26.8.16

Τι δεν καταλαβαίνεις Κατερίνα;



Η νουθεσία είναι συνθηματική, προειδοποιεί υπαινικτικά γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν αν δεν υπάρξει συμμόρφωση. Το πραγματικό νόημα της προειδοποίησης που απηύθυνε ο συντάκτης της Αυγής στην Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη ήταν: «Να προσέχεις, Κατερίνα».  




Στη θερινή ραστώνη δικαιολογείται μια κάποιας μορφής ανεμελιά, μια τρανταχτή αφηρημάδα που ενίοτε προκαλεί θυμηδία. Να πηγαίνεις για μπάνιο και όταν φτάνεις στη θάλασσα να ανακαλύπτεις ότι ξέχασες το μαγιώ στο σπίτι, να αγοράζεις παγωτό σικάγο από το περίπτερο αλλά να συνειδητοποιείς μόλις αφαιρείς λαίμαργα το καπάκι ότι δεν ζήτησες πλαστικό κουταλάκι, εκεί που ετοιμαζόσουν να  σκίσεις ένα Μνημόνιο στον αυλόγυρο της Βουλής, τελικά να το διπλοψηφίζεις. Πρόκειται για τη λυτρωτική αμνησία της χαλάρωσης...



Αυτή είναι και η αθώα εκδοχή της αμνησίας. Όμως ό,τι συμβαίνει καλοκαίρι δεν είναι εξ ορισμού αθώο. Υπάρχει και η εκδικητική αμνησία, πάθηση ενδημική στον τόπο μας. Η εκδικητική αμνησία έρχεται συχνά ως πληρωμένη απάντηση σε έναν άσπονδο φίλο ή εχθρό. Να, για παράδειγμα όπως με την Ολυμπιονίκη μας, Άννα Κορακάκη.
Η Άννα είχε αρνηθεί να σφιχταγκαλιαστεί με υπουργούς, δεν φωτογραφήθηκε με βουλευτές, δεν χάρισε την λάμψη της σε πολιτικούς ή, για να το πούμε ωμά, το μετάλλιό της δεν έφερε ψήφους. Και έτσι ήρθε η προειδοποιητική - τιμωρητική αμνησία. Μπέρδεμα, λάθος και η μια από τους έξι που νίκησαν δεν ήταν στη λίστα των καλεσμένων για την εκδήλωση προς τιμήν των Ολυμπιονικών στο Προεδρικό Μέγαρο. Η προκλητική αμνησία, δεν προκαλεί γέλιο, δεν είναι αστεία, είναι σχεδόν τρομαχτική, αν όχι αηδιαστική.
Κάπως έτσι μάθαμε τι σήμαινε η δασκαλίστικη νουθεσία από συντάκτη της Αυγής που η εφημερίδα είχε καλύψει «να διαβάζεις», στην άλλη Ολυμπιονίκη μας, την Κατερίνα Στεφανίδη. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτό το υπο-επίπεδο συνομιλίας, η νουθεσία είναι συνθηματική, προειδοποιεί υπαινικτικά γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν αν δεν υπάρξει συμμόρφωση. Το πραγματικό νόημα της προειδοποίησης ήταν: «Να προσέχεις, Κατερίνα».  
Αν οι Ολυμπιονίκες δεν καταλάβουν, τα κρούσματα αμνησίας θα πληθύνουν. Η πολιτεία θα τους «ξεχνάει» σαν τιμωρία. Αύγουστος ακόμα και τα φώτα είναι ακόμα πάνω στους αθλητές για τα επινίκια. Όταν τα φώτα σβήσουν, θα αντιληφθούν τι σημαίνει η ύπουλη προτροπή «να διαβάζουν». Θα αντιληφθούν πως η πολιτική εξουσία θέλει τους αθλητές μουγκούς, λεζάντες σε πανηγυρικούς πολιτικάντηδων. Ίσως με την άνεση που προσφέρει η εξουσία, το κομματικό έντυπο γίνει περισσότερο ευθύ και διαβάσουμε προσεχώς στα περίπτερα άρθρο με τίτλο: «τι δεν καταλαβαίνεις, Κατερίνα;».
Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Κατερίνα, η Άννα και όλοι είναι πως για να έχουν στον ήλιο μοίρα πρέπει να αρχίσουν να συντρώγουν σε πρωτοσέλιδα με τον Κουρουμπλή, να παρευρίσκονται σε δεξιώσεις με την Τζάκρη και τον Παππά και τότε θα είναι αρκετά διαβασμένοι και με τα εύσημα της Αυγής. Αλλιώς, όλες οι λίστες θα τους έχουν στην απέξω, ξεχασμένους, απαξιωμένους και αντιμέτωπους με λιβέλους κατασυκοφάντησης, όπως ακριβώς έγινε με τον Πύρρο Δήμα.
Φυσικά, απέναντι στη μαφιόζικης κοπής αμνησία της εξουσίας υπάρχει και η αντιδραστική αμνησία της φυγής. Εκεί άλλωστε οδηγούνται τόσοι και τόσοι άριστοι, επιστήμονες και αθλητές. Μαύρη πέτρα πίσω αλλά με το κεφάλι ψηλά.

Μιχάλης Ροδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου