5.12.16

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει το βιολί του…



Σαν να μην έφτανε το μπάχαλο που δημιούργησε με το «αυθαίρετο» τηλεφώνημα του στην πρόεδρο της Ταϊβάν, θέτοντας σε ρίσκο τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (και όχι μόνο), τώρα ο Τραμπ φέρεται να έχει επικοινωνήσει προσωπικά και αναρμόδια και με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Nawaz Sharif.



Το τηλεφώνημα φέρεται να έγινε την περασμένη Δευτέρα, και το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού του Πακιστάν προχώρησε δυο μέρες μετά σε μια ασυνήθιστη κίνηση: Έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνομιλίας…


Ο διάλογος περιέχει όλα όσα «περίεργα» είπε ο Τραμπ, μεταξύ των οποίων το ότι «ο Sharif είναι φοβερό τυπάκι», που «κάνει μια καταπληκτική δουλειά», και το ότι «οι Πακιστανοί είναι από τους πιο έξυπνους λαούς», καταλήγοντας ότι θέλει σύντομα να επισκεφτεί «αυτή την φανταστική χώρα»! Το πιο κουφό απ όλα όμως, είναι αυτό που φέρεται να είπε, ότι δηλαδή «είναι έτοιμος να παίξει όποιον ρόλο θέλουν οι Πακιστανοί».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του νέου προέδρου δεν επιβεβαίωσε το αν η μετάφραση του διαλόγου από τους Πακιστανούς ήταν ακριβής, λέγοντας απλά πως «οι δυο πλευρές είχαν μια παραγωγική συζήτηση για το πώς θα εξελιχθεί η ήδη στενή  συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στο μέλλον».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιου τύπου τηλεφωνικές συνομιλίες είναι συνήθως πολύ πιο «επίσημες», ενώ ο πρόεδρος θα πρέπει κανονικά να έχει δίπλα του κάποιον εκπρόσωπο τύπου, ή κάποιον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, ειδικά όταν πρόκειται για τον Τραμπ, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στο Πακιστάν.
Το περιοδικό ΤΙΜΕ χαρακτηρίζει την συνομιλία ως «απερίσκεπτη και παράξενη», ειδικά αν εξεταστούν τα πλαίσια των σύνθετων, και γεμάτων ένταση σχέσεων μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας, αμφότερων πυρηνικών δυνάμεων. Όπως σημειώνει το περιοδικό, «τα απερίσκεπτα λόγια του νεοκλεγέντος προέδρου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο»!
Από την πλευρά του, το εξίσου έγκυρο Forbes συμφωνεί, λέγοντας πως η συζήτηση των δυο ανδρών δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Τραμπ «δεν έχει καμία γνώση των διεθνών ζητημάτων».
Τέλος, το New Republic κατηγορεί ευθέως τον Τραμπ που «συνεχίζει να μιλάει σε προσωπικό επίπεδο με ξένους ηγέτες, χωρίς να έχει κάποια εκ των προτέρων ενημέρωση και προετοιμασία», προσθέτοντας ότι «με ένα μόνο τηλεφώνημα, ο Τραμπ ανέτρεψε τις χρόνιες σχέσεις της Ουάσιγκτον τόσο με το Πακιστάν, όσο και την Ινδία»…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου