20.3.16

Το προσφυγικό for dummies…



Οι Πρόσφυγες από το Μαρόκο και την Αλγερία, για παράδειγμα, γιατί δεν περνάνε από το Γιβραλτάρ, αλλά έρχονται 4.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Αιγαίο;
Γιατί Αλγερινοί, Μαροκινοί ή ακόμα και Μεξικανοί Πρόσφυγες, να έρχονται στην Ελλάδα μέσω παράνομων κυκλωμάτων διακινητών, έστω με €50 μέσω Turkish Airlines + €3.000 για τους διακινητές;




Γιατί δεν βγάζουν εισιτήριο κατευθείαν για Λονδίνο με Ryanair για €80, να γλιτώσουν και τα €2.970 του κόστους λαθραίας διακίνησης, και τα εκατοντάδες χιλιόμετρα πεζοπορίας;
Και ακόμα χειρότερα, γιατί κάποιος Μαροκινός Πρόσφυγας, που θέλει να πάει στην Γερμανία, να έρχεται στην Ελλάδα κάνοντας 4.000 χιλιόμετρα παραπάνω με την οικογένειά του, διακινδυνεύοντας να πνιγούν τα ανήλικα παιδιά του στο Αιγαίο, και δεν περνάει στην Ευρώπη απλά από το Γιβραλτάρ που είναι δίπλα;



Μα, μου λέει κάποιος, πρόσφυγες είναι μόνο όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές!
Και έχει δίκιο. Ούτε η Αλγερία, ούτε το Μαρόκο, ούτε το Πακιστάν, ούτε το Μεξικό μπορεί να έχουν πρόσφυγες!
Άρα τι έχουν;
- Λαθρομετανάστες. Ανθρώπους που για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από αυτήν που ζουν στην πατρίδα τους, φεύγουν και πάνε σε πατρίδες άλλων ως φιλοξενούμενοι.
Όμως, για να ζήσεις ως φιλοξενούμενος, πρέπει να έχεις προσκληθεί.
Η προσωπική μου εμπειρία ως μετανάστης για 17 συναπτά έτη, σε αγγλοσαξωνικές χώρες, ήταν πως είχες δύο επιλογές. Ή να είσαι καθόλα νόμιμος στη χώρα φιλοξενίας, ή να φύγεις, ή μάλλον ακριβέστερα να σε απελάσουν!
Η παράνομη είσοδος σε οποιαδήποτε χώρα πλην της Ελλάδας, από κάποιον λαθρομετανάστη συνήθως καταλήγει σε άμεση απέλαση από εκεί που εισήλθες στη χώρα.
Ενίοτε θεωρείται ποινικό αδίκημα και επισείει φυλάκιση έως 4 έτη.
Ο βασικός λόγος που όλοι αυτοί έρχονται στην Ελλάδα, δεν είναι γιατί τους αρέσει ο καιρός, αλλά διότι στην Ελλάδα η παράνομη είσοδος στην χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα δεν επισείει καμία ποινή, όπως πολύ απλά εξήγησε πρόσφατα ένας Σύρος γιατρός που έδωσε συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.
Το Προσφυγικό, λοιπόν, σε περίληψη:
-Η Ελλάδα/Τασία διαφήμισε παγκοσμίως πως εφαρμόζει ανοιχτά σύνορα και δίνει εξάμηνη άδεια παραμονής στους παρανόμως εισελθόντες. Όποιος μπει στη χώρα μας παράνομα, δεν έχει να φοβάται τίποτα.
- Η Τουρκία έκανε άρση βίζας για μουσουλμανικές χώρες, πυροδοτώντας άφιξη οικονομικών μεταναστών από παντού, μαζί με πρόσφυγες από Συρία.
- Το 2015, 900.000 Οικονομικοί Μετανάστες και Πρόσφυγες, φιλοδοξώντας να εκμεταλλευτούν ευρωπαϊκές επιδοματικές κοινωνικές πολιτικές για αδύναμους, πλημμύρισαν τα παράλια της Τουρκίας και με $1.000-$3.000 πέρασαν στην Ελλάδα παρανόμως, με προορισμό βορειοευρωπαϊκές χώρες.
- Επίσης το πέρασμα εδώ είναι μια δρασκελιά και επειδή θαυμάσια μπορούν να ανακατευτούν με τους χαρακτηρισμένους ως πρόσφυγες, τους οποίους κανείς ακόμη δεν έχει οριστικά καταλήξει πως θα χειριστεί.
-Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες προορισμού, από φόβο απειλούμενης προσέλκυσης 1 δισεκατομμυρίου μεταναστών, λόγω ελληνικής αβελτηρίας και τουρκικής πονηριάς, φρόντισαν να σφραγιστούν τα σύνορα της Ελλάδας προς αυτούς, αποτρεπτικά και σε αυτοάμυνα.
- Όσο χειρότερα γίνουν τα πράγματα εδώ, τόσο αποτελεσματικότερα θα αποτραπεί η παγκόσμια μεταναστευτική παλίρροια.
- Προσεχώς θα γίνουμε ένα Κολαστήριο.
Κύριο χαρακτηριστικό μια χώρας είναι τα σύνορα.
Χώρα χωρίς σύνορα, δεν είναι χώρα. Δεν έχει εθνική κυριαρχία.
Εμείς, έχουμε;
Και αν είχαμε, απορώ γιατί δεν έχουμε ξεκινήσει κινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πχ να επιβληθούν από την ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία, περιορίζοντας το συνολικό αριθμό βίζας για την ΕΕ που δίδονται σε Τούρκους πολίτες ετησίως σε ένα γελοία μικρό αριθμό, πχ 200.000 ετησίως.
Γιατί δεν έχουμε ζητήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα. Ένα εμπάργκο πχ σε αγροτικά προϊόντα.
Και στην τελική ανάλυση, γιατί το πρόβλημα που δημιουργούν βομβαρδισμοί από χώρες όπως η ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ρωσία και η Γαλλία θα πρέπει να λυθεί από εμάς;
Και γιατί βλέπουμε στις οθόνες μας μόνο τα νήπια, και ποτέ τους τριαντάρηδες Πακιστανούς, Αλγερινούς, Μαροκινούς και άλλους, που μόνο πρόσφυγες δεν είναι; Δεν είναι λίγο ανισόρροπο;
Προσοχή: δεν λέω ότι πρέπει να είμαστε άσπλαχνοι, αλλά ότι θα πρέπει να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί, σε αντίθεση με όσους Ευρωπαίους εταίρους μας, λένε πως θα πάρουν επιλεκτικά όσους πρόσφυγες θέλουν σε γελοία μικρούς αριθμούς συγκριτικά με τις ροές, ενώ δεν συζητάει κανείς για την λαθρομεταναστευτική πλημμυρίδα που απειλεί τη συνοχή του ελληνικού κράτους και τελικά τις τύχες τις δικές μας και των παιδιών μας.

Άγης Βερούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου