13.12.15

Η ήττα της Ειδομένης…



Το αδύνατον που περιγράφει η φράση “και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο” συνειδητοποίησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με όσα διαδραματίστηκαν στην Ειδομένη.




Το να είσαι υπέρ των ανίσχυρων στα λόγια είναι εύκολο. Όπως και το να είσαι γενναιόδωρος με ξένα λεφτά. Το ζητούμενο είναι να είσαι καλός και γενναιόδωρος με προσωπικό κόστος και μάλιστα δυσβάσταχτο…


Μήνες πολλούς καθύβριζαν τους πρώην κυβερνώντες, κατηγορώντας τους για αναλγησία και υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική τους πνίγεται κόσμος στο Αιγαίο και παραβιάζονται οι διεθνείς δεσμεύσεις για τους πρόσφυγες.
Ήρθε η σειρά τους να δείξουν αν τα λόγια τους μπορούν να υλοποιηθούν και αν τα έργα τους αφενός απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων, αφετέρου ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Η πρώτη φορά αριστερή υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου απέτυχε να σχεδιάσει το πού θα πάνε οι χιλιάδες που έρχονταν καθημερινά.
Βούλιαξαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πρόσφυγες, μπούκωσε η Αθήνα με χιλιάδες κατασκηνωτές των πάρκων, οι οποίοι κάποιες μέρες μετά κατάφερναν -άλλοι με την καλοπληρωμένη συνδρομή διακινητών κι άλλοι μόνοι τους- να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Η απουσία σχεδίου σε συνδυασμό με την επιλογή για “ξέφραγο αμπέλι” οδήγησε στο χάος του καλοκαιριού, στην ταλαιπωρία ντόπιων και προσφύγων αλλά και στη μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη ελεύθερης εισόδου στην Ευρώπη. Η χώρα μας επιλέχθηκε ως ο βολικός δρόμος όχι μόνον για Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς αλλά για κάθε εθνικότητας οικονομικό μετανάστη.
Η παταγώδης αποτυχία της Τασίας οδήγησε στην αντικατάστασή της από το… ρεαλιστή Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος έβαλε τα πράγματα σε μία σειρά. Ουσιαστικά διευκόλυνε πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στα Σκόπια.
Το… ελληνικό σχέδιο “καλώς ήρθατε, πάτε στο καλό” ακυρώθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και την επιλογή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να βάλουν τέλος στην αθρόα είσοδο προσφύγων-μεταναστών.
Οι στοιβαγμένοι στην Ειδομένη έκλεισαν τις γραμμές των τρένων, προκειμένου να πιέσουν τους Σκοπιανούς να ανοίξουν τα σύνορα. Οι μέρες περνούσαν και η Ελλάδα παρέμενε αποκομμένη σιδηροδρομικά από την Ευρώπη με τεράστιες οικονομικές απώλειες.
Μόνον όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι έπεσε σε τοίχο. Έτσι κατέφυγε στη χρήση των “αριστερών ΜΑΤ” και την αναγκαστική μετακίνηση των μεταναστών στην Αθήνα… 

Μιχάλης Αλεξανδρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου