3.12.15

Τα κακά της τελευταίας τεχνολογικής μόδας…



Όλοι μοιάζουν ενθουσιασμένοι με την εξελιγμένη και σχετικά  πρόσφατη αεροπορική τεχνολογία, δηλαδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones, που αποτελούν συνέχεια των τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων, και τα οποία εκτός από το να βομβαρδίζουν στόχους τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν κλπ, μας προσφέρουν και μια μοναδική ευκαιρία για «βόλτες» και βιντεοσκοπήσεις από ψηλά.



Είναι μάλιστα τόσο φτηνά πλέον, που αρκετά άκρως λειτουργικά μοντέλα πωλούνται και ως παιχνίδια στα … Τζάμπο.
Δυστυχώς όμως, όπως κάθε τι έτσι και τα drones έχουν την άσχημη πλευρά τους…



Όπως αυτό που συνέβη πριν από ένα μήνα στην Αγγλία, όπου ένα «αδέσποτο» drone έπεσε πάνω σε ένα νήπιο, με αποτέλεσμα το παιδάκι να χάσει το ένα του μάτι!
Ο 16μηνος Oscar Webb βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού του στο Worcestershire, την ώρα που ένας οικογενειακός φίλος «πετούσε» το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του.
«Η όλη πτήση κράτησε μόλις 60 δευτερόλεπτα», λέει ο «πιλότος» Simon Evans, «την ώρα όμως που το κατέβαζα, έξυσε ένα δένδρο, και έχασα τον έλεγχό του… το επόμενο που είδα ήταν αίματα ενώ άκουγα κραυγές απόγνωσης. Είχε πέσει πάνω στο μωρό…».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Evans πετούσε ένα μοντέλο κιτ quadcopter, που όμως δεν ήταν εφοδιασμένο με προστατευτικά για τις λεπίδες του, μια από τις οποίες βρήκε το παιδάκι στο μάτι.
Οι γιατροί στα επείγοντα όπου μεταφέρθηκε το άτυχο αγοράκι προσπάθησαν να σώσουν το μάτι αλλά δεν μπόρεσαν, με αποτέλεσμα να το αφαιρέσουν. «Ήταν», λένε, « ένα από τα χειρότερα περιστατικά οφθαλμολογικών τραυματισμών που έχουμε δει». Τώρα το αγοράκι θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά από εγχειρίσεις μέχρι να μπορέσουν οι γιατροί να του τοποθετήσουν προσθετικό οφθαλμό.
Όπως λέει ο «ένοχος» πιλότος, η οικογένεια του παιδιού τον έχει συγχωρέσει, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να ξανασχοληθεί ποτέ πια με drones. «Τα βλέπω, και με πιάνει ναυτία…», εξομολογείται.  



Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πριν από δυο χρόνια στην Νέα Υόρκη, όταν ένας 19χρονος άνδρας είχε σκοτωθεί αφού τον χτύπησε στο κεφάλι ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι που ο ίδιος χειρίζονταν.
Ο νεαρός είχε σκοτωθεί σχεδόν ακαριαία όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από μια λεπίδα μήκους μισού μέτρου, η οποία του έκοψε το πάνω μέρος του κρανίου!
Ο άτυχος Roman Pirozek ήταν έμπειρος χειριστής τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων, τα οποία του είχε μάθει να αγαπά ο πατέρας του,  και έχασε τη ζωή του ενώπιον δεκάδων μαρτύρων, αφού η μοιραία πτήση έγινε μέρα μεσημέρι  σε ένα δημόσιο πάρκο του Μπρούκλιν.
Το συγκεκριμένο δυστύχημα στάθηκε αφορμή να βελτιωθούν ορισμένα στοιχεία ασφάλειας των μοντέλων, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς πέφτουν κάθε μέρα, είτε επειδή παθαίνουν βλάβη τα χειριστήρια, είτε επειδή οι χειριστές τους αποπειρώνται κάποια αεροβατική μανούβρα για την οποία όμως τα μοντέλα δεν είναι κατασκευασμένα να κάνουν.

S.A.

  Δείτε επίσης:
  εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου