13.11.15

Τζιτζικωσταίοι και Μεϊμάρηδες - Ένα βήμα πριν το τέλος…



Η ώρα της απόφασης για το νέο αρχηγό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας πλησιάζει... 
Ανανέωση ή στασιμότητα;
Προοπτική ή ανακύκλωση;
Κόμμα της κοινωνίας ή των πολιτικών τζακιών;
Πρωταγωνιστές στην κυβέρνηση ή κομπάρσοι στο έργο του Αλέξη;
Κηδεία ή αναγέννηση; 



Το ερώτημα δεν είναι μόνο το ποιός θα είναι ο νέος αρχηγός. Το ζητούμενο δεν είναι το πρόσωπο. Τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν είναι περισσότερα για να να μπορέσουμε να δούμε ποιό πρόσωπο είναι αυτό που μπορεί να απαντήσει καλύτερα σε αυτά...




Ποιός θα είναι ο πολιτικός χαρακτήρας της ΝΔ στο μέλλον;
Γιατί το κόμμα δεν "φέρνει" νέο κόσμο κοντά του;
Πως θα γίνει η ΝΔ ένα σύγχρονο κόμμα;
Τι πρέπει να αλλάξει στη ΝΔ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού;
Ποιός μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα;
Ποιά είναι η ταυτότητα του κάθε υποψηφίου και τί μπορεί να "φέρει" ο καθένας στην πολιτική ζωή ως αρχηγός της ΝΔ;
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει τον ιδεολογικό χώρο της δεξιάς να τον καπηλεύεται πολιτικά ο Πάνος Καμμένος και αν θα συνεχίσει να ντρέπεται για την ιδεολογική της κληρονομιά ψαρεύοντας στα θολά νερά του μεσσαίου χώρου. Άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής πόνταρε σε μία "φλού" ιδεολογική προσέγγιση το 2003-2004 απένταντι σε ένα ξοφλημένο Πασόκ ενώ σήμερα ο Σύριζα δεν δείχνει να χάνει τo ιδεολογικό πολιτικό πλεονέκτημα σύντομα, ειδικά αν θα έχει απέναντί του  έναν light και συγκαταβατικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα περιμένει την εξουσία να πέσει ως ώριμο φρούτο.
Δεν είναι δυνατό να θέλεις να φέρεις κόσμο και να γίνεις πάλι πλειοψηφία στην κοινωνία αν δεν ασχολείσαι με τα προβλήματα του κόσμου και αν δεν έχεις σοβαρές αντιπροτάσεις απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης του Σύριζα.
Ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση και απογοήτευση. Πρέπει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ να τους δείξει ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την παρούσα κυβέρνηση και ότι εξαπατήθηκαν, πράγμα το οποίο σε μεγάλο βαθμό το γνωρίζουν χωρίς όμως να μπορούν να βρουν μία νέα προοπτική γιατί η ΝΔ είναι ακόμα ένα γερασμένο και αποκρουστικό πολιτικά σύνολο χωρίς
ξεκάθαρο λόγο και χωρίς πολιτικό προσανατολισμό.
Ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία με τρόπο αληθινό και όχι επικοινωνιακό. Δεν φτάνει να βρουν 5-6 νέα πρόσωπα από τις πολιτικές νεολαίες και απο παλιά τζάκια και να τα "στήσουν" στις οθόνες σαν κάτι νέο. Δεν αρκεί κάποιος να είναι νέος στην ηλικία και άφθαρτος χωρίς να έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα που περνά η χώρα για να μπορέσει να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε νέα εποχή.
Να θυμίσω μόνο ότι την τελευταία φορά που στη ΝΔ διάλεξαν για αρχηγό ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο από πολιτικό τζάκι, το κόμμα παρέμεινε στην αντιπολίτευση για 7 ακόμα χρόνια, το Πασόκ του Σημίτη κυριαρχούσε πολιτικά και όταν στο τέλος η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία απλά μεταλλάχθηκε σε ένα γαλάζιο Πασόκ χάνοντας τον ιδεολογικό της προσανατολισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδειχθεί τελικά ικανός στο να εκμεταλλεύεται οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιήσει ως πολιτικό κεφάλαιο και δεν είναι απλά ένας πρωθυπουργός που θα χάσει εύκολα τα ερείσματά του στην κοινωνία παρά το "φτωχό" έργο της κυβέρνησής του. Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται έναν "αντιτσίπρα" για αρχηγό. 

Δεν χρειάζεται ένα νέο με συμπαθητική φυσιογνωμία και ήρεμη φωνή να καθησυχάζει τον κόσμο ότι όλα θα βελτιωθούν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και η ΝΔ βρεθεί πάλι στη εξουσία.
Ο ελληνικός λαός και η χώρα δεν έχει καθόλου χρόνο. Χρειάζεται ένας μαχητικός αρχηγός ο οποίος θα δώσει στο κόμμα νέο ιδεολογικό προσανατολισμό και εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης και θα δώσει μάχες μέσα στο κοινοβούλιο αλλά και στην κοινωνία για να πείσει το συντομότερο δυνατό.
Τα παραπάνω ερωτήματα προβληματίζουν όσους σκέπτονται για ποιό λόγο θα πρέπει να σηκωθούν την Κυριακή των εκλογών και να πάνε να ψηφίσουν για πρόεδρο της ΝΔ και η επιλογή του νέου αρχηγού σε μεγάλο μέρος θα απαντήσει σε αυτά.
Οι υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ είναι αυτοί στους οποίους θα πρέπει να βρουν όσοι ψηφίσουν στις εκλογές την απάντηση στα ερωτήματα τους.
Ο σημερινός πρόεδρος κ. Μεϊμαράκης έχει στα θετικά του το ότι "θυμίζει" στο Νεοδημοκράτη την ιστορία της παράταξης από το 1990 και μετά όμως το ίδιο γεγονός είναι που θέτει σε αμφισβήτηση το αν μπορεί να αλλάξει το κόμμα, τους μηχανισμούς, τα τζάκια και τη νοοτροπία που οδήγησε το κόμμα στη σημερινή κατάσταση. Άλλωστε μία συζήτηση που δεν άνοιξε ποτέ αφορά τις στρατηγικές επιλογές και ευθύνες που οδήγησαν στο να κερδίσει με άνεση τις τελευταίες εκλογές ο αποδεκατιμένος Σύριζα που ένα μήνα πρίν τις εκλογές είχε υπογράψει το νέο μνημόνιο.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι νέος πολιτικός με σταθερές και συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και με θετική παρουσία ως κυβερνητικός βουλευτής και υπουργός. Η πολιτική - οικογενειακή κληρονομιά του αποτελεί αρνητικό παράγοντα στην παρούσα συγκυρία ενώ "φορτώνεται" στη συνείδηση πολλών πολιτών το παλιό πολιτικό κατεστημένο της Νέας Δημοκρατίας, τα πολιτικά τζάκια και τους μηχανισμούς. Επίσης παρά το γεγονός ότι έχει δώσει σκληρές μάχες στη βουλή απέναντι στο λαϊκισμό του Συριζά δεν έχει ακόμα πείσει για τις ηγετικές του ικανότητες που είναι απαραίτητες για τον επόμενο αρχηγό του κόμματος.
Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένας πολιτικός γρίφος. Ο νεότερος ηλικιακά των υποψηφίων αλλά και ο υποψήφιος με την μικρότερη παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας. Τον είχαμε ακούσει κάποια στιγμή στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που κέρδισε απέναντι στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ για την περιφέρεια αλλά το όνομα του έγινε ευρέως γνωστο τους τελευταίους μήνες. Βέβαια το επώνυμο Τζιτζικώστας σημαίνει πολλά για τους νεοδημοκράτες της Κεντρικής Μακεδονίας αφού η οικογένειά του υποψηφίου για την αρχηγία της ΝΔ έχει εδώ και δεκαετίες παρουσία στα πολιτικά πράγματα.
Προβάλλει τον εαυτό του σαν το νέο που θα ανατρέψει τα πράγματα και θα οδηγήσει σε νέα εποχή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επειδή δεν έχω κανένα σκοπό να αδικήσω τον κ. Τζιτζικώστα δεν θα προχωρήσω σε εικασίες και προβλέψεις για τις θέσεις, το πρόγραμμα και το όραμα του για το κόμμα αλλά όπως όλοι θα περιμένω να γίνει πιο ξεκάθαρος και συγκεκριμένος στις μέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή του προέδρου. Σίγουρα πάντως αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα σε πιθανή εκλογή του το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής και δεν θα είναι σε θέση να δώσει ο ίδιος τις μάχες και να εμπνεύσει του ψηφοφόρους μέσα στο κοινοβούλιο.
Μία παρατήρηση μόνο μπορώ να κάνω από την περιορισμένη παρουσία του κ. Τζιτζικώστα. Τις λίγες φορές που τον έχω ακούσει να μιλάει σε πολύ προσεκτικά επιλεγμένες εμφανίσεις και συνεντεύξεις ο λόγος του είναι ο πιο «ξύλινος» από τους τέσσερις υποψηφίους και επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια κλισέ πράγματα. Θυμίζει λίγο Αλέξη των διπλών εκλογών του 2012.


Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στα 43 του έχει ήδη σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή και έχει καταφέρει να γίνει από τα σημαντικότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς πολιτικές πλάτες, χωρίς τζάκια, χωρίς μηχανισμούς με παρουσία μόλις τριών ετών στο κόμμα. Είναι ο άνθρωπος που πάντοτε έβγαινε μπροστά για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του και για να συγκρουστεί με τους βουλευτές του Σύριζα.
Σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι το μόνο πρόσωπο που έχει κατακτήσει στη συνείδηση των Νεοδημοκρατών την δικαίωση είτε για το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ είτε για τον λαϊκισμό και τις επικίνδυνες εναλλακτικές του Σύριζα όσο ήταν στην αντιπολίτευση για τις οποίες ο κ. Γεωργιάδης πάντοτε προέβλεπε και προειδοποιούσε. Στα αρνητικά της υποψηφιότητας του βέβαια είναι ότι τον αντιπαθούν αρκετά κάποιοι εκτός ΝΔ αλλά αν δεν κάνω λάθος κανένα πολιτικό δεν τον συμπαθούν όλοι οι Έλληνες. Φτάνει έστω ένα 37-38 % για να κυβερνήσεις και να ασκήσεις την πολιτική σου.
Ο κ. Γεωργιάδης πάντως θα πρέπει να αποσαφηνίσει περισσότερο ποιοί θα βρίσκονται δίπλα του ως αρχηγός της ΝΔ και με ποιό τρόπο θα γίνει η ανανέωση των προσώπων μετά την εκλογή του.
Τελικά για ποιόν από του τέσσερις υποψηφίους αξίζει να σηκωθεί και να πάει να ψηφίσει ο απογοητευμένος νεοδημοκράτης;
Ποιός είναι αυτός που τον εμπνέει ότι θα δώσει μάχες από την επόμενη μέρα για την παράταξη αλλά πάνω από όλα για τη χώρα και τους Έλληνες;
Ποιός έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει και έχει τη δύναμη, το σθένος την ικανότητα και τον ¨τσαμπουκά¨ να πολεμήσει την κυβέρνηση Συριζα - Ανέλ;
Οι απαντήσεις που θα δοθούν στις εκλογές για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας θα καθορίσουν το μέλλον της παράταξης και σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας. 
Θα επιλέξουν στη Νέα Δημοκρατία ανθρώπους δοκιμασμένους και μαχητικούς ή θα συνεχίσουν στο μέλλον ως νέος γαλάζιος Σύριζα πιστεύοντας ανθρώπους που εμφανίζονται ως οι νέοι μάγοι της πολιτικής από το πουθενά. Τέτοιους μάγους τους πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός που αποδείχθηκε τόσο ευκολόπιστος δις.
Μην τριτώσει το κακό....

Νέστορας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου