21.10.15

Μια πραγματικά ιστορική φωτογραφία…



Ο αστροναύτης Collins, στη διάρκεια της αποστολής  Apollo 11, τράβηξε αυτή τη φωτογραφία της σεληνακάτου, στην οποία απεικονίζονται οι συνάδελφοί του Buzz Aldrin και Neil Armstrong, καθώς και ο πλανήτης γη στο φόντο.




Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μοναδική, με την έννοια ότι αυτός που την τράβηξε είναι ο μόνος άνθρωπος, νεκρός ή ζωντανός, όλων των εποχών, που δεν βρίσκεται μέσα στο κάδρο της!



Η ύλη ούτε δημιουργείται, αλλά ούτε και καταστρέφεται. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος που πάτησε στη γη, μέχρι την στιγμή λήψης της φωτογραφίας, ακόμη υπάρχει σε κάποια μορφή, αλλά και κάθε άνθρωπος που γεννήθηκε έκτοτε υπάρχει κι αυτός μέσα στο κάδρο της φωτογραφίας… σε κάποια μορφή.
Δηλαδή, αν γεννήθηκες μετά το τράβηγμα της εν λόγω φωτογραφίας, τα υλικά από τα οποία αποτελείσαι υπάρχουν κάπου και απεικονίζονται σε αυτήν.
Σε αυτή τη δεύτερη και τελευταία αποστολή του, ο Collins ήταν ο πιλότος του command module, οπότε όταν οι άλλοι δυο αστροναύτες πάτησαν για πρώτη φορά στη σελήνη, ο ίδιος τους περίμενε μόνος μέσα στο διαστημόπλοιο για 22 σχεδόν ώρες.
Την ώρα που το σκάφος του βρίσκονταν σε τροχιά πίσω από την σελήνη, χωρίς δηλαδή δυνατότητα επικοινωνίας, ο Collins έγραφε:
«Αυτή η περιπέτεια σχεδιάστηκε για τρεις άνδρες, και θεωρώ πως είμαι εξίσου απαραίτητος με τους δυο συντρόφους μου. Δεν κρύβω ότι αισθάνομαι μοναξιά. Υπάρχει, και ενισχύεται από το γεγονός ότι κάθε επικοινωνία με τη γη διακόπτεται ξαφνικά, μόλις εξαφανιστώ πίσω από την σελήνη.
Αυτή τη στιγμή είμαι μόνος, πραγματικά μόνος, και εντελώς αποκομμένος από οποιαδήποτε γνωστή μορφή ζωής.
Αν υπήρχε σκορ, θα ήταν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι συν δυο από τη μια μεριά της σελήνης, και ένας συν ποιος ξέρει τι άλλο από αυτή την πλευρά»!
Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian, τον Ιούλιο του 2009, ο Collins αποκάλυψε ότι ανησυχούσε σφόδρα για την ασφάλεια των Armstrong και Aldrin. Ανησυχούσε επίσης πως αν τυχόν οι σύντροφοί του πέθαιναν στο φεγγάρι, θα αναγκάζονταν να επιστρέψει στη γη μόνος του, και ως ο μόνος επιζήσας της αποστολής, θα ήταν ένας «σημαδεμένος άνθρωπος» εφ όρου ζωής…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου