5.11.15

Τα σκυλιά στο σπίτι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των παιδιών!



Εδώ και καιρό αυτοί που ασχολούνται με την παιδιατρική γνωρίζουν ότι τα κατοικίδια επιδρούν θετικά στην υγεία των μικρών παιδιών που μεγαλώνουν μαζί τους.




Πιο συγκεκριμένα, αν και η οικιακή σκόνη γενικά προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, η σκόνη στα σπίτια όσων έχουν σκύλους προστατεύει από τον συγκυτιακό ιό, ο οποίος αυξάνει το ρίσκο του άσθματος.
Τα κατοικίδια επίσης συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος, μειώνοντας τα επίπεδα στρες…


Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με κατοικίδια εμφανίζουν αλλεργίες σε μικρότερα ποσοστά από τα υπόλοιπα, και παράλληλα έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο άφοβα, και πολύ πιο εξωστρεφή.
Σε μια πρόσφατη επιστημονική εργασία, ίσως την μεγαλύτερη του είδους, που οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουψάλας δημοσίευσαν στο JAMA Pediatrics, αναφέρεται ότι η έκθεση των μικρών παιδιών σε σκύλους αλλά και σε ζώα φάρμας, συνδέεται άμεσα με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης άσθματος. Στη Σουηδία ο κάθε πολίτης διαθέτει έναν μοναδικό αριθμό ταυτότητας που βοηθά στο να καταγράφεται η κάθε επίσκεψη σε γιατρό, η κάθε συνταγογράφηση, ακόμη και η κατοχή σκύλου που από το 2001 πρέπει να δηλώνεται επίσημα. Αυτές τις πληροφορίες μπορούν να τις χρησιμοποιούν ελεύθερα οι πανεπιστημιακοί και άλλοι ερευνητές. Έτσι, στην πρόσφατη αυτή έρευνα, οι επιστήμονες «ακολούθησαν» 11 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μεταξύ 2001 και 2010.
Οι προηγούμενες ανάλογες έρευνες είχαν διφορούμενα αποτελέσματα, αλλά η συγκεκριμένη έρχεται να επιβεβαιώσει μερικές ακόμη, οι οποίες καταλήγουν ότι παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα. Οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται δραματικά στις περιπτώσεις συμβίωσης παιδιών με ζώα των αγροκτημάτων.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παιδάκια με διαγνωσμένες αλλεργίες στα ζώα θα πρέπει να εκτίθενται σε αυτά, αφού κάτι τέτοιο μάλλον θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Εκτός όμως από τα παραπάνω ωφελήματα, κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα κατοικίδια, και ειδικά τα σκυλιά, λειτουργούν και ως … προβιοτικά.
Η Kim Kelly του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ λέει πως υπάρχει κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής στοιχείο στην μετάδοση μικροβίων που υπάρχουν στα στομάχια μας, μεταξύ σκύλων και παιδιών, που τα κάνει πιο υγιή, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι αυτό το στοιχείο, η ερευνητική ομάδα της Kelly σχεδιάζει να διαθέσει σκυλιά συντροφιάς σε παιδάκια για μια περίοδο τριών μηνών, έτσι ώστε να μελετήσει την υγεία τους μέσα από δείγματα αίματος και επιδερμίδας που θα παίρνει σε τακτά διαστήματα. Αν τα παιδάκια θελήσουν να κρατήσουν τα σκυλιά για πάντα, αυτό θα επιτρέπεται, και ή έρευνα θα επεκταθεί χρονικά.
Συνεπώς και για να το κλείνουμε, τα σκυλιά όχι μόνο δεν είναι «βρώμικα», αλλά η παρουσία τους στο σπίτι βοηθάει τα μέγιστα στην βελτίωση της υγείας των μικρών παιδιών.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου