10.11.15

Τέταρτο μνημόνιο;



Το πρόβλημα είναι απλό! Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τεθεί σε μαθητές της τελευταίας τάξης του δημοτικού: χρειάζεστε 1 ευρώ για να αγοράσετε τυρόπιτα στο διάλειμμα από το κυλικείο. Δεν τα έχετε και δεν μπορείτε να τα δανειστείτε. Τι θα συμβεί; Η απάντηση είναι προφανής: «Θα πεινάσω»!




Η κυβέρνηση πιστεύει ότι χωρίς χρήματα θα εξακολουθήσει να είναι στη θέση της. Οτι θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Σαν να λέμε ότι τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός και τα χρήματα τα γεννούν τα ATMs...




Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση να γυρίσει τους Ελληνες ανάποδα για να πέσουν από τις τσέπες τους όσα ευρώ τούς έχουν απομείνει. Ο,τι και να κάνουν, πολύ δύσκολα θα βρουν 19 δισ. ευρώ!
Τόσα τους λείπουν, τόσα ελπίζουν ότι θα μαζέψουν μέχρι το τέλος του 2015. Οσο για το 2016, τα σχέδια είναι ακόμη πιο φιλόδοξα! Νέοι φόροι μάς περιμένουν, ανάλογοι με τη νέα ζημιά που θα έχει προκαλέσει στα δημόσια έσοδα η αυτοτροφοδοτούμενη πτώση. Ο σκύλος συνεχίζει να κυνηγάει την ουρά του...
Καλά το καταλάβατε! Στο βάθος υπάρχει τέταρτο μνημόνιο και τέταρτη στη σειρά ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών!
Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι! Εδώ είχε χαλάσει ο κόσμος για το χαράτσι του Βαγγέλη και ετοιμάζονται να μαζέψουν μερικούς ακόμη ΕΝΦΙΑ. Φόροι και πάλι φόροι. Βέβαια, το είχε πει ο Αλέκος (ένας είναι ο Αλέκος): «Ο λαός μάς αγαπάει και γι’ αυτό θα πληρώσει κάτι παραπάνω». Αλλά αυτό δεν είναι απλά «κατιτίς παραπάνω». Είναι τα δάνεια της Αγγλίας.
Αλλά οι άνθρωποι δεν ανησυχούν. Τις έχουν έτοιμες τις λύσεις. Συζήτησαν με τους Γάλλους να τους δώσουμε περιουσιακά στοιχεία έναντι του χρέους μας. Να πάρουν οι Γάλλοι κανένα νησί και μερικά λιμάνια και να μας σβήσουν τα 10 δισ. ευρώ που τους οφείλουμε.
Μεγάλη υπόθεση. Αυτό είναι deal. Οχι σαν εκείνα που πήγαν να κάνουν οι προδότες οι Σαμαροβενιζέλοι...
Φόρους δεν θα μαζέψουν! Οχι γιατί οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κάνουν αντίσταση απέναντι σε ένα κράτος που με τους ματωμένους φόρους της μεσαίας τάξης διορίζει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ως γραμματείς στα δικαστήρια και στη θέση τους παίρνει άλλες καθαρίστριες. Αλλά διότι οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν έχουν πλέον άλλα λεφτά. Το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει επειδή δεν υπάρχουν χρήματα και δεν υπάρχει προοπτική να υπάρξουν δουλειές και εισοδήματα.
Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να μακροημερεύσει αν και εφόσον συνεχίσει στην ίδια ρότα. Αν εχθρεύεται την επιχειρηματικότητα και δεν εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της Αριστεράς του 1950.
Ο κόσμος μας δεν είναι χωρισμένος σε αριστερούς και δεξιούς, σε καπιταλιστές και σοσιαλιστές. Οι νέες διαχωριστικές γραμμές είναι μεταξύ των χωρών που επενδύουν, παράγουν και αναπτύσσονται και εκείνων που βυθίζονται στον βούρκο της ύφεσης, που με τη σειρά της φέρνει τον λαϊκισμό και τη διαφθορά.
Ο μεγάλος εχθρός του λαού δεν είναι ο καπιταλιστής με το πούρο, αλλά η φτώχεια.
Το ζητούμενο είναι η καινοτομία μέσα σε ένα περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό. Οποιος δεν επενδύσει στη γνώση θα χαθεί.
Εμείς ζούμε σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι ακόμη πιστεύουν ότι αν δεν έχουν το ένα ευρώ για να αγοράσουν μία τυρόπιτα θα βρεθεί κάποιος να τους το δώσει. Κι αυτός ο κάποιος είναι το κράτος.
Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει επειδή υπάρχει κρίση, αλλά διότι δεν αποτελεί τη λύση σε αυτή την κρίση. Επειδή η κρίση αυτή είναι κυρίως πολιτική και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτός μέρος του προβλήματος, όπως ήταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί μία ήττα μεγαλύτερη και από εκείνη της μικρασιατικής καταστροφής. Οσο δεν λύνεται το πολιτικό πρόβλημα, όσο οι πολιτικές δυνάμεις παραμένουν δέσμιες στο άρμα του λαϊκισμού, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο ατύχημα.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα αντέξουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος...

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου