότι οι αρχές του φιλελευθερισμού, της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, των ελεύθερων αγορών είχαν δεινοπαθήσει επί χρόνια και από τη ΝΔ. Και έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Το δεύτερο βαρίδι ήταν η κατάσταση της οικονομίας. Σε άλλη χρονική στιγμή, αν η χώρα δεν έδινε μάχη επιβίωσης θα μπορούσαν να ανατραπούν τα πάντα και να αλλάξει ο ρους της ιστορίας της ΝΔ. Δυστυχώς για τον Σαμαρά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το σχέδιό του για τη Νέα Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι. Η ΝΔ, μετά από τρεις επώδυνες ήττες βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.
Το γράφουμε και το ξαναγράφουμε μπας και ξυπνήσουν όλοι στη Συγγρού και κινητοποιηθούν. Όλη η διαδικασία καταθέσεως υποψηφιοτήτων ή οι αποσύρσεις υποψήφιων δελφίνων (Μπακογιάννης, Βορίδης) δείχνει ότι ακόμη και τώρα η ΝΔ κατατρύχεται από τις αρρώστιες της ηλικίας της.
Ως ένα γερασμένο κόμμα έχει τα εξής προβλήματα:
1.Υπάρχουν πολλοί μνηστήρες και ο καθένας θέλει για την πάρτη του κόμμα.
2.Υπάρχουν ακόμη οι οικογένειες που δεν θέλουν να αφήσουν την κληρονομιά σε άλλον.
3.Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται για την ενότητα του κόμματος παρά μόνο για την αυτοεπιβεβαίωσή τους.
4.Κάποιοι άλλοι δεν καταλαβαίνουν πόσο… ντεμοντέ είναι και πόσο εύκολα θύματα του Τσίπρα.
5.Δεν υπάρχουν ηγέτες. Ο τελευταίος που μπόρεσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, αν και δεν του ανήκε, ήταν ο Σαμαράς. Μετά το χάος.
6.Δεν υπάρχει συντροφικότητα. Ο ένας μισεί τον άλλον και όλοι… τη ΝΔ.
7.Τέλος δεν υπάρχει όραμα. Ενώ βλέπουν ότι η ΝΔ δεν μπορεί ούτε τη φωνή της, ούτε το μήνυμά της να περάσει στην κοινωνία, επιμένουν να την θέλουν έτσι. Μια γηρασμένη γεροντοκόρη που φορά ζώνη αγνότητας και φοβάται να αλλάξει γιατί θα χάσει την… παρθενία της. Σας την πήρε ο Αλέξης κυρίες και κύριοι μην ανησυχείτε.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΔ ίσως να μην είναι και οι τελευταίες άσχημες. Άλλωστε έχουμε ακόμη ένα μήνα για την εκλογή αρχηγού κι όπως όλα δείχνουν ο Β. Μεϊμαράκης θα κερδίσει σε ένα παιχνίδι που μάλλον μοιάζει «στημένο».
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, όμως, ίσως να μην έχει τόση σημασία το πρόσωπο όσο οι προθέσεις. Τι θέλουν δηλαδή όλοι οι βαρόνοι, οι οικογένειες ή ακόμη και οι επιχειρηματίες που θέλουν τους δικούς τους ανθρώπους στα κόμματα;
Αν θέλουν τη ΝΔ μικρή, διχασμένη και χωρίς καμιά τύχη δεν απέχουν πολύ από το αποτέλεσμα. Έτσι όποιος κι αν είναι ο αρχηγός θα μοιάζει με… πολιτικό νάνο απέναντι στον… γίγαντα Αλέξη.
Αν όμως θέλουν μια ΝΔ ισχυρή κι έτοιμη να κερδίσει τον κεντροδεξιό χώρο που της ανήκει τότε θα πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Θα πρέπει να γίνει μια «άλλη ΝΔ». Ποιοι έχουν τα κότσια να το κάνουν;
Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν είχε δίκιο ο Αλέξης όταν έλεγε «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου