26.9.16

Είναι μακρύς ο μνημονιακός δρόμος…



Η τυπική πράξη του ξεπουλήματος του Ελληνικού ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να μην ταλαιπωρηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ειρωνεία και την καζούρα των βουλευτών της υπόλοιπης μνημονιακής αντιπολίτευσης.




(Προ)χτες, την ώρα που η «Κ» όδευε προς το τυπογραφείο, αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή (πιθανόν με την κατεπείγουσα διαδικασία πάλι) το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα, στα οποία θα κυριαρχεί η μεταφορά κάποιων ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Ξεπουλήματος Κρατικής Περιουσίας.
Τις επόμενες μέρες, αναμένεται η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους άξονες…



Και θα μάθουμε και τα ονόματα των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ξεπουλήματος, που θα είναι της απόλυτης επιλογής των ιμπεριαλιστών δανειστών. Οχι μόνο ο πρόεδρος και ένα μέλος, αλλά και οι τρεις Ελληνες.
Αν η «Καλογριτσιάδα» είναι κάτι που δεν το επέλεξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά τους προέκυψε ως μέγα πρόβλημα στη σύγκρουσή τους με το παλιό (και μη φιλικό προς τους ίδιους) μιντιακό κατεστημένο, κάτι άλλες κόντρες, όπως αυτή του Φίλη με τον Ιερώνυμο και το δεσποταριάτο, τους βολεύουν μια χαρά ως καπνός παραλλαγής. Γι' αυτό μπορεί να τους δούμε ν' ανεβάζουν τους τόνους για ένα διάστημα. Στο τέλος, φυσικά, θα φτάσουν σ' ένα συμβιβασμό. Δεν είναι σε θέση ούτε τέτοιους αστικούς εκσυγχρονισμούς να κάνουν.
Και μετά, αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση (η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ πρέπει να γίνει μέχρι το όριο της 31ης του Οκτώβρη, που έχει θέσει ο ESM, αλλιώς θ' απαιτηθεί νέα απόφαση του Eurogroup), θ' ανοίξουν οι διαδικασίες της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία κυρίαρχη θέση θα έχουν τα εργασιακά.
Οι πληροφορίες λένε πως οι τροϊκανοί είναι ανένδοτοι στην απαίτησή τους για ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού (για κατάργηση πρόκειται), καθώς και για το νομικό καθεστώς κήρυξης απεργίας.  Ο Κατρούγκαλος, βέβαια, διακηρύσσει πως θα επανέλθει το προ Μνημονίων εργασιακό καθεστώς και ο Τσίπρας σιγοντάρει, με το επιχείρημα ότι έχουν σύμμαχο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο! Υπάρχει, όμως, άφθονη πείρα πλέον, για να δώσουμε το βάρος που αρμόζει σε τέτοιες δηλώσεις. Το αντιασφαλιστικό έκτρωμα είναι πολύ νωπό, κι ακόμα δεν έχουμε δει απτές τις συνέπειές του στις νέες συντάξεις.
Ο δρόμος των Μνημονίων, ο δρόμος της κινεζοποίησης της εργατικής τάξης είναι μακρύς. Η αναπτυξιολογία, που βάζουν στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας τους οι συριζαίοι, προσπαθώντας να καλλιεργήσουν φρούδες ελπίδες, είναι σκέτη προπαγάνδα.

Η ισχνή ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού, που αναπόφευκτα θα έρθει μετά από τόσο χρόνια καταστροφικής ύφεσης, δε θα οδηγήσει σε καμιά βελτίωση της θέσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η αναλογία πλήρων θέσεων εργασίας προς «ευέλικτες» θέσεις εργασίας έχει ήδη γείρει υπέρ των δεύτερων. Το πεντακοσάρικο το μήνα θεωρείται πλέον… υψηλός μισθός.
Πρέπει να γίνει συνείδηση κάθε εργαζόμενου πως η κινεζοποίηση δε θα χαλαρώσει, αντίθετα, θα βαθύνει. Το κλειδί για την αντιστροφή της ροής των πραγμάτων βρίσκεται στην ταξική πάλη. Πουθενά αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου