9.3.16

Άγαλμα στην Τουρκία η κυρα Τασία…



Μετρώντας οι Τούρκοι τα, πολύμορφα, κέρδη της εξωτερικής τους πολιτικής, με το στρίμωγμα που κατάφεραν στην Ευρώπη αδειάζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να στήσουν γιγαντιαίο άγαλμα της κυρίας Τασίας λόγω της πολιτικής της στο μεταναστευτικό. Τα φτωχά "κέρδη" του ΣΥΡΙΖΑ με τους πρόσφυγες ως (πιθανούς) οπαδούς του... δεν συγκρίνονται με αυτά των Τούρκων.




Το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης στα Σκόπια (έστω και με τους χθεσινούς αστερίσκους των Βρυξελλών) δεν είναι είδηση. Είναι επιβεβαίωση παλαιάς είδησης. Είδηση δεν είναι επίσης ούτε τα βλακώδη για χαλάρωση των δανειστών στην αξιολόγηση και στο χρέος. Γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...



Και εδώ θα συμφωνήσω (η μοναδική φορά) με την άποψη του σύντροφου Βαρουφάκη (διατυπώθηκε σε άρθρο του) για το λάθος σύνδεσης του προσφυγικού με την αξιολόγηση. 
Ίσως, στο τέλος του μηνός, η κυβέρνηση να πανηγυρίζει την αξιολόγηση αλλά αυτό που θα βάλει (πραγματικά) η οικονομία στο συρτάρι της είναι μια "μαϊμού" τακτοποίηση. Και εκείνο που θα βάλουν οι φορολογούμενοι στο παντελόνι τους... θα είναι εισφορές και φόροι. 
Η μοναδική (σημαντική) είδηση που προέκυψε στη χθεσινή σύνοδο είναι τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι Τούρκοι από το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια. 
Βεβαίως τα κέρδη θα τα πάρουν γιαβάς-γιαβάς... που λένε και οι ίδιοι, αλλά θα είναι ογκώδη και σε χρήμα και σε μεγαλειώδη σε στήριξή τους στο Κουρδικό όπως και στην εμμονή τους για ευρωπαϊκή πορεία προς την Ε.Ε. 
Επειδή όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των 28, λειτουργεί επίσης γιαβάς-γιαβάς... η κυβέρνηση θα βρει καιρό να θάψει τη γκάφα της στο προσφυγικό καθώς η διπλωματική, μεγάλη νίκη, των Τούρκων θα πάρει καιρό. 
Και όταν, τελικά, φανεί θα διαβάζεται... ανάμεσα στις γραμμές των ευρωπαϊκών θέσεων και αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη δική μας κακομοιριά και τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης στην εξωτερική της πολιτική (συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού) εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι (σε πρώτη φάση) ο αριθμός των προσφύγων που θα μείνουν στην Ελλάδα και (ιδίως) ο διαχωρισμός τους από τους μετανάστες για επιστροφή στην Τουρκία. 
Το χαρακτηρίζω ιδιαίτερης σημασίας καθώς (όσο και αν φανεί εξωφρενικό) στον ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται και προτάσεις για "αξιοποίηση" των προσφύγων (πέρα του μοχλού πίεσης για χαλάρωση του μνημονίου) με "στρατολόγηση" οπαδών ΣΥΡΙΖΑ... μιας και θα ενταχθούν νόμιμα στην ελληνική κοινωνία. 
Εάν το νούμερο εκείνων που θα εγκλωβιστούν (τελικά) στην Ελλάδα φθάσει (όπως όλα δείχνουν) τους 150.000 να μην είμαστε καθόλου βέβαιοι πως θα έχουμε σωστό διαχωρισμό τους σε πρόσφυγες και μετανάστες για επαναπατρισμό.
Θα μπούνε στην μέση τα θολοκουλτουριάρικα... για αντοχές της κοινωνίας μας... για λύση του δημογραφικού... μέχρι και ανοησίες όπως "...οι πρόσφυγες έχουν λεφτά και θα τα στηρίξουν στην αγορά...". 
Και όταν τους αφομοιώσουμε, ως ιθαγενείς (στην Ελλάδα όλα γίνονται) θα δουλέψει η πελατειακή διεκδίκησή τους από τα κόμματα, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας ως ευεργέτιδά τους... την κυρία Τασία. 
Κέρδη μας λοιπόν (σύμφωνα με απόψεις επιπέδου Καρανίκα) πιθανοί πρόσφυγες που θα "στρατολογηθούν" στον ΣΥΡΙΖΑ... όταν τα Σκόπια (ως αποτελεσματικό εκτελεστικό όργανο των κρατών Βίζεγκραντ) θα έχουν προτεραιότητα για ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα με τη Βουλγαρία. 
Αλλά τα σύνορα της Ευρώπης (παρά τα όσα λεχθούν) θα παραμείνουν στα Σκόπια για πολλά χρόνια. Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό μόλις ξεκίνησε. Πίσω του έχει πάνω από 10.000.000 αποφασισμένους να ξεφύγουν από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Για να μην πάμε παραπέρα στην Ασία...
Η δε Ελλάδα ως ξέφραγο αμπέλι και Κέντρο Διαλογής Προσφύγων και Μεταναστών θα έχει να κάνει (κυρίως) με την Τουρκία και τις διαθέσεις της να συμπιέζει... (όποτε της καπνίσει) αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τα άλλα εμείς, καταμετρώντας τα κέρδη των Τούρκων στο προσφυγικό, θα παρακολουθούμε την Κύπρο να σκίζει (σε 22 ημέρες) τα μνημόνια και να περνάει στις αγορές με πορεία στην ανάπτυξη. Την δε "μάνα" Ελλάδα να την αντικρίζει μόνο με συμπόνια και συμπάθεια... αφού ούτε οι Κύπριοι επιχειρηματίες την έχουν στα τεφτέρια τους, ως σοβαρή χώρα, για επενδύσεις. Ακόμη και σε επίπεδο κυπριακών εστιατορίων...

Γιώργος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου