11.1.16

R.I.P. γίγαντα David…

Ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του ροκ, και όχι μόνο, ο David Bowie, πέθανε σήμερα στα 69 του χρόνια.
Για σχεδόν πέντε ολόκληρες δεκαετίες, ο Bowie, μια από τις πιο πρωτότυπες και μοναδικές φωνές του rock & roll, σίγησε για πάντα. Ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρος, απρόβλεπτος, και fashion icon πέραν από κορυφαίος μουσικός, αλλά και ηθοποιός.




Ξεκίνησε ως folk-rock διαστημάνθρωπος, συνέχισε ως «ερμαφρόδιτος» εξωγήινος (Ziggy Stardust), αργότερα μεταμορφώθηκε σε έναν καλοντυμένο μαέστρο (the Thin White Duke), σε έναν αβάντ γκαρντ «ναρκομανή» (τα άλμπουμ του Βερολίνου), για να περάσει από την new-wave εποχή με διάφορες επιτυχίες, και να καταλήξει ιμπρεσιονιστής της τζαζ, αφού έκανε και ένα πετυχημένο πέρασμα από την μουσική techno


Η σκηνική του παρουσία, η θεατρικότητα, και η «γκλαμουριά» του, έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους να τον λατρεύουν, με τραγούδια που άφησαν εποχή, όπως: "Space Oddity," "Changes," "Fame," "Heroes," "Let's Dance" , "Where Are We Now?", ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα.
Η επιρροή του στον μουσικό κόσμο ήταν και είναι ανυπέρβλητη, με πολλούς καλλιτέχνες, όπως π.χ. οι Nirvana, Joan Jett, Duran Duran, Smashing Pumpkins, Marilyn Manson, Arcade Fire, Oasis, Ozzy Osbourne, Morrissey, Beck, Red Hot Chili Peppers, Bauhaus, Nine Inch Nails, να έχουν ερμηνεύσει διασκευές τραγουδιών του.
Ο Bowie γεννήθηκε ως  David Robert Jones την 8/1/47, σε μια εργατική γειτονιά του Λονδίνου, από μητέρα σερβιτόρα, και πατέρα του τον Heywood Jones, έναν απλό υπάλληλο. Σε μια συμπλοκή που είχε με έναν συμμαθητή του στο δημοτικό, έπαθε μυδρίαση, με αποτέλεσμα το ένα του μάτι να έχει διαφορετικό χρώμα από το άλλο, κάτι που στη συνέχεια έγινε το σήμα κατατεθέν του. Στα 13 του ξεκίνησε να μαθαίνει το σαξόφωνο, ενώ στα 20 του πέρασε κάποιο διάστημα σε βουδιστικό μοναστήρι της Σκοτίας. 



Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την μουσική, συμμετείχε σε συγκροτήματα όπως οι  King Bees, the Manish Boys, και  Davey Jones and the Lower Third. Το ψευδώνυμο Bowie (είδος μαχαιριού) το υιοθέτησε σε μια προσπάθεια να μη τον μπερδεύουν με τον τραγουδιστή των Monkees  Davy Jones.
Ο πρώτος του δίσκος το 1967 (folk) απέτυχε παταγωδώς, και έτσι επανήλθε με άλλο στυλ το 1969, με το κλασικό πλέον άλμπουμ Space Oddity, το οποίο μπήκε στην κορυφή των τσαρτς τόσο στην Αγγλία όσο και στις ΗΠΑ. Η μουσική μεγαλοφυία του είχε πια ξεδιπλωθεί.
Στη συνέχεια, και λόγω των εποχών, πειραματίστηκε επιτυχώς με την ψυχεδέλεια, αλλά και με την πειραματική ροκ, συνεργαζόμενος με διάφορους εξίσου πρωτοπόρους καλλιτέχνες της εποχής.  

Όταν το 1972 έβγαλε το άλμπουμ  The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars, όλα άλλαξαν για πάντα. Απέχοντας παρασάγγες από τον χίπικο ιδεαλισμό των ‘60ς, δημιούργησε μια «θεατρική» περσόνα glam rock, τον αλαζονικό Ziggy, με «θεϊκά» τραγούδια όπως τα "Starman," "Suffragette City", και  "Five Years".
Εκείνη την εποχή «ανέστησε» καλλιτεχνικά τον τραγουδιστή των Velvet Underground,  Lou Reed, ενώ το 1973 έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην πρώτη σόλο δουλειά του Iggy Pop, με τα άλμπουμ The Idiot και  Lust for Life, που επίσης θεωρούνται πλέον κλασικά.
Το 1975 ο πολυπρόσωπος Bowie άλλαξε πάλι στυλ, παντρεύοντας την soul με την funk και την  disco σε τραγούδια όπως το Fame, και το Young Americans. Η κίνησή του ήταν παρακινδυνευμένη, αλλά οι θαυμαστές του την επικρότησαν, με αποτέλεσμα να συνεχίσει σε αυτόν μουσικό δρόμο για μερικά ακόμη χρόνια.
Το 1977 «εξαφανίστηκε» στο Βερολίνο, όπου έμπλεξε με σκληρά ναρκωτικά, και ασχολήθηκε με την πειραματική μουσική, βγάζοντας το μινιμαλιστικό αρτίστικο  άλμπουμ Low, με τραγούδια όπως το Sound and Vision, που ακολουθήθηκε από το άκρως πετυχημένο Heroes.
Στα τέλη τη δεκαετίας του ’70 σταμάτησε τα ναρκωτικά, και επανήλθε με πιο εμπορική μουσική, όπως το τραγούδι Ashes to Ashes, αλλά και το Fashion, που αμφότερα έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων. Το 1981 συνεργάστηκε με τους Queen, στο Under Pressure.
Αν εξαιρέσουμε το (μπιτλικό) σίνγκλ Absolute Beginners του 1986, η δεκαετία του ’80 δεν ήταν ιδιαίτερα καλή για τον Bowie, από μουσικής πλευράς. Έβγαλε το Let’s Dance, και το Never Let Me Down το 1987, ενώ έκλεισε την δεκαετία συμμετέχοντας στο hard-rock συγκρότημα Tin Machine.
Το 1993 άλλαξε και πάλι στυλ, με το επηρεασμένο από την ηλεκτρονική μουσική άλμπουμ Black Tie White Noise, και το industrial Outside, ενώ το 1996 εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame από τον David Byrne.
Το 2004 υπέστη έμφραγμα και αποσύρθηκε από τις ζωντανές εμφανίσεις και συναυλίες, με την τελευταία του εμφάνιση on stage να γίνεται το 2006, όταν έκανε ένα ντουέτο με την Alicia Keys.
Σε μια δεύτερη παράλληλη καριέρα, ως ηθοποιός, ο Bowie πρωτοέπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του 1976 The Man Who Fell to Earth, ένα σουρεαλιστικό φιλμ για έναν εξωγήινο που προσπαθεί να βρει νερό στη γη για να το πάει στον πλανήτη του. Το 1980 έπαιξε στο The Elephant Man, και το 1983 στο The Hunger. Παράλληλα έπαιξε και μικρότερους ρόλους σε ταινίες όπως η Absolute Beginners, Bandslam,  The Last Temptation of Christ  του Σκορτσέζε, και στην  Twin Peaks: Fire Walk With Me του David Lynch.
Τέλος, έπαιξε τον ρόλο του Νίκολα Τέσλα στην ταινία The Prestige, ενώ δάνεισε και την φωνή του στην παιδική ταινία SpongeBob SquarePants.

Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ σε μια δεκαετία, The Next Day, που έφθασε στο Νο1 στα βρετανικά τοπ τεν, και Νο 2 στα αμερικανικά. Είχε ηχογραφήσει το άλμπουμ κρυφά, και το ανακοίνωσε την ημέρα των γενεθλίων του εκείνης της χρονιάς.
Δυο μόλις μέρες πριν πεθάνει, την ημέρα των γενεθλίων του, ο Bowie κυκλοφόρησε το ★ (προφέρεται blackstar), έναν δίσκο που αντιπροσωπεύει άριστα τον μουσικό χαμαιλεοντισμό του καλλιτέχνη, αφού εστιάζει στην τζαζ και στη χιπ χοπ.
Ο Bowie παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα  Mary Angela Barnett το 1970, και το 1971 γεννήθηκε ο γιος τους Duncan Zowie Haywood Jones. Χώρισαν το 1980. Παρά το ότι ήταν παντρεμένος, ο Bowie δήλωσε ομοφυλόφιλος το 1972, ενώ το 1976 σε συνέντευξή του στο περιοδικό Playboy, δήλωσε αμφοτεροφυλόφιλος (bisexual στα νεοελληνικά). Αργότερα όμως το μετάνιωσε και ανακάλεσε, λέγοντας πως ήταν το χειρότερο λάθος που έκανε. Το απέδωσε στην νιότη του και στο γεγονός ότι τότε ακόμη «πειραματίζονταν»… Λίγο αργότερα ανακάλεσε και την διάψευση, λέγοντας ότι αναγκάστηκε να την κάνει επειδή οι Αμερικάνοι έδιναν μεγάλη έμφαση στην σεξουαλική του ιδιαιτερότητα!
Το 1992 παντρεύτηκε το σούπερ μόντελ Iman, Αμερικανίδα με καταγωγή από την Σομαλία. Μαζί κάνανε μια κόρη το 2000, την Alexandria Zahra Jones
Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του.

S.A.
Δείτε εδώ

ΥΓ- Προσωπικά, το καλύτερό του κομμάτι θεωρώ πως είναι το Wild is the Wind…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου