13.12.16

Χάντρες και καθρεφτάκια...



Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει φιλοδωρήματα σε συνταξιούχους με διάγγελμα. Γιατί δεν κάνει διάγγελμα και όταν αποφασίζονται νέα μέτρα, χαράτσια, μείωση συντάξεων κτλ.; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Ολοι ξέρουμε την απάντηση, όμως δεν πρέπει να παραλείπουμε να στηλιτεύσουμε την υποκρισία και το δούλεμα.Είχε το θράσος να πει ότι «έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη μια παλιότερη δέσμευση μας για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», φτύνοντας κατάμουτρα και τους συνταξιούχους και όλο τον ελληνικό λαό.




Είχαν υποσχεθεί (για να κλέψουν την ψήφο) ότι θα επαναφέρουν τη 13η σύνταξη και εκείνο που κάνουν τώρα είναι να δίνουν ένα εφάπαξ βοήθημα. Αυτό το εφάπαξ βοήθημα δόθηκε και το 2014 από τον Σαμαρά. Στα 524 εκατ. ευρώ ήταν το «κοινωνικό μέρισμα» των Σαμαροβενιζέλων, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις, στα 617 εκατ. ανέρχεται το φιλανθρωπικό βοήθημα των Τσιπροκαμμένων, σύμφωνα με τις τωρινές ανακοινώσεις. Κατά μέσο όρο -πάντοτε σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις- αντιστοιχούν 386 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο. Με την κλιμάκωση που ανακοίνωσαν, το φιλανθρωπικό βοήθημα θα κυμαίνεται από 300 μέχρι 830 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης...




Με τη γνωστή γκεμπελίστικη τακτική του, το χαλκείο του Μαξίμου δήλωσε μέσω non paper: «Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016». Πήραν ένα μικρό μόνο μέρος από τα αντιασφαλιστικά μέτρα, για να κάνουν μια βολική για την προπαγάνδα τους σύγκριση. Γιατί, όμως, δεν μιλούν για τα 1,8 δισ. που πετσόκοψαν από την κοινωνική ασφάλιση; Γιατί δε λένε «το ποσό είναι το ένα τρίτο από τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση εισφορών»; Γιατί δεν κάνουν σύγκριση με το επιπλέον 1,8 δισ. που είναι κυρίως έμμεσοι φόροι, δηλαδή φόροι που θα τους πληρώσουν αποκλειστικά εργαζόμενοι και συνταξιούχοι (επομένως και αυτοί που θα πάρουν το φιλανθρωπικό βοήθημα);
Η χλιαρή αντίδραση των Βρυξελλών, με στέλεχος της Κομισιόν να δηλώνει ανεπίσημα και ανώνυμα ότι η Κομισιόν δεν ήταν ενήμερη, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει πως διαφωνεί, δείχνει πως οι Τσιπραίοι κινούνται μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο. Οπως οι ίδιοι διαρρέουν, έπρεπε να διανείμουν μέχρι τις 31.12.2016 αυτό που δικαιούνται από την υπέρβαση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» του 2016, αλλιώς θα πήγαινε και αυτό στο χρέος. Πρόβλημα ενδεχομένως να έχουν με την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και νησάκια της άγονης γραμμής), όμως προσδοκούν πως θα το ρυθμίσουν στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Τα δημοσιονομικά του 2017 δεν έχουν κλείσει, το ποσό σίγουρα δε θα είναι μεγάλο, οπότε θα το καλύψουν από άλλες πηγές. Το βέβαιο είναι πως ο δημοσιονομικός στόχος του τρίτου Μνημόνιου δεν αλλάζει και η κυβέρνηση θα τον σεβαστεί απόλυτα, όπως δήλωσε ο Τσακαλώτος στη Βουλή. «Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο» επανέλαβε και ο Τσίπρας στο διάγγελμά του.
«Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι να γειάνει». 'Η, αλλιώς, χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου