26.12.16

Τζιχαντιστές, που εισπράττουν … επιδόματα!



Οι Δανοί ανακάλυψαν πως δεκάδες συμπατριώτες τους, που πολεμάνε για το Ισλαμικό Κράτος, συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά διάφορα κρατικά επιδόματα. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, οι αρχές λένε πως τώρα ψάχνουν τον  τρόπο για να αναγκάσουν τους εν λόγω τζιχαντιστές να τα επιστρέψουν.



Τουλάχιστον 36 Δανοί πολίτες, που  είναι γνωστοί στις αρχές, έφυγαν από τη χώρα και εντάχθηκαν στις δυνάμεις του ISIS, πλην όμως συνεχίζουν να εισπράττουν διάφορα επιδόματα, όπως εκείνα της πρόνοιας, ή της ανεργίας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η εφημερίδα Ekstra Bladet…


Τα επιδόματα αυτά τα πληρώνουν κυρίως οι δημοτικές αρχές, και κάποια από αυτά πληρώνονται από κρατικά επιδοτούμενα ταμεία. Η εφημερίδα πήρε τα στοιχεία της από το υπουργείο Εργασίας της Δανίας, μέσω ενός νόμου που επιτρέπει την δημοσιοποίησή τους όταν υπάρχει αίτημα.
Οι τοπικές αρχές λέγεται ότι απαίτησαν από 29 τζιχαντιστές να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ 7 από αυτούς είναι ήδη νεκροί, έχοντας χάσει τη ζωή τους σε μάχες στη Μέση Ανατολή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πως θα μπορέσουν οι αρχές να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν τις $78.000 για κάποιους!
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την απασχόληση, αν και ανήκουν σε δυο αντίπαλα κόμματα, διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα έχουν συμφωνήσει. Όπως λέει η Karsten Honge, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να είσαι διαθέσιμος στην δανέζικη αγορά εργασίας όταν παίρνεις επίδομα ανεργίας, και άρα δεν μπορείς να λείπεις στο εξωτερικό, και σίγουρα δεν θα πρέπει να συμμετέχεις σε τέτοια πράγματα…».
Από την πλευρά του, ο Bent Bogsted του δεξιού Λαϊκού Κόμματος έχει περίπου την ίδια άποψη: «Δεν διατίθενται για εργασία εδώ, και είναι λογικό αν είναι μπλεγμένοι στις συγκρούσεις στη Συρία, γι αυτό και θα πρέπει να πάψει η επιδότησή τους».
Ο υπουργός Εργασίας της χώρας Lund Poulsen υποσχέθηκε να πάρει μέτρα, χαρακτηρίζοντας το θέμα ντροπιαστικό. «Πρέπει να σταματήσει τώρα», λέει, συμπληρώνοντας πως «αν κάποιος πάει στη Συρία για να πολεμήσει, για να συμμετάσχει στο Ισλαμικό Κράτος, τότε σίγουρα δεν δικαιούται κρατική επιδότηση».
Πάντως, όπως φαίνεται, το όλο θέμα οφείλεται κυρίως στην απουσία εγρήγορσης και στην τσαπατσουλιά τόσο των δημοτικών αρχών όσο και των υπηρεσιών ασφάλειας της χώρας, που έδειξαν αμέλεια, και δεν έστειλαν κανένα προειδοποιητικό σήμα για τα συγκεκριμένα άτομα. Μόνο ένας από τους συνολικά 36 Δανούς τζιχαντιστές αναφέρθηκε ως ύποπτος στην αστυνομία από πλευράς ενός Δήμου, λέει ο αρμόδιος υπουργός.
Κάτι τέτοιο πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη Δανία. Το 2014 η ΡΕΤ αποκάλυψε ότι 28 τζιχαντιστές εισέπρατταν κρατικά επιδόματα την ώρα που πολεμούσαν στη Συρία. Κανείς δεν γνωρίζει αν οι αρχές μπόρεσαν να πάρουν εκείνα τα χρήματα πίσω, ή αν οι 28 εκείνοι συμπεριλαμβάνονται στους σημερινούς 36.
Συνολικά 135 Δανοί πολίτες έχουν φύγει από τη χώρα για να πολεμήσουν με τον ISIS στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΕΤ. Η Δανία θεωρείται η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά το Βέλγιο με τόσους πολλούς πολίτες της να εντάσσονται στη Τζιχάντ. Ο συνολικός αριθμός των Δανών τζιχαντιστών είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των Δανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ στα πλαίσια του συνασπισμού κρατών, που μαζί με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το Ισλαμικό Κράτος.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου