2.4.16

Ο Ερντογάν αψηφά την Αμερική…



Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχεται μεγάλη κριτική από πλευράς των Αμερικάνων, όμως παραμένει πεπεισμένος  ότι τα κάνει όλα σωστά.




Σε μια ιδιαίτερα απολογητική του ομιλία στο Brookings Institution της Ουάσιγκτον πριν από δύο μέρες, ο Τούρκος ηγέτης «μάλωσε» τη Δύση επειδή διαχωρίζει τους «καλούς» απ τους «κακούς» τρομοκράτες, ενώ χαρακτήρισε τις διώξεις των δημοσιογράφων στη χώρα του ως καταστολή της τρομοκρατίας, και όπως είπε δεν τον ενοχλεί η κριτική, και θα συνεχίσει να διώκει όποιον τον προσβάλει...



Η ομιλία έγινε την ώρα που έξω από το κτίριο του ινστιτούτου ένα πλήθος διαδηλωτών συγκρούονταν με τους άνδρες της ασφάλειας του Ερντογάν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων. Παράλληλα, κυκλοφορούσε η  πληροφορία για βόμβα σε αυτοκίνητο, που την τοποθέτησαν πιθανώς Κούρδοι αντικαθεστωτικοί, και που εξερράγη στην Τουρκία σκοτώνοντας αρκετούς αστυνομικούς.
Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του ΡΚΚ, το οποίο οι ΗΠΑ και η Τουρκία χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο τουρκικός στρατός πολεμάει με το αποσχιστικό ΡΚΚ, το οποίο κατηγορεί για πληθώρα βομβιστικών επιθέσεων. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε εμφύλιο πόλεμο.
Ο Ερντογάν, μιλώντας στα τουρκικά,  επίσης καταφέρθηκε κατά των ΗΠΑ, και άλλων κρατών, επειδή αρνούνται να δεχτούν ότι το ΡΚΚ έχει δεσμούς με τους Κούρδους που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Όπως τόνισε, υπάρχουν Ευρωπαίοι που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τις συριακές κουρδικές ομάδες όπως είναι οι PYD και YPG, τις οποίες ο Ερντογάν θεωρεί ίδιες ακριβώς με το ΡΚΚ.
Οι ΗΠΑ βλέπουν όμως αυτές τις ομάδες ως τις πιο δυναμικές αντιπάλους του ISIS, και διστάζουν να διακόψουν την στήριξή τους σε αυτές, παρά τις εκκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος αν και καταδικάζει το Ισλαμικό Κράτος, εν τούτοις νοιάζεται περισσότερο για το πώς θα φύγει από την εξουσία ο Άσαντ.
Στην Τουρκία, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν διωχτεί τον περασμένο χρόνο για προσβολή του προέδρου, κάτι που έχει «παγώσει» τα τουρκικά ΜΜΕ. Αυτό ήταν το κύριο σημείο που τέθηκε σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, και που συντάχθηκε από 50  ειδικούς διεθνολόγους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και πρώην Αμερικανών πρεσβευτών στην Άγκυρα, που ανησυχούν για το που οδηγεί τα πράγματα ο Τούρκος πρόεδρος.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκφράσει την «ανησυχία» του για τις πράξεις του Ερντογάν. Το ίδιο απογοητευμένος μαζί του φέρεται να είναι και ο πρόεδρος Ομπάμα, όμως οι ΗΠΑ ως σύνολο αντιμετωπίζουν την Τουρκία, η οποία αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο και εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, πολύ προσεκτικά αφού την χρειάζονται στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ερντογάν που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας από το 2003 κατηγόρησε τους αντιπάλους του, λέγοντας ότι μερικοί το παρακάνουν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κλπ τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει.
Όπως είπε, «δεν έχω πρόβλημα με την κριτική, αλλά δεν ανέχομαι την συκοφαντία και το ψέμα… θα ευχαριστούσα τους πολέμιούς μου, αλλά αν με προσβάλουν τότε θα βάλω τους δικηγόρους μου να τους μηνύσουν. Άλλο πράγμα η κριτική και άλλο οι προσβολές. Οι προσβολές δεν είναι ανθρώπινες, η κριτική όμως είναι».
Όσον αφορά στη καταστολή των δημοσιογράφων στη χώρα του, ο Ερντογάν επιμένει ότι αποτελεί μέρος της τουρκικής προσπάθειας να σταματήσει την τρομοκρατία. Όλοι αυτοί οι «δήθεν» δημοσιογράφοι, είπε, συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, και με το ΡΚΚ. «Στις τουρκικές φυλακές δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που μπήκαν εκεί λόγω του επαγγέλματός τους, ή λόγω της ελευθερίας της έκφρασης», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια τόνισε το πώς κέρδισε την προεδρία στις πρόσφατες εκλογές με μεγάλη διαφορά, και μάλιστα «όχι χάρη στη γλυκιά μου φάτσα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ο λαός στηρίζει την κυβερνητική πολιτική στα οικονομικά και στα κοινωνικά ζητήματα, και καταλαβαίνει ότι έχει βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσής του», κατέληξε.
Τέλος κατηγόρησε την Αμερική και την Ευρώπη επειδή δεν βοηθάνε περισσότερο τους Σύρους πρόσφυγες, την ώρα που η χώρα του έχει δεχτεί εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους, που προσπαθούν να γλιτώσουν απ τον πόλεμο. Επίσης, σημείωσε πως σύντομα θα αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, αλλά ζήτησε παράλληλα την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, ενώ για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τους Ισραηλινούς για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους Παλαιστίνιους.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου