13.1.16

Για τα μάτια του Bowie…



Ο τιτανοτεράστιος all around καλλιτέχνης David Bowie έφυγε, και μαζί του έφυγε και  το περίφημο βλέμμα του… με το ένα μάτι γαλάζιο, και το άλλο καφέ.
Πως έγινε όμως αυτό; Πως είχε μάτια με διαφορετικό χρώμα το καθένα;




Φήμες τον ήθελαν να πάσχει από μια οφθαλμολογική πάθηση ονόματι «ετεροχρωμία», η οποία είναι σπάνια στους ανθρώπους, και προκαλεί το διαφορετικό χρώμα στην κάθε ίριδα…


Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή, που μάλλον ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση του θρυλικού τραγουδιστή: Η «ανισοκορία», η οποία θέλει την κόρη του ενός οφθαλμού μεγαλύτερη από την άλλη, και έτσι δίνεται η εντύπωση του διαφορετικού χρώματος στο κάθε μάτι. Πράγματι, ο Bowie είχε ένα μόνιμα διεσταλμένο μάτι (το αριστερό του), που δεν αντιδρούσε στις αλλαγές του φωτός.
Αυτή η κατάσταση (διεσταλμένη κόρη) έδινε στον οφθαλμό του μια πιο σκούρα απόχρωση, ειδικά σε σύγκριση με την κόρη του δεξιού ματιού του, που ήταν φύσει γαλάζιο. 

Οι διεσταλμένες κόρες πολλές φορές κοκκινίζουν τα μάτια, κάτι που πάλι προσθέτει έμφαση στην διαφορετικότητα του χρώματός τους.
Που οφείλονταν όμως η «πάθηση» αυτή του θρύλου της ροκ; Σύμφωνα με μια ανεκδοτολογική εκδοχή, όταν ο Bowie ήταν 15χρονος έφηβος, πλακώθηκε στο ξύλο με τον φίλο του George Underwood, για τα μάτια μιας συμμαθήτριας, και το νύχι του Underwood καρφώθηκε στο αριστερό μάτι του Bowie, προκαλώντας μόνιμη διαστολή της κόρης του.
Λέγεται μάλιστα ότι παρά το ξύλο, τα δυο παιδιά παρέμειναν φίλοι για πάντα, και μάλιστα ο Bowie αργότερα ευχαρίστησε τον Underwood για αυτό το αναπάντεχο «δώρο» που του έκανε, και που συντέλεσε στην αύξηση της «μυστηριώδους μαγείας» γύρω από την όλη παρουσία του στην μουσική σκηνή… χώρια που τον έκανε να μοιάζει όντως με «εξωγήινο»!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου