29.10.15

Φορολογήστε κρέας, τσιγάρα, ποτά κι όχι την παιδεία!



Ούτε παραγγελία να την είχανε : η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου  του παχέος εντέρου - την αιτία για 50.000 θανάτους το 2012 στις ΗΠΑ- δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να βγει από το φορολογικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.  



Εφόσον δηλαδή ξεπεράσει τις ταξικές της εμμονές και σκεφτεί με βάση τη λογική οφείλει να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας του ανθυγιεινού κόκκινου κρέατος με στόχο την μείωση της  κατανάλωσής του  εισπράττοντας    μάλιστα πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που ήλπιζε να μαζέψει από την φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας…


Επιπλέον η  αύξηση της φορολογίας στο κόκκινο κρέας ( μοσχαρίσιο και  χοιρινό κυρίως)  δεν προστατεύει μόνο την υγεία των πολιτών αλλά και την υγεία της ελληνικής οικονομίας αφού είναι κατά 80 % εισαγόμενο και κοστίζει στην  Ελλάδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως !
Παράλληλα η φορολόγησή του κόκκινου κρέατος θα ενισχύσει την κατανάλωση με πιο υγιεινά υποκατάστατα όπως είναι το κοτόπουλο και το ψάρι στα οποία η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγική επάρκεια.
Αλλά δεν είναι μόνο το κόκκινο κρέας στο οποίο η κυβέρνηση θα’πρεπε να αυξήσει τη φορολογία για να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών. Είναι και άλλα ανθυγιεινά προϊόντα –όπως ο καπνός και το αλκοόλ-  που πωλούνται φθηνότερα στην Ελλάδα απ ότι στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. 
Σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  η κατανάλωση αλλαντικών ενοχοποιείται για 34.000 θανάτους το χρόνο, όμως το τσιγάρο θεωρείται υπεύθυνο για περισσότερο από 1.000.000 θανάτους το χρόνο  ενώ  600.000 θάνατοι αποδίδονται  στην κατανάλωση αλκοόλ! 
Παρ όλα αυτά το πλέον επικίνδυνο προϊόν μαζικής κατανάλωσης -το τσιγάρο κι ο καπνός- πωλείται  στην Ελλάδα  πολύ φθηνότερα από ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης  αλλά και τις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. 
Μία μικρή περιήγηση στο ίντερνετ δείχνει ότι ένα πακέτο από τα πιο ευπώλητα τσιγάρα στον κόσμο εξακολουθεί να  πωλείται σχεδόν τρεις φορές φθηνότερα στην Ελλάδα σε σχέση με την  Βρετανία, την Αυστραλία ή την Νορβηγία  και σχεδόν δυο φορές φθηνότερα από χώρες όπως ο Καναδάς, η Ελβετία, η Γαλλία, η Ισλανδία.    
Ακριβότερο κατά τουλάχιστον 1 ευρώ το πακέτο σε σχέση με την Ελλάδα πωλείται το ίδιο πακέτο  στην Ολλανδία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Οι μόνες χώρες της Ευρώπης που πωλούν τα τσιγάρα αυτά φθηνότερα από την Ελλάδα είναι   χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Το ίδιο ισχύει περίπου και με τα εισαγόμενα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ τα  οποία πωλούνται στην Ελλάδα ακόμη και στη μισή  τιμή απ ότι σε άλλες χωρες της Ευρώπης .
Έτσι αν πάρει κανείς το ...εθνικό μας ποτό, το ουίσκι,  και ψάξει στο ίντερνετ την τιμή του πιο ευπώλητου σκοτσέζικου του είδους θα δει  ότι  φτάνει στο ελληνικό σούπερ μάρκετ γύρω στα 17 ευρώ όταν στην Βρετανία  πωλείται γύρω στις 20 λίρες δηλαδή σχεδόν 28 ευρώ! 
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές: αντί να φορολογείται η μόρφωση που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία είναι πολύ πιο σώφρων, προσοδοφόρο και υγιεινό  να φορολογείται η κατανάλωση  προϊόντων που επιβαρύνουν την υγεία μας και είναι κυρίως  εισαγόμενα.
Αυτό τουλάχιστον λέει ο κοινός νους, που παραμένει δυστυχώς -και σ΄αυτή την κυβέρνηση- αγαθό εν ανεπαρκεία.

Νότης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου