28.5.16

Φιάσκο: Νέα «Ειδομένη» δίπλα από την Ειδομένη…



Μόλις 24 ώρες μετά από την πανηγυρική ολοκλήρωση της εκκένωσης, περίπου 4.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην περιοχή - Νέα επεισόδια βίας μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών.



Όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες, υπό άθλιες συνθήκες, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, βρίσκονται δύο εγκαταλελειμμένα βενζινάδικα και ένα ξενοδοχείο, όπου μέχρι πρότινος είχαν βρει άσυλο μερικές εκατοντάδες άτομα.  



Μόλις 24 ώρες μετά από την πανηγυρική ολοκλήρωση της εκκένωσης της Ειδομένης και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην περιοχή, για να εποπτεύσει το τελικό στάδιο της επιχείρησης, νέοι καταυλισμοί προσφύγων έχουν «ξεφυτρώσει» σε μικρή απόσταση από τον παλιό.
Η εμφάνιση νέων καταυλισμών προσφύγων δίπλα στον παλιό δεν θα έπρεπε ίσως να μας ξενίζει, αφού μετά το πέρας της επιχείρησης εκκένωσης ουσιαστικά «αγνοούνται» περίπου 9.000 άτομα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τα μισθωμένα πούλμαν απομακρύνθηκαν συνολικά από την Ειδομένη 3.817 αλλοδαποί. Ωστόσο, με βάση το Συντονιστικό, ο πληθυσμός του καταυλισμού πριν αρχίσει η επιχείρηση της αστυνομίας ξεπερνούσε τις 12.000.
Γεννιέται επομένως το ερώτημα: πού πήγαν οι υπόλοιποι πρόσφυγες και γιατί η Κυβέρνηση δεν προέβλεψε ότι θα επέστρεφαν στο ίδιο σημείο μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων;
Υπενθυμίζεται ότι εχθές μετέβη στην Ειδομένη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών και προσφύγων.
Αυτή τη φορά η δημοσιογραφική κάλυψη επιτρεπόταν, σε αντίθεση με την οδηγία που είχε δοθεί τρεις ημέρες νωρίτερα, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης της περιοχής. Η άφιξη και η παραμονή του υπουργού στον προσφυγικό καταυλισμό εχθές καταγράφηκε κανονικά από τις κάμερες και μεταδόθηκε στα μέσα ενημέρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου