18.11.16

Ο Τσίπρας, το τούνελ και η ανηφόρα…



Δεν πήγε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Προτίμησε (εκ του ασφαλούς) να τιμήσει την 43η επέτειο με μια ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, από την οποία απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ (πλην τεσσάρων που έτυχε να είναι εκεί).




Η εικόνα στη Βουλή κάθε άλλο παρά τιμή στην επέτειο θύμιζε. Οι συριζαίοι υπουργοί κατέφθασαν με τις υπουργικές λιμουζίνες τους, πάρκαραν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, πήγαν εν συνεχεία στο καφενείο για την καθιερωμένη κουβεντούλα με φραπεδάκι και τσιγάρο με τους συντρόφους τους, και η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου βρήκε την ευκαιρία να γνωρίσει  στο καφενείο τους συριζαίους βουλευτές και να τη γνωρίσουν και αυτοί…


Καθυστερημένος αφίχθη ο πρώην υφυπουργός Δ. Μάρδας, ο οποίος υπέφερε, όπως έλεγε, από πονόδοντο, αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία, ενώ δύο πρώην, ο κ. Δρίτσας και η Σία Αναγνωστοπούλου, τα έλεγαν χαμηλοφώνως ανάβοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Λίγα λεπτά πριν από την ομιλία Τσίπρα εισήλθαν στην αίθουσα, αλλά βγήκαν μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, χωρίς να ακούσουν τους άλλους ομιλητές. Ο κ. Τσίπρας φαινόταν σε καλή διάθεση και χρησιμοποίησε στην ομιλία του στοιχεία που θύμιζαν την ιστορική για πολλούς ομιλία Ομπάμα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μίλησε, φέρ' ειπείν, εν πολλοίς για τη Δημοκρατία, είπε ότι το αίτημα για ουσιαστικότερη, αυθεντικότερη δημοκρατία θα υπάρχει, σημείωσε ότι «δεν είναι κούφιος όρος η Δημοκρατία» και απευθυνόμενος κυρίως στους λεγόμενους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Δημοκρατία στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιτροπείας έχει πληγεί ανυπολόγιστα και έχει υποβαθμιστεί, έχουν πληγεί σοβαρά δικαιώματα εργαζομένων, φοιτητών, πνευματικών ανθρώπων» και ότι η κυβέρνησή (του) έδωσε μάχες για τη Δημοκρατία και στο εσωτερικό της χώρας, στην Υγεία και στην Παιδεία κ.τ.λ. Και κάτι ακόμα. Ισως για να πρωτοτυπήσει ή να εντυπωσιάσει, αφαίρεσε από το λεξιλόγιό του τη γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ» και την αντικατέστησε με τη φράση «ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά βλέπουμε ορατό το τέλος της ανηφόρας». Ετσι, για να μη λένε ότι αντιγράφει Ανδρέα ή Ομπάμα.
Ο Ζουράρις βρίσκεται ακόμα υπό κατοχή
Ο Στ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στα χάλια της Παιδείας και στην ανεργία που χτυπά τους νέους. Κατήγγειλε τον ανεκδιήγητο (και συνάμα επικίνδυνο) υφυπουργό Παιδείας Κ. Ζουράρι, που δήλωσε δύο φορές ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή. Από την Κρήτη όπου βρισκόταν σε συνάντηση με εκπαιδευτικούς ο υφυπουργός Παιδείας απάντησε με το γνωστό ύφος του: «Δεν είπα μόνον δύο φορές ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, αλλά 2.000 φορές» και όσον αφορά τον κ. Θεοδωράκη που λέει αυτά απάντησε: «Τέτοια Παιδεία έχει, τέτοια λέει...».
Πάντως ο επικεφαλής του Ποταμιού παρακάλεσε τον κ. Τσίπρα να τον απολύσει πάραυτα από την κυβέρνηση, προτού γίνει καμιά διεθνής ζημιά, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου