25.4.16

Μια σπουδαία ανακάλυψη!



Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έγινε πρόσφατα στον βυθό της θάλασσας της Ολλανδίας. Ένα πολύ καλά διατηρημένο φόρεμα μιας αριστοκράτισσας, η οποία είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας μια «μυστική αποστολή» το 1642, για να πουλήσει τα διαμάντια του ολλανδικού στέμματος.




Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτή τη μεταξωτή τουαλέτα, μαζί με πολλά ακόμη ενδιαφέροντα αντικείμενα, τον Αύγουστο του 2014, όμως δεν το ανακοίνωσαν μέχρι προχθές, προκειμένου να αποφύγουν τους «αρχαιοκάπηλους»...



Εκτός από το φόρεμα της «αρχόντισσας», βρέθηκε και ένα δερματόδετο βιβλίο με το οικόσημο του βασιλιά Κάρολου Ι, και με βάση αυτό το στοιχείο οι αρχαιολόγοι οδηγήθηκαν σε μια επιστολή που μιλούσε για ένα εμπορικό πλοίο που είχε βυθιστεί το 1642. Ο βασιλιάς είχε στείλει τη σύζυγό του σε μια αποστολή για να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει  τον πόλεμο, και το φουστάνι που βρέθηκε στο ναυάγιο ανήκει μάλλον σε ένα μέλος της αυλής της βασίλισσας, την Jean Kerr, κόμισσα του  Roxburghe.
Όπως λένε ειδικοί του ινστιτούτου Smithsonian, «οι πίνακες που έχουμε από τον 17ο αιώνα μας δίνουν μια καλή εικόνα του πως ντύνονταν οι ευγενείς της εποχής όταν έβαζαν τα καλά τους, όμως δεν έχουμε πολλά στοιχεία για την καθημερινότητά τους. Χάρη όμως σε αυτή την ανακάλυψη, μπορούμε να καταλάβουμε πως ντύνονταν οι κυρίες της αριστοκρατίας τις καθημερινές». 
Η ανακάλυψη προέκυψε όταν δύτες που εξερευνούσαν ένα ναυάγιο πρόσεξαν ένα μπαούλο θαμμένο στην άμμο του βυθού σε ακτή της Ολλανδίας. Μέσα υπήρχε ένα φόρεμα, διάφορα άλλα ρούχα, βιβλία, μια μεταλλική σφαίρα που κάποτε ήταν γεμάτη με αρωματικά φύλλα και λουλούδια (χρησίμευε ως κολόνια), και μια χτένα για ψείρες! Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μια εκπληκτικής σημασίας ανακάλυψη.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου