26.11.15

Πέντε ελληνικοί μύθοι για τον ISIS…



Ένα ελληνικό χαρακτηριστικό που παρατηρείται σε κάθε εγχώρια ή διεθνή κρίση, είναι η ευκολία με την οποία τοποθετείται ο μέσος ξερόλας, εναλλάσσοντας τις ιδιότητες του νομικού, του οικονομολόγου, του διεθνολόγου, του σεισμολόγου κ.ο.κ.



Υπάρχουν πολλοί που αντί να αναζητούν στοιχεία για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, έχουν διαμορφώσει από πριν το συμπέρασμα και προσπαθούν να βρουν εκείνα τα επιχειρήματα που το στηρίζουν. Αυτοί δεν μεταπείθονται.
Η διασπορά όμως των μύθων επηρεάζει και πολλούς καλοπροαίρετους.
Για αυτούς λοιπόν αξίζει να καταρριφθούν οι 5 βασικότεροι μύθοι που διαδίδονται για το ISIS μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεσή του στο Παρίσι…



«Οι Αμερικανοί μπορούν να τους εξοντώσουν αλλά δεν θέλουν»
Το ακριβώς αντίθετο. Θέλουν αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι τζιχαντιστές ζούνε ανάμεσα σε εκατομμύρια αθώων πολιτών σε εδάφη τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι οι αεροπορικές επιθέσεις φέρνουν χιλιάδες παράπλευρες απώλειες, τις οποίες οι ΗΠΑ δεν θέλουν, καθότι δημιουργούν καινούριες «φουρνιές» τρομοκρατών. Συνεπώς, χρειάζονται επιχειρήσεις με χειρουργική ακρίβεια, άρα χερσαίες δυνάμεις με στόχο την μεμονωμένη εξόντωση των τζιχαντιστών. Κάτι τέτοιο εκτός από δαπανηρό, στο παρελθόν αποδείχθηκε αναποτελεσματικό.
Γι’ αυτό πλέον προτιμάται ο συνδυασμός αεροπορικών επιθέσεων με την εκπαίδευση ντόπιων στρατιωτών, οι οποίοι έχοντας αμερικανικά όπλα και τεχνογνωσία είναι σε θέση να αναχαιτίσουν το ISIS.
«Πληρώνουμε τον παρεμβατισμό της Δύσης στη Μέση Ανατολή»
Αναμφίβολα οι αστοχίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στους πολέμους του Ιράκ και Αφγανιστάν δημιούργησαν προϋποθέσεις ριζοσπαστικοποίησης πολλών μετριοπαθών Μουσουλμάνων. Ωστόσο, το ISIS γιγαντώθηκε όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν να ασκούν παρεμβατική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Με τη στήριξη κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης (στα οποία υπήρχαν τζιχαντιστές) και με την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη και το ISIS βρήκε χώρο, χρήμα και κατάλληλες συνθήκες ώστε να χτίσει το δικό του κράτος.
Στη Συρία, για παράδειγμα, η Δύση για καιρό πριμοδοτούσε εξτρεμιστές κόντρα στον δικτάτορα Άσαντ, καταφέρνοντας έτσι να δυναμώσει εκείνους που θέλουν να την εξαφανίσουν. Όπως αποδεικνύεται, μονόδρομος ασφάλειας για τη Δύση είναι η με κάθε τρόπο στήριξη φιλοδυτικών καθεστώτων που μπορούν να εγγυηθούν την σταθερότητα σε μια περιοχή που «βράζει».
«Η Ελλάδα δεν απειλείται από τους τζιχαντιστές»
Η Ελλάδα τυγχάνει να έχει μια κληρονομιά που συμβολίζει τις απαρχές του πολιτισμού που οι τζιχαντιστές θέλουν να εξοντώσουν. Με χιλιάδες μετανάστες να περνούν χωρίς έλεγχο την ελληνική επικράτεια και με κίνδυνο να εγκλωβιστούν εδώ σε ένα ενδεχόμενο πανευρωπαϊκό κλείσιμο συνόρων, η Ακρόπολη είναι ένας στόχος που ταιριάζει στο τρομοκρατικό προφίλ του ISIS. Θυμίζουμε ότι η αρχαία πόλη Παλμύρα γκρεμίστηκε ολοσχερώς έξι μήνες πριν.
«Το ISIS είναι υπερδύναμη»
Το ISIS έχει εδώ κι ενάμιση χρόνο χάσει το 20% της επικράτειάς του. Οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ, η συγκλονιστική μαχητικότητα των Κούρδων, ο ιρακινός στρατός και οι Σιίτες μαχητές, έχουν καταφέρει καίρια πλήγματα, παρά τον ελλιπή συντονισμό και την ανεπαρκή στρατιωτική εκπαίδευση. Μια μαζική αεροπορική και χερσαία επιχείρηση από τις υπερδυνάμεις της Δύσης, δε θα μπορούσε παρά να δώσει τίτλους τέλους στην παρανοϊκότερη οργάνωση που γνώρισε ο κόσμος.
«Και να διαλυθεί το ISIS, θα δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο»
Δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο του ISIS στην πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα (από την οποία προέρχονται) αποκήρυξε το ISIS εξαιτίας της υπερβολικής του βαρβαρότητας (!!!) καταδεικνύει τη μοναδικότητα του φαινομένου που βιώνουμε. Πολλές ισλαμικές ομάδες, όπως Σύριοι αντάρτες, το πολεμούν παρά τα αντιδυτικά αισθήματα που κι αυτές μοιράζονται. Ισοπέδωση του ISIS σημαίνει τέλος στην καλλιέργεια αυτής της μορφής τρομοκρατίας.
Η απελευθέρωση των κατειλημμένων εδαφών θα σημάνει περισσότερη σταθερότητα για την περιοχή κάτι στο οποίο η Δύση μπορεί να συνεισφέρει με την εμπειρία των λαθών του παρελθόντος. Η επαναφορά του ISIS σε μια σπείρα ολιγάριθμων και μεμονωμένων τρομοκρατών θα μηδενίσει τη δύναμη και την έλξη που ασκεί αυτή τη στιγμή διεθνώς, κάτι που αποτελεί μέγιστο ζητούμενο για την παγκόσμια ασφάλεια.
Η μυθολογία γύρω από το ISIS έρχεται να πατήσει πάνω σε σταθερές της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο αντιαμερικανισμός, τα αναμασήματα της Αριστεράς ότι «η Δύση φταίει για όλα» και η ολοένα μεγαλύτερη συναισθηματική απομάκρυνση από την ενωμένη Ευρώπη.
Αυτός είναι κι ο λόγος που καφενειακές θεωρίες μετατρέπονται σε διαδεδομένα αφηγήματα με αυταπόδεικτη αξία. Χρέος κάθε σχολιαστή είναι να τοποθετείται κατόπιν στοιχειώδους έρευνας των γεγονότων. Ειδάλλως, θα αναπαράγει ανύπαρκτες δηλώσεις του Πούτιν για το ISIS, εκμεταλλευόμενος τα φιλορωσικά αισθήματα χιλιάδων συμπολιτών μας.

Μιχάλης Νταγγίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου