9.2.16

Η Ευρώπη έτοιμη να πατήσει το κουμπί…



Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εν όψει καθώς η Ευρώπη εμφανίζεται έτοιμη να πατήσει το κουμπί και να αποκόψει την Ελλάδα από την ζώνη ελεύθερης μετακίνησης. Στενεύουν τα περιθώρια διαχείρισης της κυβέρνησης ενώ οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί στους ανεξέλεγκτους ρυθμούς της εκλογολογίας, όμως οι εξελίξεις φαίνεται πως την ξεπερνούν και πως σύντομα θα διαμορφωθούν συνθήκες εθνικής κρίσης, οι οποίες θα δημιουργήσουν τετελεσμένα, θα επιβάλλουν άλλους ρυθμούς στις εξελίξεις και θα απαιτήσουν άλλη διαχείριση από τη νωχελική, στην οποία έχει «διακριθεί» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη ληφθεί. Το εκτελεστικό σώμα της Ενωσης αναμένεται την Τετάρτη να «πατήσει το κουμπί» και στην ουσία να απομονώσει την Ελλάδα από το σώμα της Ενωσης, όπως αυτό ορίζεται στο πεδίο της ελεύθερης μετακίνησης από την συνθήκη Σένγκεν, επιβάλλοντας ουσιαστικά κλείσιμο των συνόρων και αυστηρούς ελέγχους για όσους ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στον βαθμό που οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν (σ.σ. πολύ καλά πληροφορημένες πηγές και αξιωματούχοι της Ενωσης δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας), το στάτους της χώρας θα αλλάξει άρδην.
Στο καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων του προηγούμενου καλοκαιριού θα προστεθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και η απομόνωση της χώρας θα είναι η νέα πραγματικότητα.
Υπό τους όρους αυτούς, η πρόσφατη εκδήλωση εκλογολαγνείας από τον Πάνο Καμμένο έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ορίστηκε πριν από 10 ημέρες από τον Πρωθυπουργό αρμόδιος για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας ως προς την κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία των hot spots, προκειμένου να υπάρξει η στοιχειώδης ανταπόκριση της χώρας στις συνθήκες της δραματικής προσφυγικής κρίσης.
Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός παράγων είναι αυτός που ανοίγει θέμα εκλογών και προκαλεί αναταράξεις, αναγκάζοντας όλους τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας να διαψεύσουν το σενάριο – ο κ. Τσίπρας από την Τεχεράνη, ο Γιάννης Δραγασάκης στον 9,84 την Κυριακή, ο Νίκος Βούτσης σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην Βουλή την Δευτέρα -, κρίνεται ως προάγγελος μίας κρίσης. Κάποιοι επιμένουν δε, ότι ο κ. Καμμένος διατηρεί υπόγειους διαύλους επικοινωνίας με τμήματα της ΝΔ και αγωνιά για τη δική του «επόμενη ημέρα» μακριά από την αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η φημολογούμενη απόφαση της Επιτροπής περί απομόνωσης της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης μετακίνησης, θα αποτελέσει ένα ηθικό πλήγμα για την κυβέρνηση, το οποίο δεν θα είναι διαχειρίσιμο, κατά την άποψη παραγόντων με μακρά πείρα στο πεδίο των διαβουλεύσεων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Κατά την ίδια αυτή πηγή πληροφόρησης, η παρέμβαση Καμμένου αποτελεί ένα μήνυμα και μία ένδειξη για όσα επίκεινται.
Το γεγονός δε ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο Ιράν και μιλά για στρατηγική συνεργασία κάνει πολλούς πολιτικούς παράγοντες στην Αθήνα να αμφισβητούν σοβαρά την ικανότητα των ηγετικών κλιμακίων της κυβέρνησης να αντιληφθούν τις προτεραιότητες και να λάβουν τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την παραμονή της χώρες σε αυτό που έχει ονομαστεί σκληρός πυρήνας της Ευρώπης.

Αλέκος Παπαναστασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου